Sunnuntai 26.5.2019

Nostaako Donald Trump uudet syytteet esiin maanantaina? Professori: ”Ajoitettiin varmasti tekemään kokouksesta hankalampi”

Luotu: 
13.7.2018 20:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein kertoo informoineensa presidentti Donald Trumpia venäläisten tiedusteluvirkailijoiden syytteistä aikaisemmin tällä viikolla.
|

12 venäläistä tiedusteluvirkailijaa saa Yhdysvalloissa syytteen demokraattipuolueen sähköpostitilien hakkeroimisesta vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

Apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein kertoo BBC:n mukaan, että tiedusteluvirkailijoita syytetään tietojenkalastelusta ja haittaohjelmien levittämisestä.

Rosensten kertoi informoineensa presidentti Donald Trumpia asiasta aikaisemmin tällä viikolla.

Trump on linjannut aikovansa keskustella Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kun he tapaavat maanantaina Helsingissä. Asiaa kysyttiin häneltä muun muassa Nato-huippukokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa torstaina.

–Hän saattaa kiistää sen. Se vain on niin. Voin vain sanoa, että ”teitkö sen” ja ”älä enää tee niin”. Mutta hän saattaa kiistää sen, Trump vastasi.

Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer uskoo, että syytteet julkistettiin tarkoituksella juuri Trumpin ja Putinin tapaamisen alla.

–Uudet syytteet ajoitettiin varmasti tekemään Trump-Putin huippukokouksesta hankalampi. Melkein yhtä varmasti asialla ei kuitenkaan ole mitään vaikutusta itse tapaamiseen, hän arvioi Twitterissä.

Myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola nostaa esiin syytteiden julkistamisen ajankohdan.

–Erityissyyttäjän uudet syytteet muistuttavat Venäjän vaalihäirintäperaatiosta vain kolme päivää ennen huippukokousta. Operaation merkitys saattoi olla hyvin tärkeä sille, että Trump nyt presidentti, hän kommentoi Twitterissä.

Lisää aiheesta:

Kreml julkisti tietoja Trumpin ja Putinin tapaamisesta – Tutkija: ”Karkeasti kolme skenaariota”

Trump ennakoi Helsingin Putin-tapaamista: ”Rento – ei tarvitse kestää kauaa”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Putinilla on selkeä strateginen tavoite. "Make Russia Super Power Again". Sen tavoitteen toteuttamisen työkaluihin kuuluu mm. EU:n sisäisen yhtenäisyyden rapauttaminen, neuvostoaikaisten etupiirien palauttaminen Venäjälle, EU:n ja USA:n transatlanttisten suhteiden rikkominen. Lisäksi Putinin tavoitteena on estää uusien eurooppalaisten valtioiden liittyminen Natoon.

On hyvin todennäköistä, että Putin pyrkii edistämään näitä keinojaan tavatessaan Trumpin. Tässä vaiheessa Putin voinee yrittää ohjeistaa ja kannustaa edelleen Trumppia tämän häilyvässä politiikassaan ja Natoa sekä transatlanttisia suhteita heikentävässä toiminnassaan. Toki Putininkin tulee ottaa huomioon tuo Trumpille ominainen piirre, että kun Trump tänään sanoo tätä, niin huomenna hän puhuu jo ihan muuta.

Panu Saarela

Yrität epätoivoisesti valkopestä Venäjän syntejä.

USA ei ole sekaantunut Venäjän presidentinvaaleihin, niinpä mut ku USA -rinnastuksesi menee metsään. Venäjällä Putin päättää vaalien ehdokkaat ja tulokset. Jo ajatus, että USA pyrkisi vaaleihin sekaantumaan, on absurdi.

Venäjällä toimivien, ulkomailta rahaa saavien (esimerkiksi ihmisoikeus)järjestöjen toiminnan rinnastaminen Venäjän tekemään hakkerointiin on myös absurdia.

Ja osoittaa, että Tapani suoltaa vain Putinin hallinnon propagandaa.

Janne Pohjala

Fakta on edelleen että Müller ei ole esittänyt yhtäkään validia suoraa todistetta mistään.

Absurdille väitteellesi että USA:n sekaantuminen muiden maiden vaaleihin olisi absurdia, sinun kannattaisi vaikkapa lukea Clapperin kirja.

CIA:n entinen päällikkö James Clapper: USA on sekaantunut 81 maan vaaleihin ja kaatanut hallintoja, mutta me teimme sen näiden maiden kansalaisien oman edun vuoksi.

Että näin. Mitähän mahtaa ukko olla mieltä jos joku muu maa toteaa että USA:n kansan oman edun vuoksi parasta rigata 2018 välivaalit, koska we know better®. Ei saattais tykätä.

Mutta on kyllä melkoisen tekopyhää, kun maan vakoilupomo sanoo ihan kirjassaan ja tässä haastattelussa että kaadeltiin hallinnot ja järjestettiin vaalit, koska USA tietää maan kansalaisia paremmin mitä nämä haluaa.

TH: Speaking of election interference, you write candidly in your book that the U.S. has long tried to sway foreign elections where it had an important national interest, and you even cite a study of 81 examples.

How do you square the current outrage over Russian manipulation of social media – which is kind of a tame practice compared to some of the things that the CIA did?

JRC: I guess the way I think about that is that through our history, when we tried to manipulate or influence elections or even overturned governments, it was done with the best interests of the people in that country in mind – given the traditional reverence for human rights.

https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-06-02/trump-spies-and-russi...

Janne Pohjala

Entä Venäjän asioihin sekaantuminen? No, otetaan yksi esimerkki.

Obama asetti ohi normaalin diplomaattisen järjestyksen vuonna 2012 USAn suurlähettilääksi Moskovaan Michael Mc Faulin. Millä ansioilla McFaul ohitti järjestyksen?

In an interview to a news portal Slon.ru, McFaul described himself as "specialist on democracy, anti-dictator movements, revolutions".

Wikipediassa hän sanoo erikoisosaamisekseen "dikattoorien vastaiset toimet ja vallankumoukset"

McFaulin tehtävä Moskovassa oli saada aikaan sama mikä onnistui Pryattin toimesta Kiovassa, eli värivallankumous. Siitä tuli kuitenkin suutari ja McFaul palasi Yhdysvaltoihin, kun Venäjän hallintoa ei saatu kaadettua.

USA:n NED ja USA:n suurlähetystö olivat tuolloin Navalnyin suurimmat rahoittajat. Mitä luulet että jos Venäjän suurlähettiläs ja Venäläiset puolivaltiolliset järjestöt olisivat toimineet USA:ssa samoin kuin USA toimi Venäjällä 2012-2014, niin olisiko Amerikkalaislla oikeus hermostua?

Olisi, mutta Venäjä ei näin toiminut, mutta USA toimi niin Venäjää kohtaan ja nyt yrittää vielä kaikin keinoin tehdä Venäjästä syyllistä. Put up or Shut up. Todisteet esiin, eikä taas "salaisien todisteiden epäilyllä" -syytteitä.

Tämä peli ei voi jatkua pidempään ilman todisteiden esttämistä. 1963 JFK toi julkisuuteen kuvat ohjuksista Kuubassa. Nyt on Venäjää syytelty ties mistä sekaantumisesta vuosia ja yhtään konkreettista todistetta ei ole. Se kertoo kaiken tarvittavan.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Michael_McFaul?wprov=sfla1

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #7

Niinpä, jotenkin huvittaa tuo edellä ollut Saarelan kommentti tässä, kun lähteet on esillä jo vuosien takaakin, eli asiat ovat olleet tiedossa jo tuolloin oikein hyvin, paitsi ilmeisesti Saarelalla &Co.

Janne Pohjala

Näiden Mullerin väitteiden vuoksi on kysyttävä olisiko kyseinen hyökkäys Venäjältä käsin edes ollut teknisesti mahdollinen? Ei ollut. Tämä tiedettiin jo 2017.

(Amerikkalaisien) Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS):n raportti vuoden takaa on edelleen validi.

Vuodettujen tiedostojen metatietojen mukaan vuodetut 2 gigatavua tiedostoja kopioitiin 87 sekunnissa. Ei ole mahdollista saada 220 megabittiä sekunnissa siirtävää internetyhteyttä Atlantin ali Demarien palvelimelta Venäjälle edes normaalin verkkoyhteyden kautta eikä etenkään murroissa käytetyllä soketteja käyttävällä verkkotekniikalla.

22 MB/s siirtonopeus viittaa ulkoiseen pyörivään USB -liitäntäiseen kiintolevyyn tai muistitikkuun. Lisäksi tiedot kopioitiin laitteelle USA:n itärannikon aikavyöhykkeessä. Nämä kaikki viittaavat siihen että Demareiden palvelimelle ei murtauduttu verkosta, vaan joku kopioi tiedostot paikallisesti ja vuosi ne sitten eteenpäin.

Lisäksi tulee muistaa että FBI koskaan saanut tutkia Demareiden palvelimia, kaikki tiedot mitä heillä on, on saatu Crowdstrikeltä eli "Demareiden IT:ltä".

Näin ollen mistä Müller olisi nyt voinut saada faktuaalisia todisteta? Ei mistään. Ennen kaikkea fyysiset todisteet kuten verkkoon vuodettujen tiedostojen aikaleimat osoittavat ettei kyseessä ole verkon yli tehty murto. Tämä osoitettiin jo 2017.

Kukaan ei ole esittänyt että joku Venäjän kommandoisku olisi tehty demarien toimistolle jotta tiedostojen kopiointinopeus olisi mahhdollinen.

Mutta eihän todisteiden puuttuminen ole este syyteen nostamiselle. Tämä on nähty ennekin.

Kun tähän yhdistetään ajoitus, niin lapsikin jo tajuaa että Müllerin motiivi oli antaa demareille jokin keino yrittää vaikuttaa republikaanipridentin toimiin tai jopa estää tapaaminen.

USA:n sisäpolitiikka on saavuttanut terminaalin sairauden tason ja siitä on tullut globaali ongelma. USA:n ulkopolitiikka ja toksinen sisäpolitiikka repivät nyt maailmaa hajalle pahemmin kuin koskaan ja siitä kärsii koko maapallo.

Typerintä tässä tilanteessa on mennä mukaan mihinkään USA:n kontrolloimaan järjestelyyn, kun liittolaisetkin ovat nyt kauppasodan kohteena. Euroopan on Merkelin sanoin alettava itse vastata omasta turvalliuudestaan, eli Eurooppalainen puolustus ja pois Natosta.

Euroopan on alettava itsenäiseksi toimijaksi toimijaksi myös taloudessa ja politiikassa,.

ANGELA MERKEL: EUROPE CAN NO LONGER RELY ON U.S. PROTECTION

https://www.newsweek.com/europe-cannot-fully-rely-us-protection-anymore-...

https://consortiumnews.com/2017/07/24/intel-vets-challenge-russia-hack-e...