Torstai 23.5.2019

Turun puukotus: Kuningatar Elisabet myönsi uhria auttaneelle Hassan Zubierille urhoollisuusmitalin

Luotu: 
19.7.2018 16:08
  • Kuva: Hassan Zubier / Facebook
    Kuva

Ison-Britannian kuningatar Elisabet on myöntänyt urhoollisuusmitalin Hassan Zubierille tämän rohkeudesta Turun puukotuksen yhteydessä. Zubier saa kuningas Yrjö VI:n mukaan nimetyn mitalin, joka myönnetään rohkeudesta muissa kuin sotilastehtävissä. Zubier on syntynyt Isossa-Britanniassa, mutta asuu nykyisin Ruotsissa.

Mitalin myöntämisperusteissa viitataan, kuinka Turussa lomaillut ensihoitaja auttoi veitsihyökkääjän puukottamaa naista ja joutui kamppailemaan hyökkääjän kanssa suojellakseen loukkaantunutta. Nainen menehtyi saamiinsa vammoihin. Zubier sai itse neljä veitseniskua.

–Hassan Zubier oli tietoinen itseen ja muihin kohdistuvasta vaarasta kuten hän tiesi hyökkääjän olevan aseistautunut, kun hän meni uhrin avuksi. Mutta hän oli määrätietoisesti päättänyt auttaa uhria, vaikka hyökkääjä palasi ja kävi hänen kimppuunsa useita kertoja, perusteluissa todetaan.

Urhoollisuusmitali myönnetään tänä vuonna Zubierin lisäksi kolmelle muulle heidän toiminnastaan Lontoon viime vuotisen terrori-iskun yhteydessä.

Zubierin palkitsemisesta kertoi ensimmäisenä Yle.

LUE MYÖS:

Turun puukottajan uhria auttanut loukkaantui vakavasti: ”Ei ole varmaa pystytäänkö käteni pelastamaan”

Turun puukottajan uhria auttanut: ”En ole sankari”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

Mies asuu Ruotsissa ja suoritti urotyönsä Suomessa. Tasavallan presidentti myönsi hänelle aivan oikein hengenpelastusmitalin, mitaleista korkeimman. Mutta miksi kuningatar Elisabet on pannut lusikkansa soppaan? Kerätäkseen huomiota itselleen, sillä palkitseminenhän ei hänelle kuulu.