Maanantai 20.5.2019

Putinille uusi voitto? Trump kutsuu nyt Washingtoniin – Helsingin kokous hämmentää yhä

Luotu: 
20.7.2018 11:18
  • Kuva: EPA
    Kuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailulle Washingtoniin. Asiasta kertoo Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders Twitterissä.

–Presidentti pyysi [kansallisen turvallisuuden neuvonantaja] John Boltonia kutsumaan Vladimir Putinin Washingtoniin syksyllä ja keskustelut ovat jo käynnissä, Sanders kertoo.

The Moscow Times arvioi, että kutsun voi nähdä voittona Putinille, joka edellisen kerran on käynyt virallisella valtiovierailulla Yhdysvalloissa vuonna 2007. Tuolloin hän tapasi presidentti George W. Bushin.

Trump ja Putin tapasivat maanantaina Helsingissä. Kokouksen aikana he neuvottelivat myös kahdenkeskisesti niin, että presidenttien läsnä samassa huoneessa olivat vain tulkit. Trump ei ole avannut kahdenkeskisiä neuvotteluita edes korkeimmille virkamiehille tai poliitikoille.

–Olette oikeassa, en tiedä mitä neuvotteluissa tapahtui, Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja, republikaani Dan Coats vastasi Helsingin-tapaamista koskevaan kysymykseen turvallisuusseminaarissa Aspenissa CNN:n mukaan.

–Uskon, että ajan kuluessa – presidentti on kertonut jo jotakin – saamme tietää lisää, hän jatkaa ja lisää, että hän itse olisi neuvonut Trumpia toimimaan toisin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Lähentyvät. Mutta onko se kenenkään kannalta hyvä, että liike on epädemokraattiseen, yksilön arvoja kunnioittamattomaan, diktatuuriseen ja sotilaallisen voiman määrittämään suuntaan?

Eikö olisi ollut parempi, ettei maailman kehitystä viedä Putinin arvottamaan maailmanjärjestykseen?

Timo Tarus

Kun historiaa tarkastelee niin esim. näissä suurvaltasuhteissa ensin kalistellaan ja sitten liennytetään. Maiden päämiesten "virkakausien" kestoissa näyttää kuitenkin olevan suuria eroja! Jenkeissä pressat vaihtuu mutta Venäjällä ollaankin sitten hautaan saakka jos ei jotain mullistavaa tapahdu. Tottakai sellainen tarjoaa aina pitkään istuneelle presidentille ikään kuin lähdön puhtaalta pöydältä kun naapurissa uusi päämies tahtoo liennyttää. Tällä metodilla on menty jo vuosikymmeniä, itsekin muistan elävästi tapaamiset, Carter-Breznev, Reagan-Gorbatsov, Bush Sr-Gorbatsov, Clinton-Jeltsin, Obama-Putin...ja nyt Trump-Putin josta uutisoitiin jo kesäkuussa kuinka kovasti se huolestuttaa! Miksi? Eikö ole hyvä asia jos suurvaltojen johtajat edes yrittävät saada liennytystä aikaiseksi?! 2009 Obama ja Putin vielä keskustlivat mutta sitten alkoi välit tulehtua kun Venäjä tarjosi tietovuotaja Snowdenille 2013 turvapaikan. Sitten siihen heti perään ns. "Krimin valtaus" niin soppa alkoi palaa pohjaan. Mutta politiikka elää, nyt on taas aika kääntää uusi sivu. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa tälläkin kertaa tästä tulee useamman vuoden "menestystarina" ja hyvä niin!

Timo Nenonen

Milloinkahan kyläänkutsusta on tullut "voitto"?? Täytyy todeta, että aika omituisia klikkiotsikoita nykyään näkee.On todella positiivista, jos keskusteluyhteys Usan ja Venäjän välillä säily ja paranee. Vihanpito kahden supervallan välillä on tuhoisaa koko bollille.