Torstai 23.5.2019

Brittiministeri: ”EU ajaa meitä sopimuksettomaan brexitiin”

Luotu: 
5.8.2018 18:03
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kauppaministeri Liam Fox arvioi, että on 60 prosentin todennäköisyys, että britit eroavat unionista sopimatta tulevaisuuden suhteensa ehdoista.
|

Euroopan unionin myöntymätön asenne sysää Iso-Britanniaa lähtemään unionista ilman sopimusta, Iso-Britannian kauppaministeri Liam Fox sanoi brittilehti Sunday Timesin haastattelussa.

Fox arvioi, että on 60 prosentin todennäköisyys, että britit eroavat unionista sopimatta tulevaisuuden suhteensa ehdoista. Sopimuksen syntyminen vaikuttaa epätodennäköisämmältä.

–Mielestäni unionin myöntymättömyys neuvotteluissa ajaa meitä sopimuksettomaan brexitiin, Fox kommentoi Sunday Timesille. Fox sanoi myös, ettei ollut uskonut todennäköisyyden kasvavan, mutta nyt riski on todellisempi.

Fox syytti erityisesti EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnieria siitä, että hän tyrmäsi jo ennen keskusteluita brittihallituksen ehdotuksen brexit-sopimukseen.

Iso-Britannia julkisti viime kuussa suunnitelmansa brexitistä. Suunnitelma sisältää ehdotuksia muun muassa EU:n ja Britannian välisestä taloudellisesta ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä. EU-neuvottelija Barnier on sanonut EU:n käyvän suunnitelman läpi.

Aikaa siihen, että britit jättävät Euroopan unionin ja sopimuksen pitäisi syntyä, ei ole enää paljon. Brexit-päivä koittaa 29. maaliskuuta 2019. Pääministeri Theresa Mayn johtama brittihallitus ei ole vielä päässyt sopuun unionin kanssa eroehdoista. Britannia siirtyy Maailman kauppajärjestön, WTO:n sääntöjen piiriin, jos kaupasta ei päästä sopuun. Tästä todennäköisesti syntyisi vakavaa haittaa EU:n ja Britannian väliseen kauppaan muun muassa tullien takia, kirjoittaa Reuters.

Viime viikolla Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt myös varoitteli Berliinissä vieraillessaan, että edessä voi olla no-deal brexit, jos EU ei muuta linjaansa.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

EU-hallinnon diktatorinen myöntymättömyys, aivan kuten kyvyttömyys tai haluttomuus tehdä nopeasti muuttuvan maailman edellyttämiä kompromisseja, yhä useamman EU-fantasian karatessa silmiemme edessä toteutumattomiin, koituu vielä unionin surmaksi.

Brittien lisäksi Brysselin hovi koettelee yhä useamman muukin EU-jäsenmaan (etenkin Visegrad-ryhmä) kärsivällisyyttä, eli keskushallinnon kohtuuttomat vaatimukset (ja sen valtakuvitelmat) nekin saattavat lähteä "hard exit"-linjalle. Sanomattakin lie selvää, että tuo tietäisi "Euroopan unelman" noloa ja vaikeaa loppua.

"Plus ça change, plus c'est la même chose" (Jean-Baptiste Alphonse Karr, 1849): lipun värit ja tunnukset vaihtuvat, mutta diktatuurit - tässä tapauksessa EU-byrokratian sokea sanelupolitiikka EU:n orjantappura-tähtilipun alla - tekevät samoja virheitä, ja kulkevat siksi kaikki hyvin samanlaista polkua kohti lopullista tuhoansa.

Markku Lehto

"Fox syytti erityisesti EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnieria siitä, että hän tyrmäsi jo ennen keskusteluita brittihallituksen ehdotuksen brexit-sopimukseen."

Kun näitä syytöksiä Kanaalin takaa heitellään, niin tulee muistaa, että se oli Iso-Britannia joka halusi eroon EU:sta. EU ei halunnut Iso-Britannian lähtevän. Mutta kun nyt britit ovat päätöksensä demokraattisesti tehneet, niin siitä sitten vaan tullimuureja rakentamaan. Mitään "rusinat pullasta" -sopimusta EU:n ei tule Iso-Britannian kanssa tehdä.

Jarmo Makkonen

Onko EU joku pakkolaitos josta ei voi erota? EU häviää kauppasodassa enemmän kuin britit ja tuntien komission kyvyttömyyden tulee britit napsimaan kaikki rusinat. Komissiolta kauppaneuvotteluiden jäädyttäminen on vain kosto erosta ja halu näytää muille eroa haikaileville ettei täältä niin vain lähdetä.

Harri Tapani

" Mitään "rusinat pullasta" "

EU:ssa ei varsinaisesti ole mitään rusinoita ja pullankin se tahtoo viedä Brysseliin harvoile ja valitulle tarjoten.

EU:sta itsestään ei varsinaisesti ole ollut mitään hyötyä mielikuvahyödyn lisäksi, mutta vahinkoa kyllä, jopa siihen kuulumattomissa maissa.

Pasi Anttila

Luonnollisesti Unionin täytyy ajatella omia ja Unioniin jäävien etuja. Monen kommentoija tällä hyväksyy sen kun Trump tekee tällaista kotiinpäin vetoa. Ollaan johdonmukaisia ja sallitaan se muillekkin.
Eikös moni ole täällä sanonut Unionin olevan heikko. Onko se?

Jaakko Karki

Suomen ero EUsta ei ole ajankohtainen geopoliittisista ja turvallisuuspoliittisista syistä, eikä ehkä myöskään taloudellisista syistä. Mutta ero EUROsta on hyvinkin perusteltua, Ruotsi teki paljon viisaamman ratkaisun aikanaan siinä että ei liittynyt EUROon.

Mika Peltokorpi

EU:n pitäisi siis antaa Brittien kerätä rusinat pullasta? Ei taida onnistua. Nyt taitaa jo tosin olla myöhäistä, sillä pääkonttoreita ja merikktäviä toiminnallisuuksia on alettu jo siirtämään manner-Euroopan puolelle, koska ns. cliff edge -Brexitin toteutuminen on yhä todennäköisempää.

Jotta pehmeä, EU:n ja Britanian väliseen sopimukseen perustuva, Brexit voisi toteutua aikataulun mukaisesti 29.3.2019 ( 235 pv jäljellä ), sopimuksen pitäsi olla valmis lokakuun lopussa ( 86 pv jäljellä ). Aivan viimeinen takalauta on 13-14.12. tänä vuonna ( 130 pv jäljellä ), kun EU-parlamentti pitää tämän vuoden viimeisen istuntonsa. Ja tällä hetkellä ei ole edes kunnon pohja-ehdotusta, josta osapuolet voisivat aloittaa keskustelun.

Jaakko Karki

Miksi kukaan haluaisi kerätä rusinat pullasta kun rusinoita saa kilokaupalla poimimatta ostamalla kiloklaupalla kaupasta? Taitaa olla vain Suomalaisten tai Pohjoismaalaisten rusinapullaihmisten lasten puuhia. Britanniassa ei sellaisia rusinapullia juuri ole, en ole nähnyt ainoatakaan viimeisen 40 vuoden aikana.
Todelliset kauppa- ja tullineuvottelut voidaan käydä sitten Britannian EU eron jälkeen kun Saksalaiset, Ranskalaiset, Hollantilaiset ja Espanjalaiset ja jopa Pohjoismaalaiset saavat kokemusta vientinsä vähenemisestä Britanniaan.
Britannia tulee keskittämään kansainvälisen kauppansa sen 92% osan maailman väestöstä joka on EUn sisämarkkinoiden ulkopuolella, sisäpuolella on 8%.