Maanantai 27.5.2019

Trumpilta ennennäkemätön teko: Poisti entisen CIA-pomon turvaluokituksen

Luotu: 
16.8.2018 08:03
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    John Brennan.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin äänekkäimpiin kriitikoihin kuulunut John Brennan menetti turvaluokituksensa keskiviikkona, Kauppalehti kertoo. Presidentti Trumpin päätös entisen CIA-johtajan turvaluokituksen poistamisesta kritiikin takia on Yhdysvalloissa ennennäkemätön teko.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders ilmoitti lehdistötilaisuudessa turvaluokituksen poistamisen syyksi sen, että Brennanilla on pääsy kriittiseen informaatioon. Sanders ei kuitenkaan osannut vastata kysymykseen, onko Brennan käyttänyt valtaansa väärin.

Brennan on ensimmäinen ihminen, jonka turvaluokituksen Trump on poistanut sen jälkeen, kun hän viime kuussa uhkasi niin tekevänsä kriitikoilleen.

– Tämä toiminta on Trumpin laajempaa yritystä tukahduttaa sananvapaus ja rangaista kriitikoita. Tämän pitäisi huolestuttaa syvästi kaikkia amerikkalaisia, Brennan kommentoi Twitterissä päätöksen jälkeen.

Brennan toimi CIA-johtajana vuosina 2013-2017. Hän oli myös Barack Obaman hallinnon terrorismiasiantuntija. Hän on kritisoinut kovalla kädellä Trumpia, sanoen tällä olevan muun muassa paranoia.

Vladimir Putinin ja Trumpin Helsingin tapaamisen jälkeen Brennan peräänkuulutti muita republikaaneja toimintaan Trumpia vastaan.

– Trumpin kommentit eivät olleet vain imbesillimäisiä, vaan hän on Putinin taskussa, Brennan kommentoi Twitterissä kokouksen jälkeen.

Trump ei yhdysvaltalaismedioiden mukaan käynyt turvaluokituksen poistamisesta keskustelua tiedustelupalvelujohtajan Dan Coatsin kanssa. Normaalisti korkean korkealuokituksen ihmiset antavat neuvoja istuvalle hallinnolle eri tiedusteluun liittyvistä asioista vielä työuransa jälkeen. Brennanin ei kuitenkaan tiedetä konsultoineen Trumpin hallintoa viime aikoina.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilpo Suominen

Brennanin historian akilleen kantapää on Yhdysvaltain kommunistisen puolueen tukeminen, hän joutui myöntämään valheenpaljastuskoneessa aikanaan äänestäneensä heidän presidenttiehdokastaan Gus Hallia. Kommunistipuolue itsessään sai kylmän sodan aikana tukea Neuvostoliitolta, ja oli erittäin ilmeisesti näiden aisankannattaja. Gus Hallin allekirjoituksella varustettu dokumentti KGB:n arkistossa on eräs osoitus tästä linkistä Kremliin.

Se että Brennan on ollut aikanaan näitä äänestämässä ei tietenkään itsessään todista mitään Brennanin omista Kreml-suhteista, mutta hän huuteli Trumpia Putinin taskussa olevaksi imbesilliksi ja maanpetturiksi Helsingin-kokouksen yhteydessä, mikä oli virhe hänen oma historiansa silmälläpitäen. Ei kannata heitellä ihan noin kevyesti kiviä jos asuu itse lasitalossa.

Markku Koivisto
Vastaus kommenttiin #5

Ompa siansaksaa tuon linkin teksti. Itsekö teit sen Google-kääntäjällä.
En löytänt mitään mainintaa Gus Hall:sta Brennanin yhteydessä, Suomi-ystävällisyydestä puhumattakaan.
Eikö pälkähtänyt päähän, että joku voisi avata linkin?

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #6

Tämä näyttää olevan normaali toimintatapa joillakin trolleilla. Esitetään jokin väite ja lyödään alle linkki, joka ei liity mitenkään esitettyyn väitteeseen, puhumattakaan että sitä jotenkin tukisi.

Kun ole joskus tästä huomauttanut, asianomainen trolli on kehdannut edelleen väittää minun valehtelevan.

Trollit todellakin luottavat, että useimmat eivät viitsi linkkejä avata, ja oma teksti tuntuu uskottavammalta, kun on linkki sitä "tukemassa".

Toimintatapa ja -ohje ovat epäilemättä peräisin Pietarista.