Torstai 23.5.2019

Ruotsi hyväksyi miljardikaupat – Ensimmäiset Patriot-ohjukset saapuvat 2021

Luotu: 
3.8.2018 16:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Ruotsin hallitus on hyväksynyt Patriot-torjuntaohjusten hankinnan Yhdysvalloista. Kauppaan kuuluu neljä tutkalla varustettua laukaisualustaa, kahdenlaisia ohjuksia, koulutusta ja muita lisävarusteita. Kaupan on arvioitu olevan arvoltaan vähintään miljardi dollaria ja se sisältää option hankkia 300 ohjusta lisää aina 3,2 miljardin dollarin edestä.

Ruotsin puolustusministeriö kertoo, että maan puolustusvoimien materiaalilaitos sai tarjouksen Patriot-järjestelmästä huhtikuussa.

–Tarjous merkitsee sitä, että puolustusvoimien molemmat ilmatorjuntapataljoonat voivat saada järjestelmän ennen vuotta 2025, puolustusministeriö tiedottaa.

Puolustusministeri Peter Hultqvist on todennut, että ensimmäisiä toimituksia odotetaan vuonna 2021.

Puolustusministeriön tiedotteessa korostetaan Patriot-järjestelmän kykyä torjua ballistisia ohjuksia. Kaupan yhteydessä Ruotsi hankkii GEM-3-ilmatorjuntaohjuksia sekä PAC-3-ohjuksia, joilla voidaan torjua myös ballistisia ohjuksia.

Uutistoimisto Interfax kertoi alkuvuodesta Venäjän duuman päättäneen sijoittaa uusia Iskander-M-mallisia lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia Kaliningradin ohjustukikohtaan, joka sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Ruotsin rannikosta ja noin 250 kilometrin päässä Gotlannin saaresta.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt arvosteli heinäkuussa rajusti tuolloin vielä kesken ollutta Patriot-kauppaa. Bildtin mukaan Patriot on vanhentunut järjestelmä. Hän huomautti, että Saksa on jo hankkimassa uutta Meads-järjestelmää Patriotin tilalle.

–Se [Patriot] on luotu toisenlaiseen aikakauteen ja todellisuuteen kuin se, jonka edessä Ruotsi nyt seisoo, Bildt totesi Dagens Industrille ja korosti myös yhteistyötä Suomen kanssa.

–Olemme rakentaneet suomalais-ruotsalaista yhteistyötä ja meidän täytyy katsoa enemmän Norjan suuntaan. Jos suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset hävittäjät pannaan yhteen puhutaan todennäköisesti 200 edistyneen hävittäjän kokoluokasta. Mikäli toimintoja heidän kanssaan voidaan sovittaa yhteen, saamme merkittävästi vahvemman aseman, Bildt sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

On nimenomaan hyvä asia, että Ruotsi alkaa ottamaan puolustuksensa vakavasti ja varautuu etenkin Etelä Ruotsin strategisten ranta alueiden puolustamiseen mahdollisesti Itä Preussista tuleviin ohjuksiin Patriot torjuntaohjuksilla.
Kattegat ja Skagerrak kun ovat strategisia väyliä Itämereltä Atlantille ja siten varmasti ensimmäisiä hyökkäys ja miehitys listoilla.
Jokaisella potentiaalin hyökkäysuhan maalla pitäisikin olla noin 500-1000 km kantaman "voimakkaita" hyökkäyksen rankaisu ohjuksia ajattelemaan kannattaako hyökkäys kun rauhassakin olisi ihan hyvä elää. Toisaalta xenofobiseen ajatuksen kulkuun on vaikea pureutua. Ainoa mahdollisuus silloin on sekä voimakas puolustus että tiedossa oleva voimakas rankaisu mahdollisuus-

Jani Pulkki

Suomenkin pitäisi, saiskohan siitä alennusta jos tekis lentokone kauppojen yhteydessä, vaikka eri firmat toimittaakin niin silti sama maa.
Super Hornet ja Patriot olisivat molemmat hieman vanhempaa perussuunnittelua mutta kuitenkin upgreidattu nykyaikaiselle tasolle, ehkä luotettavampia ja edullisempia kuin F-35 ja MEADS, luulisin noin äkkipäätä

Mikko Toivonen

Meillä on onneksi Jassm? noin 500 km kantavia ohjuksia lentokoneesta ammuttavina. Eiväthän ne ihan Patrioteja puolustusohjuksina vastaa mutta muodopstavat kuitenkin jo jonkinlaisen huomioon otettavan rankaisuvälineen riippuen siitä mitä räjähtävään osaan on lastattu.
Ymmärtääkseni puolustusvoimamme ovat torjuntaohjustenkin suhteen Up to date ja hivenen puutteellista jorkeatorjuntaakin on suunniteltu parannettavaksi. Myös meripuolustuksen Gabriel ohjukset olivat hyvä valinta
Ohjustentorjunta jää edelleenkin puutteelliseksi.
Ei varmaan haittaisi muutama strategisesti sijoitettu Patriot patteri meitäkään sillä myös Tänne ylettyy erinomaisesti Etelä Suomen kattavalle alueelle Lugan tykistöprikaatista mikä on Iskanderien peruspaikka.
Siksi meidänkin "rankaisuohjuskaluston" olisi yllettävä aina Lugaan ja Kuolan niemimaan vastaaviin ballististen ohjusten tukikohtiin. Koskaanhan niitä ei suunnitella käytettäväksi mutta niiden tiedetty olemassaolo varmaan rauhoittaa Tshirinovskeja ja muita militantteja käpylintuja naapurissa.
"Rankaisuohjusten" täytyy vain olla erittäin tehokkaita. Sen tehopuolen funtsimisen jätän kuitenkin puolustusvoimille

Matti Elo

Patriotin vanhempi versio jos halvempi. Mutta sopisi myös Suomelle, kun nuo luupääkenraalit menivät poistamaan nuo BUK korkeatorjuntaohjukset Suomelta, jotta saatiin keinotekoinen tarve
miljardien monitoimihävittäjille. Tyhmää kun täältä katsomosta pitää kentsuja paimentaa!!

Matti Elo

Patriotin vanhempi versio jos halvempi. Mutta sopisi myös Suomelle, kun nuo luupääkenraalit menivät poistamaan nuo BUK korkeatorjuntaohjukset Suomelta, jotta saatiin keinotekoinen tarve
miljardien monitoimihävittäjille. Tyhmää kun täältä katsomosta pitää kentsuja paimentaa!!

Kari Rantala

Shoigu rikkoo törkeästi 1992 tekemäämme valtiosopimusta ja meidänkin on tehostettava puolustustamme Patriotein ja/tai Hornetein. Putin tietää olevansa loppunsaedellä uhkauksiensa kanssa ja Trumpin avulla saamme omat uhkailumme vaikuttaviksi.

Pasi Käyhkö

Meidän onneksi Venäjä /Putin hyökkää nykyään vain heikkojen kimppuun.
Kun Baltian maat liittyivät Natoon Venäjän aggressiot vähenivät välittömästi näitä maita kohtaan.
Eikä Venäjän sotakslustokaan vielä mitään huippua ole.

Harri Tapani

Heh, Patriot:

" Patrioteja aikanaan kehuttiin kovasti, Wikipedia tietää kuitenkin kertoa:

"Patriot-järjestelmä sai huomiota uutisoinnissa Persianlahden sodan aikana sillä sitä käytettiin irakilaisjoukkojen ampumien Scud-ohjuksien torjunnassa. Sodan aikaisessa propagandassa tuloksia ylistettiin hyviksi ja puhuttiin 90–96 % prosentin osumatarkkuudesta. Kymmenisen vuotta sodan jälkeen puolustusministeri William S. Cohen totesi ohjustorjunnan epäonnistuneen. Erään tutkimustoimiston mukaan Patriotin torjuntaluotettavuus oli yhdeksän prosenttia, Kongressin selvityksessä vain yhden Patriotin todettiin tuhonneen varmasti Scud-ohjuksen."

http://juhapuistola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20538-ohjuspuolustus#commen...

Markku Lehto

"Olemme rakentaneet suomalais-ruotsalaista yhteistyötä ja meidän täytyy katsoa enemmän Norjan suuntaan. Jos suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset hävittäjät pannaan yhteen puhutaan todennäköisesti 200 edistyneen hävittäjän kokoluokasta. Mikäli toimintoja heidän kanssaan voidaan sovittaa yhteen, saamme merkittävästi vahvemman aseman, Bildt sanoo."

Hävittäjien lukumäärinä näin. Mutta mitenkäs se on poliittisen päätöksenteon kanssa ? On ihan turha spekuloida hävittäjien, sota-alusten ja prikaatien määrillä Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa, jos niiden yhteisestä käytöstä sotatilan aikana ei ole kaikkia näitä maita sitovaa sopimusta. Mikähän sellainen sopimus voisi olla , jolla kaikissa tilanteissa "voitaisiin toimintoja sovittaa yhteen" ?