Maanantai 27.5.2019

Donald Trump selvensi sanomisiaan: ”Haluan vain, että Yhdysvaltoja kohdellaan reilusti”

Luotu: 
12.7.2018 14:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump korosti tiedotustilaisuudessaan, ettei Yhdysvallat ole jättämässä puolustusliitto Natoa.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on selventänyt kantojaan Eurooppaa ja Natoa kohtaan. Trump korostaa, ettei Yhdysvallat ole jättämässä puolustusliitto Natoa ja kertoo olevansa tyytyväinen nyt kun jäsenmaat ovat sitoutuneet nostamaan puolustusbudjettejaan. 

Trump on arvostellut tiukasti Nato-liittolaisiaan siitä, etteivät ne täytä puolustusliiton neljä vuotta sitten tekemää sopimusta, jonka mukaan puolustusbudjetit tulisi nostaa tasolle, joka vastaa kahta prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Nykyisin vain neljä Nato-maata liittouman 29 jäsenmaasta täyttää velvoitteen. 

–Tulevaisuudessa nostamme ne paljon korkeammiksi kuin kaksi prosenttia, mutta nyt nostamme tasot kahteen prosenttiin. Se tapahtuu verrattain lyhyessä ajassa – muutamien vuosien aikana, Trump sanoi Brysselissä Naton huippukokouksen yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa. 

–Tämä ei ole ollut neuvottelutaktiikkaa. Haluan vain, että Yhdysvaltoja kohdellaan reilusti. Maksamme nyt aivan liikaa Natosta. Nato on todella tärkeä, mutta nyt Nato auttaa enemmän Eurooppaa kuin se auttaa meitä, vaikka se onkin meille hyödyksi. Nyt olemme menossa suuntaan, jossa aletaan maksaa enemmän, hän jatkoi. 

Trumpin kritiikki on kohdistunut erityisesti Saksaan, jota hän on arvostellut niin maan pienen puolustusbudjetin kuin Nord Stream 2 -maakaasuputkihankkeen vuoksi. Trump vakuuttaa, että hän tuntee ”syvää kunnioitusta Saksaa kohtaan”. Samalla hän kertoi, että Saksa nostaa puolustusbudjettinsa vaaditulle tasolle vuonna 2028 tai 2030.

–Isäni on saksalainen ja molemmat vanhempani ovat EU-maista siitäkin huolimatta, että ne eivät kohtele meitä hyvin kaupassa. Mutta sekin muuttuu. Sen näemme, kun heinäkuun 25. päivä eurooppalaiset saapuvat neuvottelemaan kanssani, Trump toteaa ja jatkaa heti perään, että jos neuvottelut eivät etene toivotusti, ”teemme jotakin niille miljoonille autoille, joita tulee maahamme”.

Lue myös:  

Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Donald Trumpin Saksa-puheissa täyskäännös: ”Suhteemme on loistava”

Trump vaatii Euroopan Nato-mailta ”välittömiä” toimia – CNN: Naton säännöt sanovat muuta

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: