Maanantai 20.5.2019

Trumpilta uusi syytös Venäjä-tutkinnasta: ”Esteellinen – meillä oli riitaisa liikesuhde”

Luotu: 
30.7.2018 10:18
  • Kuva: EPA
    Kuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää erikoissyyttäjä, FBI:n entinen johtaja, Robert Muellerin olevan jäävi johtamaan Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä selvittävää tutkintaa.

–Aikooko Rober Mueller koskaan julkistaa intressiristiriitansa presidentti Trumpin kanssa mukaan lukien sen faktan, että meillä oli hyvin ilkeä ja riitaisa liikesuhde? Torjuin hänet FBI:n johdon paikalta (päivää ennen nimitystä erikoissyyttäjäksi) ja [FBI:n johtaja, Trumpin erottama James] Comey on hänen läheinen ystävänsä, Trump tviittaa.

Viime viikolla CNN kertoi Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin olevan valmis todistamaan, että Trump hyväksyi ja tiesi, että hänen poikansa Donald Trump Jr. tapaa kampanjaan yhteyttä ottaneita venäläisiä. Tapaamisen taustalla oli ehdotus, että Trumpin kampanja voisi saada käyttöönsä vastaehdokas Hillary Clintonia vahingoittavia venäläistietoja.

LUE MYÖS:

Vaalikampanjalle tarjottiin venäläistietoja Hillary Clintonista – CNN: Trump hyväksyi tapaamisen

Muellerin johtama ryhmä selvittää, sekaantuiko Venäjän hallitus vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja oliko sillä yhteyksiä Trumpin kampanjaan.

–Mitään vehkeilyä ei ole! Robert Muellerin ennalta ratkaistu noitavaino, jota johtaa nyt 17 (kasvoi 13:sta, mukaan lukien Obaman Valkoisen talon asianajaja) vihaista demokraattia, alkoi valemuistiosta, jonka kiero Hillary ja demokraatit maksoivat. Siksi noitavaino on laiton huijaus, Trump sanoo.

Valemuistiolla Trump viittaa entisen brittiagentti Christopher Steelen laatimaan muistioon, jossa esitettiin skandaalinkäryisiä väitteitä muun muassa siitä, että venäläisillä olisi Trumpista vahingoittavaa materiaalia, jonka avulla presidenttiä voitaisiin kiristää. Muistiota on arvioitu myös heikkolaatuiseksi.

Trump ei täsmennä minkälainen liikesuhde hänellä on ollut Muellerin kanssa. CNN:n mukaan Yhdysvaltain presidentti on aiemmin kertonut, että hänellä olisi ollut Muellerin kanssa riitaa maksamattomista laskuista Trumpin omistamalla golfklubilla.

Erikoissyyttäjä Muellerin tutkijaryhmä on The New York Timesin mukaan käynyt läpi Trumpin tviittejä ja tutkinut, sisältävätkö ne yrityksiä hankaloittaa tutkintaa laittomasti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Hyvät hyssykät. Eihän tämä ole mikään uusi juttu vaan jo Mullerin nimittämisen yhteydessä tiedettiin että hän oli riitauttanut Golf jäsenyys maksunsa eräällä Trumpin klubeista. Se tuskin ketään ihmetyttää
Steelen muisttiostakin tiedetään, että se ei ollu tratkaisevassa asemassa kolluusiotutkinnan käynnissä tai tuomareiden tutkimisoikeuspäätöksissä, vaan osana .
Paljon näitä juttuja jotka asioita suoraan alkuperäis lähetyksistä kuunnelleille ovat vanhaa kauraa ovat kuin se kiertävä kaasu baijerilaisissa molskihousuissa.

Panu Saarela

No tulihan sieltä mutku USA -lausunto.

Ja taas silkkaa potaskaa. Venäjän media - erityisesti tv - on niin tiukasti Putinin kontrollissa, että Yhdysvaltain vaikutusmahdollisuudet vaaleihin (varsinkin lopputulokseen) ovat minimaaliset.

Vai väittääkö Vuorento, että Yhdysvallat on myötävaikuttanut Putinin valintaan?

Ulkopuolelta on paljon helpompi vaikuttaa demokratiaan kuin diktatuuriin tai autoritäärisesti johdettuun valtioon.

Ei ole vaikea päätellä, kumpaan ryhmään Venäjä ja Yhdysvallat kuuluvat.

Mark Andersson

USAn propagandakoneisto on sata kertaa jykevämpi ja tehokkaampi kuin Venäjän onnettomat yritelmät. Tehokkuudesta kertoo pelkästään jo se, että valtaosa sen kohteista ei lainkaan tunnista sen piiriin joutumista.

Joko Suomen virallinen johto ja valtamedia ovat näitä viimeksi mainittuja keskittäessään kaiken hybridivaikuttamisen torjunnan paukut pieneen tekijään – tai sitten sitä merkittävää propagandakoneistoa peitellään tietoisesti kiinnittämällä kansan huomio sen tehottomaan pikkuveljeen.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #4

Kuten edellä totesin, demokratiaan vaikuttaminen on helppoa, diktatuuriin lähes mahdotonta.

Riittävätkö Trumpin valinta ja brexit Venäjän tehokkuuden osoituksiksi?

Sinulla on ehkä jäänyt myös huomaamatta, että Suomi ja USA ovat samalla puolella. Milloin olet kuullut spekuloitavan USA:n - tai minkään länsimaan - hyökkäyksella Suomeen? USA:n mahdollista hybridivaikuttamista ei koeta uhkana, kiusallisena ehkä.

Meinaatko, että USA:n tiedustelupalvelut ylipäätään pyrkisivät hybridivaikuttamaan Suomen presidentin tai eduskunnan valintaan tai Nato-kantaamme? Kenen puolella mahtaisivat olla?

Mutku USA -perustelut Venäjän vähättelemiseksi ovat lähinnä säälittäviä.

Seppo Marjamäki
Vastaus kommenttiin #4

Mark puhuu asiaa. Propagandaa (tai hybridivaikuttamista) harrastavat kaikki osapuolet. Mielipiteesi ratkaisee, minkä koet tai huomaat propagandaksi. Vihollinen pitää aina olla, ja Venäjä on hyvä siinä roolissa. Aiemmin syynä oli kommunistinen järjestelmä, nyt Putin. Taitaa olla niin, että mitä enemmän jaksaa näistä aiheista ottaa kierroksia, sitä vahvemmin on jonkun propagandan sisäistänyt.

Jukka Mikkola

Michael Cohen tulee olemaan suurella todennäköisyydellä ”kuninkaantekijänä” tässä asiassa. Tiedot Cohenin todistusvalmiudesta viittaavat siihen. ”Diilimies” päässee myös itsekin nauttimaan diilistä. Sopimusten teko on arkipäivää amerikkalaisessa oikeuskäytännössä.

Markku Koivisto

Mueller tutkii, ei ratkaise mitään. Tutkinnan tulokset annetaan tuomioistuimelle, joka päättää nostetaanko ja minkälaisia syytteitä. Jääviyden perusteet tutkii ja päättää myös tuomioistuin, ei Trump, koska on ko. riidan osapuoli.
Noin se menee Ameriiikassakin.