Maanantai 20.5.2019

EU myöntässä Kosovolle viisumivapauden? – ”Kehotan nyt hyväksymään pikaisesti”

Luotu: 
19.7.2018 12:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos
|

Euroopan komissio suosittaa viisumivapauden myöntämistä Kosovon kansalaisille EU:hun. Viisumivapauden myöntäminen edellyttää, että Euroopan parlamentti ja EU-maiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto hyväksyvät sen.

Komissio arvioi, että Kosovo täyttää nyt jäljellä olevat kaksi viisumivapauden edellytystä, jotka koskevat Montenegron kanssa tehdyn rajasopimuksen ratifiointia ja parempia tuloksia rikollisuuden ja korruption torjunnassa. Näin ollen se täyttää kaikki viisumivapautta koskevassa etenemissuunnitelmassa vahvistetut edellytykset.

–Voimme vahvistaa tänään, että molemmat jäljellä olleet edellytykset on nyt täytetty ja kaikki muut edellytykset täyttyvät edelleen. Luotan myös siihen, että Kosovo jatkaa työtään muuttoliike- ja turvallisuushaasteiden ratkaisemiseksi sekä korruption torjumiseksi. Kehotan nyt Euroopan parlamenttia ja neuvostoa hyväksymään pikaisesti komission ehdotuksen viisumipakon poistamisesta Kosovon kansalaisilta. Tämä on tärkeä hetki Kosovolle, Länsi-Balkanin alueelle ja koko Euroopalle, sanoo muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos.

Euroopan komissio käynnisti Kosovon kanssa viisumivapautta koskevan vuoropuhelun tammikuussa 2012. Kosovolle laadittiin viisumivapautta koskeva etenemissuunnitelma, jossa määritettiin viisumivapauden ehdoksi eri toimenpiteet, jotka Kosovon oli toteutettava.

Etenemissuunnitelmaan kuuluvat muun muassa uudelleenkotouttaminen ja takaisinotto, asiakirjojen turvallisuus, rajavalvonta ja muuttoliikkeen hallinta, turvapaikka-asiat, järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjunta sekä vapaaseen liikkuvuuteen liittyvät perusoikeudet.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Riitta Anttila

Saadaan sitten taas lisää halpaa työvoimaa Suomeen. Nyt vaan kiireesti suunnittelemaan
rukouspaikkoja työpaikoille. Kosovo kun on muslimivaltio keskellä Eurooppaa.
Miksiköhän EU:n pitää haalia noita pieniä köyhiä maita elätettäväksi tuolta Balkanin suunnalta.
Siellä on liian paljon selvittämättömiä asioita pikkuvaltioiden kesken, ihmiset elävät siellä vanhoissa vihoissaan, eikä voi olla ollenkaan varma heidän kyvystään tulla toimeen naapuriensa kanssa. Kun EU:n elvytys loppuu, taloudellinen tilanne huononee myös noissa maissa entisestään ja ongelmat lisääntyvät.