Keskiviikko 17.7.2019

Komissio ärähti Puolalle – kova ukaasi: ”Nyt on kuukausi aikaa”

Luotu: 
15.8.2018 18:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Myös korkeimman oikeuden presidentti Małgorzata Gersdorf joutuisi eläkkeelle uuden lain myötä.
|

Euroopan komissio on antanut Puolalle kuukauden päivät aikaa toteuttaa sen vaatimat ja Puolan oikeusjärjestelmää koskevat muutokset. Komissio jatkaa näin rikkomusmenettelyä Puolaa vastaan kiistellyn tuomareiden eläkeuudistuksen vuoksi.

–Komissio katsoo edelleen, että Puolan korkeinta oikeutta koskeva laki on EU:n lainsäädännön vastainen, koska se loukkaa oikeuslaitoksen riippumattomuuden periaatetta, johon kuuluu muun muassa tuomarien erottamattomuus, komissio toteaa.

Puolan korkeinta oikeutta koskeva laki käytännössä panisi eläkkeelle nykyisestä 72 korkeimman oikeuden tuomarista 27 tuomaria mukaan lukien korkeimman oikeuden presidentin Małgorzata Gersdorfin. Korkeimman oikeuden presidentin kuuden vuoden toimikausi on Puolassa kirjattu maan perustuslakiin.

Puolan uuden lain mukaan yli 65-vuotiaat tuomarit voisivat jatkaa ainoastaan tasavallan presidentin myöntämällä poikkeusluvalla. Nykyisin tuomareiden eläkeikä on Puolassa 70 vuotta. Korkein oikeus on itse keskeyttänyt lain toimeenpanon. Se vaatii EU-tuomioistuinta arvioimaan, rikkooko laki EU:n sääntöjä.

Euroopan komissio on jo aiemmin vaatinut selvitystä uudesta laista ja Puola antoi oman virallisen vastauksensa sille heinäkuussa. Komissio kuitenkin katsoo, että Puolan viranomaisten vastaus ei poista esiin nostettuja oikeudellisia ongelmia.

–Sen vuoksi komissio on siirtynyt rikkomusmenettelyn seuraavaan vaiheeseen. Puolan viranomaisilla on nyt kuukausi aikaa toteuttaa tarvittavat toimenpiteet perustellun lausunnon noudattamiseksi. Jos Puolan viranomaiset eivät toteuta kyseisiä toimenpiteitä, komissio voi viedä asian EU:n tuomioistuimeen.

LUE MYÖS:

EU:lta kova uhkaus Puolalle – Ministeri: ”Oikeusvaltion murtuminen voi johtaa katastrofiin”

Käänne Puolassa: Korkein oikeus pysäytti tuomareiden työntämisen eläkkeelle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

EU pitääkin olla kovana perustavaa laatua olevassa hallinnon demokratiassa, mitä Kaczynskin puolue yrittää murtaa ja saada aikaan yhden puolueen valvomia valtion laitoksia jotka sitten toteuttavat puolueen tahtoa eikä itsenäistä laillista harkintaa.
Näitä maita on entisessa Neuvostoliiton satelliitti Itä euroopassa tai ns. Visegrad ryhmässä ihan riittämiin.

EU rooli toki on vaikea. On asioita joissa sen pitäisi olla kovana ja sitten on asioita joissa se on kovana kuten energian helppoheikkikaupoissa ja suosikeissa vaikka olisi pitänyt jättää asia oike4an markkinan ja talouden ratkaistavaksi. Eli tehdä kylläkin päästörajat mutta olla puuttumatta miten niihin päästään. EU on kuitenkin energiapolitiikassakin ollut jussien, Euroopan jussien asialla, ei yhteisen eurooppalaisen edun. Jos olisi niin etanolia ei olisi pakotettu bensaan ja päästökauppa olisi lopetettu kokonaan ja korvattu sakoilla niille valtioille jotka eivät yhteisesti hyväksyttyihin päästöihin annetussa ajassa pääse.

Päästöt pitäisi määrittää yksiselitteisen selkesti sellaiseksi mikä tulee liikenteen pakoputkista tai teollisuuden , asutuksen ja yhteisöjen piipusta. Mitään keinotekoisia oman maan hiilensidontakyvyn mukaan ottamisia ei pitäisi lainkaan tehdä kun se avaa oven monenlaiselle tilastovalehtelulle
Sitten EU pitäisi olla ehdottoman kova laittoman maahantulon suhteen ja toisaalta helpottaa merkittävästi suoraan työnantajan palvelukseen tulevien pääsyä nopeilla määräaikaisviisumeilla