Torstai 23.5.2019

Kohu Macronin avustajasta pani presidentinkanslian uusiksi – Arvio: ”Mitään hyvää ei ole tehty”

Luotu: 
23.7.2018 08:32
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on määrännyt uudelleenjärjestelyjä omassa kansliassaan. Määräys on seurausta kohulle, joka syntyi, kun Macronin entinen turvamies ja presidentinkanslian avustaja retuutti naista ja löi miestä vappupäivän mielenosoituksessa. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Macron kokosi ministerinsä kokoukseen sunnuntaina. Sisäministeri Gérard Collombin odotetaan esiintyvän Ranskan parlamentissa tänään.

Turvamies Alexandre Benalla sai tapauksen vuoksi potkut perjantaina. Häntä vastaan nostettiin syytteet sunnuntaina joukkoväkivallasta ja poliisina esiintymisenä. The Guardian kertoo, että Benallan piti lauantaina mennä naimisiin, mutta vihkimisen sijasta hänet haettiin kuulusteluihin.

Ranskassa kohu Benallan toiminnasta käynnistyi, kun Le Monde -lehti julkaisi viime keskiviikkona videon, jossa näkyy, kuinka Benallaksi tunnistettu, mellakkapoliisin kypärään ja visiiriin sonnustautunut mies pahoinpitelee maassa makaavaa miestä. Lehtitietojen mukaan Benalla oli seuraamassa mielenosoituksen kulkua yhdessä Macronin En Marche -puolueen työntekijän Vincent Crasen kanssa. Poliisi tutkii myös Crasea.

Lisäksi kolmen muun poliisin toimintaa tutkitaan, kun heidän epäillään vuotaneen turvakameroiden kuvia osoittaakseen Benallan syyttömyyden.

Ranskassa syntynyttä kohua on kuvattu Macronin valtakauden vakavimmaksi ja kritiikkiä on kohdistettu etenkin siihen, että Macron ei ole suostunut kommentoimaan kohua. Hänen avustajansa kuitenkin kommentoi Macronin sanoneen, ettei Benalla saa mitään koskemattomuutta lain edessä ja että tämän tekoja ei voi hyväksyä.

–Mitään hyvää ei ole tehty tämän kriisin hoidossa, arvioi viestintätoimisto MCBG Conseil:n toimitusjohtaja Philippe Moreau-Chevrolet sanoo RTL-kanavalla.

Macronin kanslian on katsottu myös olleen tietoinen Benallan toiminnasta, koska tämä pidätettiin virastaan kahdeksi viikoksi ja siirrettiin uusiin tehtäviin heti vapun jälkeen, kertoo muun muassa Le Monde.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit