Perjantai 24.5.2019

Republikaanijohto repäisi pesäeron Trumpiin: ”Putin ei ole tervetullut kongressiin”

Luotu: 
25.7.2018 13:33
  • Kuva: UM / Lehtikuva
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä.
|

Yhdysvaltain republikaanijohtajat tekevät selvää pesäeroa presidentti Donald Trumpin vetämään Venäjä-linjaan. Yhdysvaltalaismedia raportoi johtoportaan Putin-vastaisista kommenteista.

Edustajainhuoneen republikaanipuhemies Paul Ryan ja senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell ilmoittivat tiistaina Suomen aikaa, etteivät he ole kiinnostuneita tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, jos tämä tulee vierailulle Valkoiseen taloon.

– Voin puhua vain kongressin puolesta. Puhemies ja minä olemme tehneet selväksi, että Putin ei ole tervetullut tänne Capitolille, McConnell sanoi The Hill -lehden mukaan.

Ryan puolestaan kielsi jyrkästi, että Putinia kutsuttaisiin yhteiseen istuntoon ja korosti, että sellainen on varattu vain liittolaisille.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui kongressille viime keväänä. Kutsu esitetään usein korkean profiilin valtionpäämiehille, jotka vierailevat Washingtonissa.

Trump on kutsunut Putinin Valkoiseen taloon syksyllä Helsingissä viime viikon maanantaina järjestetyn huippukokouksen jälkeen. Helsingin kokous oli Putinin ja Trumpin ensimmäinen virallinen kahdenvälinen tapaaminen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veijo Murtomäki

Kyllä USA on tällä kohtaa täysin vainoharhainen ja tekopyhä. Jos nyt olisi totta, että Venäjä olisi vaikuttanut tai venäläiset hakkerit maailman johtavan tiedustelu- ja tekniikkavaltion vaaleihin, voisi ryhtyä laskemaan sormilla, eivätkä ne riittäisi, niitä valtioita, joiden vaaleihin USA on sekaantunut II maailmansodan jälkeen. Eikä vain vakoilemalla, vaan myös painostamalla ja vaihtamalla, jopa murhauttamalla vaaleilla valittuja tai muutoin vallassa olleita päämiehiä. Aika moni valtio voisi siten kertoa, että Trump tai joku myöhempi pressa ei ole tervetullut heidän kongressiinsa.

Panu Saarela

No, mitenkäs persut ja trollit, siis trump-fanit tätä kommentoivat?

Tähän asti olette kuorossa huutaneet, että Trumpin kritisointi yleensä ja Venäjä-tutkinta erityisesti on katkerien demokraattien tekosia. Siitäkö on edelleen kyse?

Ja edelleenkö on kyse vain valheellisen ja puolueellisen valtamedian ajojahdista?

Odotan mielenkiinnolla, miten onnistutte tällä kertaa kiertämään ja selittämään tyhjäksi tosiadiat.

Jussi Keinonen

En ole persu enkä trolli, mutta kai tiedät että Trumpin pakotteet Venäjälle ovat kovemmat kuin Obaman? Ja että republikaanit ovat samaa mieltä Trumpin kanssa? Eivätkä tietenkään päästä Putinia Capitolille?

Että mitä oikein yritit viestiä?

Panu Saarela

Minäkään en ole valkoihoinen enkä kannata demokratiaa, mutta kai tiedät, että kongressi on säätänyt lain, jonka mukaan kongressi päättää Venäjän vastaisista pakotteista. Sen ainoana tarkoituksena on sitoa Trumpin kädet, estää häneltä niiden purkaminen. Niin suuri on on republikaanien epäily - oli jo ennen Helsingin tapaamista -, että Trump on Putinin puudeli.

Että niin samaa mieltä ovat.

Panu Saarela

No, ensimmäinen sieltä jo heräsi. Murtomäki käyttää tuttua ja turvallista mutku USA -taktiikkaa. Hohhoijaa.

USA:n pitäisi vain nöyränä hyväksyä Venäjän hakkeroinnit ja vaaleihin vaikuttamiset, koska USA:kin on joskus saattanut tehdä jotain vastaavaa. Hohhoijaa.

Petri Hämäläinen

Oliko Saarelalla jotain asiaakin vai tuliko vaan tarjoamaan kupillisen ihmisvihaa ja vainoamaan muita kommentoijia? Muiden mollaaminen on yleistä ja hyödyllistä siinä tilanteessa kun omaa asiallista sanottavaa ei ole.

Trumpilla on republikaanien keskuudessa poikkeuksellisen vahva kannatus. Jos republikaaninen kongressiedustajien kriittinen suhtautuminen Trumpiin saati sitten Putiniin yllättää, ei ymmärrä USA:n politiikasta mitään. Välivaalit ovat marraskuussa.

Saarelan suuvaahdon sijaan asiallinen esitys tästä linkistä:

https://www.npr.org/2018/07/22/631255006/republicans-struggle-to-critici...

Panu Saarela

Kritiikkiä kutsuu ihmisvihaksi vain trolli. Venäjällähän toisinajattelu onkin nykyään tarkassa kontrollissa, ellei kiellettyä, jopa hengenvaarallista.

Vastauksesi on juuri sellainen kuin yllä trollilta odotinkin: tosiasioiden kiertämistä. Trumpin kannatus republikaanipoliitikkojen keskuudessa perustuu poliittiseen laskelmointiin: kannattamalla voi saada mieluisia asioita eteenpäin, vastustamalla voi joutua koston kohteeksi.

Välivaalien läheisyys nimenomaan patoaa Trumpin vastustuksen ilmituloa. Trumpin kohellusta Helsingissä puolusti ani harva republikaanipoliitikko. Vastustuksensa voimakkaasti ilmaisseet olivat niitä, jotka eivät enää asetu ehdolle. Ehdolle asettuvat olivat jostain syystä hiljaisempia, eivät siis sanoneet ääneen yhtään mitään.

Trumpin kannatuksen väittäminen "poikkeuksellisen vahvaksi" on juuri sellainen vale,
joita trollien suuri idoli itsekin suoltaa: kaikki häneen liittyvä on poikkeuksellista.

Se, joka väittää republikaanipoliitikkojen Trumpin venäjäsuhteisiin liittyvän kritiikin johtuvan USA:n välivaaleista, ei ymmärrä USA:n politiikasta mitään.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #9

Uutinen puhuu republikaanipoliitikkojen - erityisesti republikaanien johtajien - suhtautumisesta Trumpiin. Tässä kontekstissa " republikaani" ei siis tarkoita puolueen äänestäjiä - ellei joku toisin ilmaise.

En ole sanallakaan asettanut kyseenalaiseksi Trumpin kannatusta republikaanien äänestäjien keskuudessa. Uutinen käsittelee siis kuitenkin republikaanien johtavia poliitikkoja, heidän ristiriitaansa Trumpin kanssa.

Minulla - toisin kuin trolleilla - on tapana pysyä asiassa.

Petri Hämäläinen

There has been an effort, often by Republicans skeptical of President Trump’s administration, to explain why Trump consistently sees approval ratings among members of his own party that are so much higher than past presidents. We noted in June that the only Republican president with more support from Republicans in the modern era was George W. Bush — immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

https://www.washingtonpost.com/news/politics/wp/2018/07/24/why-is-trump-...

Panu Saarela

Luepa yllä vastaukseni edelliseen kommenttiisi. Tämän uutisen aiheena ei ole republikaanien äänestäjien tai rivijäsenten vaan (erityisesti johtavien) poliitikkojen ristiriita Trumpin kanssa.

Usein sisälukutaito edesauttaa asian ymmärtämistä - ja siinä pysymistä.

Petri Kivenheimo

Asian ydin tuossa uutisessa näyttäisi olevan tämä:

------------------------------------------------------------------------------------------------------
– Voin puhua vain kongressin puolesta. Puhemies ja minä olemme tehneet selväksi, että Putin ei ole tervetullut tänne Capitolille, McConnell sanoi The Hill -lehden mukaan.

Ryan puolestaan kielsi jyrkästi, että Putinia kutsuttaisiin yhteiseen istuntoon ja korosti, että sellainen on varattu vain liittolaisille.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tämän arvioimiseksi olisi pidettävä mielessä, että USA:ssa vallan kolmijako on keskeinen asia, ja siihen kuuluu se, että kongressi päättää itse omista asioistaan, presidentti taas omistaan. Trump siis on kutsunut Putinin nimenomaan Valkoiseen taloon. Tätä vastaanhan noissa sitaateissa ei mitenkään pullikoitu, vaan todettiin ainoastaan, että kongressikutsua ei Putinille ole tulossa.

Jos tämän seikan poliittista signaaliarvoa halutaan jotenkin analysoida, ei nyky-Putinin kongressikohtelua kannata verrata Nato-maa Ranskan presidentin saamaan vastaanottoon vaan Venäjän presidentin – tai vaikkapa Kiinan presidentin – suhteen tähän mennessä noudatettuihin kongressivierailukäytänteisiin.

Panu Saarela

Kongressin kielytyminen Putini.n tapaamisesta, toisin kuin Kivenheimo väittää, indikoi nimenomaan Trumpin tekemän kutsun vastustamista.

Ehkä tämä selvisi jo trolleillekin, kun Valkoinen talo ilmoitti juuri ulkoministerin suulla, että Putinia ei kutsuta ennen kuin FBI:n tutkinta vaalien häirinnästä on saatettu loppuun. Tämä tarkoittaa vierailun siirtymistä ensi vuoden puolelle.

Trump toimi jälleen typerästi oman päänsä mukaan - Putinin puudelina - kutsun esittäessään. Tällä kertaa avustajat saivat kuitenkin hänen päänsä käännettyä.