Perjantai 24.5.2019

Järkytys Trumpin puheista leviää USA:ssa: ”Ehkä häpeällisin esiintyminen Yhdysvaltain presidentiltä”

  • Kuva: EPA
    Kuva
|

Poliittiset kommentaattorit haukkoivat henkeään lehdistötilaisuuden lausunnoista.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien yhteinen lehdistötilaisuus Helsingissä on saanut USA:ssa lähes tyrmistyneen vastaanoton. Ennen huippukokousta pelättiin, että Donald Trump olisi Vladimir Putinin vietävissä, mutta lehdistötilaisuus osoitti monien kommentaattorien mielestä, että todellisuus oli vieläkin pahempi.

Ensimmäisissä kommenteissa todettiin muun muassa, että Trump astui suoraan Putinin ansaan ja että koko asetelma oli orwellilainen ja vinksahtanut.

Trumpin haukkuman CNN-uutiskanavan ankkuri Anderson Cooper kiteytti tapahtuman sanomalla, että ”olette juuri seuranneet ehkäpä yhtä kaikkein häpeällisimmistä Yhdysvaltain presidentin esityksistä”, hänen kohdatessaan Venäjän presidentin.

Lehdistötilaisuudessa asetelma oli pääsääntöisesti sellainen, että Trump hehkui luottamusta Putinia kohtaan samalla, kun hän ryöpytti ja syytti oman maansa instituutioita: demokraattista puoluetta, keskustiedustelupalvelu FBI:tä ja USA:n oikeusjärjestelmää.

Trump sai yhdysvaltalaiset kommentaattorit haukkomaan henkeään muun muassa luonnehtimalla parhaillaan meneillään olevaa tutkintaa Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta USA:n vaaleihin ”katastrofiksi valtiollemme.”

–Mitään salaliittoa ei ollut. Kaikki tietävät sen, Trump julisti seisoessaan rinta rinnan tyytyväisen oloisen Putinin vierellä. Lehdistötilaisuuden lopuksi Trump leimasi tuttuun tapaan koko tutkinnan ”noitavainoksi.”

Putin puolestaan kielsi jälleen kerran Venäjän vaikuttaneen mihinkään Yhdysvaltain sisäisiin asioihin. Hän myönsi tosin, että oli toivonut Trumpin voittoa presidentinvaaleissa, koska uskoi tämän olevan ystävällisempi Kremliä kohtaan.

Trump vältteli kritisoimatta Putinia tai Venäjää. Lehdistötilaisuuden perusteella jäi myös vaikutelma, että Trump oli päästänyt kahdenkeskisissä neuvotteluissa Putinin juuri niin helpolla, kuin yhdysvaltalaiset poliittiset analyytikot olivat pelänneet: Trumpin katsotaan tarjoilleen Putinille ison kasan lahjoja saamatta itse tilalle mitään kouriintuntuvaa.

Maanantaina aamulla Trump oli julkaissut tviitin, jossa hän syytti Yhdysvaltain edellisiä hallintoja USA:n ja Venäjän huonoista väleistä. Lehdistötilaisuudessa hän pehmensi hieman kantaansa toteamalla, että vastuussa ovat molemmat valtiot: sekä USA että Venäjä. Tämä oli ehkä kriittisin lausunto, minkä Trump esitti lehdistötilaisuuden aikana Venäjää kohtaan.

Jopa Trumpia myötäilevä Fox News -uutiskanava nosti esiin paheksuvia kommentteja presidentin lausunnoista lehdistötilaisuuden aikana.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Kun Trump on nyt ilmoittanut USA:n ja Venäjän yhteiseksi tavoitteeksi EU:n heikentämisen ei liene ihme, että USA:n presidentiksi on mainittu tavaritsi Trumputin. Euroopan on syytä olla huolissaan, etenkin kun emme tiedä mistä kahdenkesken neuvoteltiin ja mistä sovittiin.

Jukka Mikkola

Kirjoitin aikaisemmassa kommentissani ennen kokousta toisaalla ”Trump puhaltaa trumpettiin ja Putin toimii kapellimestarina.” Näinhän siinä sitten kävi, kuten olin ennustanut.

Amerikan mailla Trump on osana republikaanien ja demokraattien valtakamppailua. Tämä hänen eilinen esiintymisensä saattaa aiheuttaa sen, että moni republikaani tulee kääntämään ”peukalonsa” alaspäin. Trump asetti oman etunsa maansa edun edelle. Uskomatonta, että Putinin sana painaa enemmän kuin Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioiden sana. Se on herättänyt tyrmistystä ”rapakon” takana ja syystä.

Harri Tapani

Voisikohan tuollaista "muistamista" nimittää jo valikoivaksi muistamiseksi.

Onneksi Trump ei aivan vielä ainakaan toteuttanut ideoitaan:

"CNN: Trump suunnitteli hyökkäystä Venezuelaan"

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/cnn-trump-suunnitteli-hyok...

Useinhan Yhdysvallat on eri maihin mennyt, joko suoraan sotilaallisesti tai taustalla rahalla ja/tai proxy/sisällissotia sotia käyden ja maiden hallituksia ohessa vaihdellut itselleen sopivampiin.