Maanantai 20.5.2019

Unkari irtautuu YK:n siirtolaisuussopimuksesta: ”Uhka maailmalle”

Luotu: 
19.7.2018 12:20
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Unkarin ulko- ja ulkomaankauppaministeri Péter Szijjártó käytti kovaa kieltä YK:n siirtolaisuussopimuksesta. Arkistokuva.
|

Unkari aikoo vetäytyä YK:n siirtolaisuussopimuksesta, ennen sen lopullista sinettiä, kertoo muun muassa Reuters. Unkarin ulko- ja ulkomaankauppaministeri Péter Szijjártó pitää sopimusta uhkana maailmalle.

Kaikki YK:n jäsenvaltiot ovat hyväksyneet sopimuksen lukuun ottamatta Yhdysvaltoja, joka vetäytyi siitä viime vuonna. Sopimus on määrä sinetöidä joulukuussa.

Szijjártón mukaan sopimus on täysin Unkarin turvallisuusintressien vastainen. Hän sanoi, että sopimus on uhka maailmalle, koska se voisi olla kannuste miljoonille siirtolaisille. Hän pitää sopimusta täysin puolueellisena ja katsoo sen helpottavan siirtolaisuutta liikaa.

Unkarin pääministeri Viktor Orban on ottanut tiukan linjan maahanmuuttoon samoin kuin Puola ja Tšekki.

Szijjártón painotti, että Unkarin mielestä siirtolaisuus on paha prosessi, jolla on vakavia turvallisuusvaikutuksia. Hänen mielestään Unkarin näkökannat sivuutettiin neuvotteluissa, joissa kuunneltiin hänen mukaansa enemmän afrikkalaisia latinalaisamerikkalaisia maita, jotka ovat usein siirtolaisten lähtömaita.

Siirtolaisuussopimuksesta on tulossa ensimmäinen maailman hallitusten välillä neuvoteltu YK-sopimus, joka kattaa kaikki kansainvälisen siirtolaisuuden ulottuvuudet kokonaisvaltaisesta näkökulmasta.

YK:n 193 jäsenmaata hyväksyivät syyskuussa 2016 yksimielisesti niin sanotun New Yorkin pakolais- ja siirtolaisjulistuksen. Siinä maat lupaavat puolustaa pakolaisten oikeuksia, auttaa heidän sijoittumistaan maahan ja edistää heidän pääsyään koulutukseen ja työhön.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

On myös hyvä muistaa, että tässäkin tapauksessa populisti johtaja käyttää yhtä ,oikeaa asiaa manipuloidakseen kansaa antamaan hänelle oikeuden toimia lopuissakin asioissa niinkuin lystää, eikä sitten välttämättä lainkaan kansakunnan tai sen sidosyhteisön etujen hyväksi

EU on tietenkin peruwsteellisesti or5vattava kaikki raja ja maahantulopolitiikkansa uusiksi. Nyt kokonaisuus on todellakin kestämätön

Timo Hietanen

Ovat Unkarin poliittiset päättäjät kuulleet mm. Saksan kokemuksista ja lienee
tehneet johtopäätöksen? Tätä soppaa emme halua. Toisin on täällä Suomessa,
päättäjät eivät siis ole sisäistäneet Saksan, Ranskan tai Ruotsin messeviä koke-
muksia itämaiden tietäjien koko kestitsemisen kirjosta ? Pitää kokea kantapään
kautta itse ensin, suomalainen ei muuten usko.

Jari Keskimäki

Vastenmielistä minusta ottaa tänne oleskelemaan ketään. Ei ole meidän syy eikä seuraus jos ja kun nuo kansat eivät tule toimeen toistensa kanssa. Katsokaa mitä kivaa nuo tekevät euroopan maissa. Nyt jo toista viikoa mellakoineet Ranskassa. Mutta yle ei uutisoi moisesta mitään. Ja täällä puusilmät ei näe mitään. Ja vielä luulevat että nuo välittää meistä. Ei todellakaan pätkän vertaa. Olemme vääräuskoisia. Olimme heidän silmissään saastaisempia kuin koirat heidän kulttuurissaan.