Tiistai 21.5.2019

Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Luotu: 
12.7.2018 11:52
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti Naton huippukokouksen alla käyttöön uuden retorisen aseen, jolla lyödä Saksaa: Nord Stream 2 -kaasuputki.

Brysselissä Trump höykytti Saksaa siitä, kuinka maa maksaa miljardeja euroja venäläisestä energiasta ja tukee uuden Itämeren pohjalla kulkevan Nord Stream 2 -maakaasuputken rakentamista Venäjältä Saksaan.

–Saksa alkoi juuri maksaa Venäjälle – maalle jolta he haluavat suojaa – miljardeja dollareita energiatarpeistaan, jota tulee uudesta putkesta Venäjältä. Ei hyväksyttävää, Trump tviittasi torstaiaamuna.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Trumpin huonot välit näkyivät selvästi kesäkuun G7-kokouksessa, josta Trump lähti kesken kaiken. Jo saapuessaan Brysseliin Trump syytti Saksan olevan Venäjän taskussa. Hän sanoi Saksan hankkivan 60–70 prosenttia energiastaan Venäjältä.

Osuus vastaa lähemmin venäläisen maakaasun osuutta Saksassa käytetystä kaasusta, ilmenee Eurostatin energiatilastoista. Uutistoimisto Reuters arvioi helmikuussa, että Saksassa viime vuonna kulutetusta maakaasusta 39 prosenttia olisi ollut venäläistä. Energialähteenä maakaasun osuus vastaa kuitenkin noin 20 prosenttia kaikesta Saksassa käytetystä energiasta.

EU on kokonaisuutena vahvasti riippuvainen energiantuonnista ja Venäjä on suurin yksittäinen maakaasun, raakaöljyn ja kiinteiden polttoaineiden toimittaja.

Forbes kertoi maaliskuussa, että uuden Nord Stream 2 -putken ansiosta arviolta jopa 80 prosenttia Venäjän EU:lle myymästä kaasusta keskittyy Saksan-reitille. Kaasuputkihanke on nostattanut kritiikkiä myös Euroopassa ja esimerkiksi Puola, jonka läpi yksi nykyisistä kaasuputkista kulkee, on arvostellut hanketta voimakkaasti. Yhdysvallat taas toivoo saavansa kasvatettua oman liuskekaasunsa myyntiä Eurooppaan.

–Yhdysvallat maksaa kymmeniä miljardeja dollareita liikaa tukeakseen Eurooppaa ja häviää isosti kauppavaihdossa, Trump arvostelee Twitterissä.

Trumpin Nord Stream 2 -arvostelu kytkeytyy myös hänen kritiikkiinsä siitä, kuinka kaikki Nato-maat eivät täytä velvoitettaan kuluttaa kahta prosenttia bruttokansantuotteesta vastaavaa summaa puolustukseen. Tikunnokkaan Trump on nostanut Saksan, jonka puolustusbudjetti vastaa noin 1,24 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Saksa on luvannut nostaa osuuden 1,5 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

–Kaikkian Nato-maiden on täytettävä sitoumuksensa 2 prosenttiin ja se pitää lopulta nostaa 4 prosenttiin, Trump tviittaa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irja Laamanen

Suomi on sitoutunut myös venäläiseen energiaan. Hanhikivi ei näytä kovin hyvälle tuossa valossa. Jos Suomi olisi NATO-maa saisimme ehkä sapiskaa Hanhikivestä ja onhan Suomi NOrdstream -2 osaltakin osoittanut positiivista näkemystä, vähät välittänyt sen poliittisesta merkityksestä. Hyvää vai huonoa kannaltamme?

Kai Lähteenmäki

Fennovoima päästää meidät irti Venäjän energiasta, ydinpolttoainetta saa FV laitokseen helposti muualtakin- taisi kuulua kauppasopimukseen.
Viime vuodet olemme maksaneet miljardeja vuodessa PUTININ KAASUSTA, HIILESTÄ JA ÖLJYSTÄ.
Merkel ei tuntunut ymmärtävän lainkaan Saksan nykyistä riippuvuutta Putinista- puhui jotain menneen maailman asioita.
Saksa taitaa ostaa n mrd eurolla/ päivä Putinin energiaa. Sillä rahalla Putin sotii meitä vastaan.
Saksan ostamaan amerikkalaita energiaa-pieni hinta USAn suojelusta..
Merkel on syypää myös Saksan energiewende sekoiluun, jonka takia Euroopassa maksetaan 2-3 kertaista hintaa energiasta verrattuna mm USAan- koko maanosa kärsii energiewendestä- ja ilmastopäästööt sen kun lisääntyy..
Merkel on myös syypää noihin pakolaisngelmiin, mm tuhansiin hukkumisiin ...
Macronin esitys on paljon järkevämpi.

Juha Hämäläinen

Eiköhän EUn ole paras hoitaa puolustuksensa itse ilman USAta. Maksetaan se 4% BKTstä omalle aseteollisuudelle. Trump vain takaisin koneeseen neuvottelemaan itsensä kanssa. EU on myös taloudellisesti vahvempi kuin USA. On aika ottaa euro öljyvaluutaksi ja antaa taalan luhistua 21.000.000.000 taalan velkojensa ja katteettoman tilivaluuttansa kera.

Tapio Lehtimäki

EU:sta ei ole hoitamaan omaa puolustustaan. Mainitsemasi neljä prosenttia BKT:stä menisi Natossakin nimenomaan oman puolustusvalmiutemme parantamiseen.

Kotimaiselta aseteollisuudelta hankitaan arsenaalia sen mukaan, täyttääkö se nykyaikaisen sodankäynnin vaatimukset. Esimerkiksi lentokalustoa ei Suomesta saa, joten leijat on joka tapauksessa hankittava ulkomaiselta toimittajalta.

Mistä sait päähäsi, että EU on taloudellisesti vahvempi kuin USA? Jos pitää veikata kumpi lakkaa kohtapuoliin olemasta, euro vai dollari, niin eiköhän euro poliittisena valuuttana päädy työntämään koiranputkea aiemmin kuin taala - jopa rupla saattaa sinnitellä euroa pidempään.

Janne Pohjala

"EU:lla on maailman toiseksi suurin armeija” jo nyt.

1,6 miljoonaa vakinaista sotilasta, ydinase ja 200 miljardia euroa vuodessa. Kolme kertaa suurempi kuin Venäjän tai Kiinan budjetti. Olemme ulkoistaneet Euroopan armeijoiden johtamisen Pentagonille. Meidän on syytä alkaa johtaa maailman toiseksi suurinta armeijaa itse, meitä ei kukaan uhkaa ja siile loppuu tämä mesoaminen.

Euroopan tulee 70 vuoden jälkeen itsenäistyä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/68668-tarja-cronberg-eulla-maailman-toi...