Lauantai 25.5.2019

Trump moitti keskuspankkia hyvin harvinaisella tavalla – Valkoinen talo joutui reagoimaan välittömästi

  • Kuva: UM / Lehtikuva
    Kuva
|

Donald Trump on kommentoinut keskuspankki Federal Reserven toimintaa tavalla, joka on nostattanut kulmakarvoja USA:ssa. Korkeat poliitikot eivät yleensä kommentoi itsenäisen Federal Reserven toimintaa.

Uutiskanava CNBC:n haastattelussa presidentti totesi olevansa eri mieltä Fedin kanssa harjoitetusta korkopolitiikasta sekä vastustavansa dollarin vahvistumista.

Fed on poliittisesti itsenäinen ja riippumaton virasto, jonka toimintaan korkeiden poliitikkojen ei ole suotavaa puuttua eikä sellainen ole myöskään ollut tapana. Myös Trumpin nimittämä Fedin pääjohtaja Jerome Powell on korostanut keskuspankin riippumattomuutta poliitikoista.

CNBC:n haastattelussa Trump sanoi pitävänsä Powellia ”erittäin hyvänä miehenä”, mutta samalla hän totesi, ettei ole tyytyväinen siihen, että Fed nostaa korkoa. Tämän todettuaan hän kuitenkin sanoi, ettei aio neuvoa keskuspankkia. Trumpin viesti kävi kuitenkin selväksi.

Tämän tyyppiset presidentin esittämät kriittiset lausunnot keskuspankkia kohtaan ovat hyvin harvinaisia USA:n historiassa. CNBC:n mukaan tiettävästi vain Richard Nixon pyrki presidenttinä ollessaan vaikuttamaan rahapolitiikan suuntaan.

Trumpin kommenttien jälkeen Valkoinen talo julkaisi lausunnon, jonka mukaan presidentti kunnioittaa Fedin itsenäisyyttä.

Yhdysvalloissa lähetään siitä periaatteesta, että keskuspankin riippumattomuus takaa maan talouden kannalta parhaan mahdollisimman rahapolitiikan ilman, että poliittiset pyrkimykset tai lehmänkaupat pääsisivät vaikuttamaan siihen.

Fed toteuttaa parhaillaan asteittaisia koronnostoja, jotta korkotaso saataisiin ”normaalille” tasolle ennen kuin seuraava taantuma iskee. Tällöin keskuspankilla olisi ”ammuksia” eli mahdollisuus laskea korkoa talouden piristämiseksi.

Trump vastustaa koronnostoja, koska ne hidastavat talouskasvua vähentämällä ostovoimaa ja kutistamalla yritysten tuloksia. Lisäksi korkotason nousu lisää Yhdysvaltain alati kasvavan ison julkisen velkataakan hoitokustannuksia. Kaikki nämä asiat voivat vaikuttaa epäedullisesti Trumpin suosioon.

Fed on nostanut lyhyttä ohjauskorkoaan kahdesti kuluvan vuoden aikana. Puhuessaan senaatille aikaisemmin kuluvalla viikolla Powell antoi ymmärtää, että koronnosto-ohjelmaa jatketaan.

Federal Funds korko on tällä hetkellä 1,75–2,00 prosentin vaihteluvälissä. Keskuspankin odotetaan loppuvuoden aikana nostavan korkoa neljännesprosenttiyksiköllä ainakin kerran ja markkinoilla pidetään todennäköisenä, että joulukuussa voi tulla vielä neljäs korotus.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Tarus

Juuri näin!
Itseasiassa FED-pankkien hallitukset ovat noin 65 prosenttisesti juutalaishallinnassa.
Tätä ei tietenkään saisi sanoa ääneen, muuten käy niin kuin Pertti Salolaiselle kun hän totesi että Yhdysvalloissa on pankkeilla vahva juutalaisedustus niin heti Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky älähti että Salolainen lukee iltalukemiseksi Hitlerin Mein Kampfia!
Ihan noin maallikkona vain on käynyt mielessä että jos Yhdysvalloissakin pienellä etnisellä (1,7% väestöstä) ryhmällä on noin järjetön määrä taloudellista ja poliittista valtaa niin onko mahdollista että siinä voisi olla hivenen tiettyä "kotiin päin vetoa"?

Teppo Oikari

Sulkeutuuko korporatistinen tyrannia Trumpin uudelle kansanliittovaltiojulistukselle, vai saavatko velkaorjuuttajat jatkettua peliään JFK, Reagan -Trump trofeella?
Antoiko Putin 160Teraa vakoilutietoja todisteeksi globaalimafian touhuista? Seuraavat viikot näyttävät miten Show etenee.