Perjantai 24.5.2019

Theresa Maylta kova uhkaus: ”Riskinä on, ettei tule mitään brexitiä”

Luotu: 
15.7.2018 11:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Theresa May.
|

Britannian pääministeri Theresa May on puolustanut hallituksensa torstaina julkistamaa brexit-linjapaperia kovin sanoin.

–Se säilyttää meidän kansallisen itsemääräämisoikeutemme. Se antaa meille mahdollisuuden riippumattomaan kauppapolitiikkaan ja antaa vapauden tehdä uusia kauppasopimuksia esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa. Tämä on valtava tilaisuus ja viestini briteille onkin, että meidän on pidettävä lopputulos mielessämme. Jos emme tee niin, riskinä on, ettei tule mitään brexitiä, hän kirjoittaa Facebook-sivullaan ja The Mail –lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Linjapaperi johti viikolla ulkoministeri Boris Johnsonin ja brexit-neuvottelija David Davisin eroon Britanniassa.

May on linjannut haluavansa säilyttää jatkossakin muun muassa hyödykkeiden vapaakauppa-alueen ja rahaliikenteen helpotukset. Yhteistyötä tehtäisiin myös turvallisuuden ja monien EU-virastojen parissa. 

Tämän vuoksi brexit-linjauksia on arvostelu liian pehmeiksi. Britanniassa on myös veikkailtu, että kovan brexitin tukijat yrittävät saada pääministeri Mayn erotettua.

–Se ei ole lista toiveista, joista vastaneuvottelijamme voivat valita. Se on täydellinen suunnitelma tavoitteista, joista emme neuvottele, May sanoo nyt.

Lue lisää:

Brexit: Nyt erosi Britannian ulkoministeri Boris Johnson

Nyt erosi ministerikin – Hallituksessa ryöpytetään Theresa Mayn brexit-linjaa: ”Pökäleen kiillotusta”

Donald Trumpin brexit-näkemys muuttui taas: ”Uskomaton tilaisuus”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

EU-komissio kiristettynä lahjoi Britannian jo pariin kertaan roimilla jäsenmaksualennuksilla, ja sen asema EU-jäsenenä omassa valuutassaan on ideaali.
Maylla on hillitön päänsärky, kuinka kupata EU:lta kaupankäynnin jäsenyysetuja olematta jäsen.

Mikael Nygård

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta kun Britannia kerran on käynnistänyt Brexit'in, niin juna on liikkeessä ja jos neuvottelutulosta ei saada syntymään, niin Britannian ero EUsta astuu voimaan kertakaikkisena. Sen jälkeen Britannialla ei ole mitään voimassaolevia sopimuksia EUn kanssa ja kaikki alkaa puhtaalta pöydältä.

En tiedä voivatko EU ja Britannia yhdesssä sopia, että Brexit'iä ei toteuteta. Tämä kaikki on ilman ennakkopäätöksiä ja niitä haetaan samalla kun neuvotteluja käydään. Nyt siis ei pelkkä hyvä tahto riitä vaan neuvottelu käydään silmälläpitäen toisia mahdollisia exit-tilanteita. Lakimiehet hierovat käsiään ja saavat niveltuppitulehduksen pelkästä laskujen kirjoittamisesa.

Seppo Simonen

Britanian kansa ei ollut median manipuloitavissa, vaikka menisi syteen tai saveen vaikka nyt on tosi edessä mutta ääni on annettu eron puolesta.

Kauppaa pitäisi käydä mutta pahimmillaan tullirajan takaa vaikka vieressä on meitä 440 miljoonaa asiakasta. Kansainväinen teollisuus ei halua käydä kauppaa tehtaidensa tuotteista tullirajan takaavaan siirtävät tehtaansa EU alueelle.

Pääministeri Theresa Mayllä ei ole helppoa luovia sopuratkaisua vaan ero EU-sta saattaa tulla kovimman jälkeen ilman minkäänlaista sopimusta.

Veli-Pekka Moisalo

Britannia on kyllä absurdein valtio aikoihin. Kansa äänestää eron puolesta, mutta ministerit haraavat vastaan, vaikka ovat toteuttavinaan kansan tahtoa. Sipilä lupasi, että syksyllä 2017 erojärjestelyiden sunnitelma on tehtynä. Samaa tasoa suomalaisetkin ministerit. Surullista...