Perjantai 24.5.2019

Air Force One -tilauksesta 3,9 miljardin lasku – väri muuttuu: Säästikö Trump yli miljardin?

  • Kuva: EPA
    Kuva
    Nykyiset Air Force One -lentokoneet ovat palvelleet Yhdysvaltain presidenttejä vuodesta 1990.

Presidentti Donald Trump ja Valkoinen talo ovat kertoneet Trumpin säästäneen yli miljardi dollaria, kun Valkoiselle talolle tilattiin kaksi uutta Air Force One -lentokonetta, koska alkuperäinen hinta-arvio lentokoneille olisi ollut 5 miljardia dollaria.

Reilun kuuloinen säästöarvio ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

–Kiitos presidentin neuvotteluiden, veronmaksajilta säästyy 1,4 miljardia dollaria, Valkoisen talon puhemies Hogan Gidley kertoi CNN:lle helmikuussa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli ollut itse neuvottelemassa koneiden hinnasta Boeingin toimitusjohtaja Dennis Mullenbergin kanssa.

Lentokoneiden hinnaksi on kerrottu nyt 3,9 miljardia dollaria, mutta miljardin säästöarvio ei välttämättä pidä paikkaansa.

Joulukuussa 2016 Trump tviittasi siitä, kuinka hän ei suostu maksamaan yli 4 miljardia dollaria Air Force One -projektista. Projektiin kuuluu uusien koneiden ostamisen lisäksi niiden varustelu presidentin käyttöön sopivaksi esimerkiksi turvatuilla tietoliikennelaitteilla ja kokoustilalla. Viimeisimpänä lisänä Air Force One -koneiden modifiointiin on uutisoitu koneiden maalaaminen Yhdysvaltain lipun väreillä; punaisella, sinisellä ja valkoisella, kun nykyään koneen päävärit ovat sininen ja valkoinen.

–Boeing rakentaa uuden 747 Air Force Onen tuleville presidenteille, mutta kulut ovat riistäytyneet käsistä, yli 4 miljardia dollaria. Peruuttakaa tilaus! Trump tviittasi.

Muun muassa New York Times uutisoi joulukuussa 2016 siitä, kuinka Trump kertoi toimittajille, että yli 4 miljardin dollarin olevan naurettava summa lentokoneille. Myös esimerkiksi Independent uutisoi keväällä 2017, että Trump oli kertonut kannattajilleen, että sopimuksen hinnaksi meinasi tulla 4,2 miljardia dollaria, mutta presidentti oli sanonut, että hän ei suostu lentämään 4,2 miljardin lentokoneessa.

Valkoinen talo ja Boeing kuitenkin kumosivat väitteen 4 miljardista ja kertoivat keväällä, että hinta-arvio oli alun perin 5 miljardia dollaria.

–Kustannusarviot ovat aina olleet yli 5 miljardia dollaria. Presidentillä oli huonoa tietoa vuonna 2016, sanoi Valkoisen talon virkamies CNN:lle helmikuussa.

Nykyiset Air Force One -lentokoneet ovat palvelleet Yhdysvaltain presidenttejä vuodesta 1990. Uusien lentokoneiden on ollut määrä valmistua aikaisintaan vuonna 2024, mutta CNN:n mukaan presidentti Trump on pyytänyt koneiden valmistuvan vuoteen 2021 mennessä. Trumpin nykyinen presidenttikausi päättyy vuonna 2020.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: