Perjantai 24.5.2019

Valkoinen talo tyrmää vaatimukset Trump-Putin-tapaamisen perumisesta – ”Tällaista huippukokousta ei ole ennen nähty”

Luotu: 
14.7.2018 09:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Valkoinen talo vakuuttaa, että Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen järjestetään.
|

Valkoinen talo vakuuttaa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin sovitusti Helsingissä ensi maanantaina.

Yhdysvalloissa on voimakkaasti vaadittu tapaamisen perumista sen jälkeen, kun perjantaina julkistettiin tieto siitä, että 12 venäläistä tiedusteluvirkailijaa saa Yhdysvalloissa syytteen demokraattipuolueen sähköpostitilien hakkeroimisesta vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

–Tapaaminen järjestetään, Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi toimittajille BBC:n mukaan.

Venäjän ulkoministeriön TASSille antaman lausunnon mukaan syytteiden tarkoitus on ainoastaan heikentää ilmapiiriä ennen huippukokousta.

Yhdysvalloissa sekä republikaanien että demokraattien senaattorit ovat CNN:n mukaan vaatineet Trumpia perumaan tapaamisen Putinin kanssa.

–Kädenpuristus Vladimir Putinin kanssa tällaisten syytteiden jälkeen olisi loukkaus demokratiaamme kohtaan, demokraattien senaattoriryhmän johtaja Chuck Schumer kommentoi.

Republikaanisenaattori John McCain puolestaan totesi, että Trumpin ei tule lähteä Helsinkiin, jos hän ei ole valmis kovistelemaan Putinia asiasta.

–Hänen on osoitettava Putinille, että tällaisilla Yhdysvaltoja vastaan suunnatuilla aggressioilla on vakava hinta.

Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer sanoo, että syytteiden tulisi olla tärkein asia Trumpin ja Putinin tapaamisen asialistalla.

–Toisaalta on mahdoton kuvitella, että kumpikaan valtiojohtaja välittäisi asiasta. Tällaista huippukokousta ei ole ennen nähty, hän kirjoittaa Twitterissä.

Hän arvioi perjantaina, että syytteet julkistettiin tarkoituksella juuri Trumpin ja Putinin tapaamisen alla.

Lue tarkemmin: Nostaako Donald Trump uudet syytteet esiin maanantaina? Professori: ”Ajoitettiin varmasti tekemään kokouksesta hankalampi”

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rod Rosensten kertoi informoineensa presidentti Donald Trumpia syytteistä aikaisemmin tällä viikolla.

Trump on linjannut aikovansa keskustella Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kun he tapaavat maanantaina Helsingissä. Asiaa kysyttiin häneltä muun muassa Nato-huippukokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa torstaina.

–Hän saattaa kiistää sen. Se vain on niin. Voin vain sanoa, että ”teitkö sen” ja ”älä enää tee niin”. Mutta hän saattaa kiistää sen, Trump vastasi.

Lue myös: 

Nyt se varmistui: Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Presidentinlinnassa

Kreml julkisti tietoja Trumpin ja Putinin tapaamisesta – Tutkija: ”Karkeasti kolme skenaariota”

Trump ennakoi Helsingin Putin-tapaamista: ”Rento – ei tarvitse kestää kauaa”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

–Hän saattaa kiistää sen. Se vain on niin. Voin vain sanoa, että ”teitkö sen” ja ”älä enää tee niin”. Mutta hän saattaa kiistää sen, Trump vastasi.

* * *

Milloin Putin on myöntänyt tehneensä jotakin väärää?

Jouni Borgman

Nevertrumpistit tarttuvat mihin tahansa oljenkorteen ja paisuttavat vähäpätöiset jutut mielissään kauheiksi skandaaleiksi. Sikäläinen valtamedia on mestari nostattamaan turhanpäiväsiä kohuja, on Stormy Danielsia ja muuta politiikan kannalta täysin epärelevanttia kohkaamista ja pelleilyä. Trumpin ansioita ja saavutuksia ei kirveelläkään tuoda esille. Alkaa väsyttämään tämä touhu.

Jussi Pelkonen

"Täysin epärelevanttia" ei kuitenkaan ole se, että Trump on sosiaalisesti kyvytön itsekeskeinen ja epäjohdonmukainen megalomaaninen narsisti, joka pystyy valehtelemaan jopa silloin kun tietää jäävänsä valheestaan kiinni.

Joko niin - tai sitten hän on vain tyhmä.

Harri Tapani

Trump sanoi hastattelussa jo muutama kymmenen vuotta sitten, kun häneltä kysyttiin että mitä seuraavaksi, aikooko pyrkiä vaikkapa presidentiksi, Trump totesi jotakuinkin niin, että presidentiksi ja politiikoiksi pääsee ja menee nykyään vain kaikenlaiset julkkikset ja muut turhakkeet joita ei niin älykäs äänestäjäkunta sitten äänestelee. Kyseinen juttu esitettiin joku vuosi sitten täällä Suomessakin TV:n dokumentissa ja jonkinlaisessa henkilökuvassa Trumpista, Trump naureskeli äänestäjiä ja politiikkoja, joski sitten itse noudatti havaintoaan ja teki itsestään tv-julkkiksen ja pääsi presidentiksikin.

Tuskin hän tyhmä on, veikkaan että ihan jotain muuta. Ikävä hän on vastustajilleen, kuten Skotlantilainen kylä ja kyläläiset mielenosoituksineen sai kokea, kun Trump rakensi sinne golfkeskuksen harvinaiselle luonto-alueelle ja hommasi itsensä paikallisen yliopiston kunniatoihtoriksikin joskaan ei aivan ilman protesteja.