Maanantai 20.5.2019

Yllätys Trumputinista: Politicolle vuodettu paperi paljastaa, että suljettujen ovien takana puitiin kahta kestoaihetta

Luotu: 
8.8.2018 15:05
  • Kuva: UM / Lehtikuva
    Kuva
    Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta.
|

Yhdysvaltalainen verkkolehti Politico on saanut haltuunsa asiakirjan Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisesta Helsingissä. Julkisuuteen ei juurikaan ole aiemmin saatu tietoja siitä, mitä tapahtui osiossa ovien takana.

Donald Trump ja Vladimir Putin aloittivat Helsingin-huippukokouksensa keskustelemalla kaksin niin, että paikalla olivat vain tulkit. Presidenttien parin tunnin keskustelun sisällöstä ei ole tietoa, mikä on aiheuttanut paljon keskustelua ja huoltakin.

Politico kertoo saaneensa haltuunsa venäläisen asiakirjan, jonka mukaan Putin esitti useita kohtia sisältäneen asialistan Trumpille kahdenkeskisessä tapaamisessa. Politicon mukaan listalla olivat mukana muun muassa ydinasevalvonnan edistäminen ja aseiden käytön kieltäminen avaruudessa.

Politicon mukaan paperi ei vastaa kaikkiin kysymyksiin tapaamisesta, mutta antaa vihjeitä sen sisällöstä. Lehden mukaan vuotaja sai dokumentin haltuunsa venäläisviranomaisilta.

Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta asiakirjaa tai vahvistamasta sen aitoutta ja kiisti Trumpin vastaanottaneen minkäänlaisia papereita tapaamisessa.

Muistion perusteella Putinin prioriteetit vaikuttavat yllättävän tavanomaisilta, Politico luonnehtii. Paperin mukaan Venäjä haluaisi laajentaa useita merkittäviä ydinasesopimuksia ja lisätä aserajoituksia. Kyseiset teemat ovat maiden välillä kestopuheenaiheita.

Asiakirjassa muun muassa ehdotetaan viiden vuoden jatkoaikaa niin sanotulle START-sopimukselle, jonka Putin ja Barack Obama allekirjoittivat vuonna 2010. Tuolloin molemmat maat sitoutuivat rajaamaan ydinkärkiensä määrän 1500:aan. Sopimus on loppumassa vuonna 2021.

Dokumentti myös nostaa esiin mahdollisuuden sopimuksesta, joka estäisi molempia maita sijoittamasta aseita kiertoradalle ja kannustaisi maita keskustelemaan siitä, ettei aseita sijoitettaisi avaruuteen. Sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat mukana vuoden 1967 sopimuksessa, joka kieltää vain joukkotuhoaseiden sijoittamisen avaruuteen. Molempien maiden ja lisäksi Kiinan uskotaan kuitenkin kehittelevän aseita avaruuteen muun muassa satelliitteja vastaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Kehonkielestä kaikille selvisi kuka on pomo ja kuka suihkunraikas lakeija.
Kannattaa muistaa että täälläkin on tavattu jonkinlaisia surkastuneita lakeijan klooneja Laurien aivopesukanavalla. Kaiken oli Höns-Jöns rapakon takaa poiminut, hassua hiustöyhtöä myöten.
._.