Perjantai 24.5.2019

Kreikka karkottaa venäläisdiplomaatteja: Syytös sotkeutumisesta sisäpolitiikkaan – taustalla Naton laajentuminen

Luotu: 
11.7.2018 19:11
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on ajanut Kreikan ja naapurimaa Makedonian välisen vuosikymmenten nimikiistan ratkaisua.

Kreikan hallitus on päättänyt karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia, joita se syyttää maan sisäisiin asioihin sekaantumisesta. Lisäksi Kreikka on estänyt kahden muun venäläisdiplomaatin pääsyn maahan.

Kathimerini-lehden mukaan häädettyä diplomaattikaksikkoa syytetään myös toimimisesta Kreikan kansallista turvallisuutta vastaan. Epäillyissä teoissa on kyse muun muassa väärän tiedon levittämisestä sekä Kreikan valtion viranomaisten lahjomisyrityksistä.

Kathimerinin mukaan venäläiset olisivat yrittäneet puuttua muun muassa Kreikan ja Makedonian tasavallan väliseen sopimukseen kiistassa Makedonian valtion nimestä, Pohjois-Makedoniasta. Nimikiista on estänyt Makedonian pääsyn puolustusliitto Natoon, mihin se on saamassa kutsun kiistan ratketessa. Venäjä vastustaa kiivaasti Naton laajentumista lähialueillaan.

Kreikan viranomaiset korostavat lehden mukaan, että tapaus ei muuta Kreikan yleistä pyrkimystä pitää yllä hyviä suhteita Venäjään.

Euractiv-sivusto puolestaan kertoo, että Venäjä on vastauksena päättänyt kahden kreikkalaisdiplomaatin karkottamisesta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Vainionpää

Pohjois-Makedonian asema varmaan menettää kiinnostavuutensa Venäjän silmissä siinä vaiheessa, kun Serbia on liittymässä Euroopan Unioniin ja Natoon. Vaikea muuten arvioida, mitä Venäjä pitää siellä "lähialueenaan". Mustanmeren rannalla on kolme Nato-maata, Bulgaria, Romania ja Turkki, joka vartioi Bosporin-salmea. Eli Venäjän pääsyä Välimerelle. Miehitetty Krim on Venäjän lähialuetta, mitä kansainvälinen yhteisö ei tunnusta. Ukrainaa Venäjä pitää otteessaan, rahoittamalla ja tukemalla sotilaallisesti Itä-Ukrainan separatismia. Onneksi Suomi ei kuulu tähän Venäjän "lähialueeseen", koska Venäjän johto on useaan kertaan ilmaissut, että suomalaiset saavat itse päättää liittoutumisestaan tai liittoutumattomuudestaan.

Markku Lehto

No kyllähän Putinin hallinto jaksaa varmasti kuitenkin uskoa Brexitin, Puolan ja Unkarin hallintojen ja maahanmuutto-ongelmien EU:ta hajoittavaan voimaan sekä Trumpin sytyttämän kauppasodan transatlanttisia suhteita rapauttavaan vaikutukseen. Kreikan juttu taitaa olla noiden rinnalla vain pieni takaisku. Ainakin nämä EU:n ja USA:n haasteet näyttävät paperilla hyvältä Putinin strategisten tavoitteiden toteuttamisen kannalta.