Lauantai 25.5.2019

Saksalaisarvio Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisesta: ”Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan”

Luotu: 
18.8.2018 16:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Vladimir Putin ja Angela Merkel tapasivat toukokuussa Sotshissa.
|

Saksan liittokansleri Angela Merkel oli perjantaina varsin pessimistinen tapaamisestaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Merkel ja Putin tapaavat lauantai-iltana Suomen aikaa.

Merkel sanoi perjantaina toimittajille, ettei odota tapaamiselta suuria. 

–Kyseessä on työtapaaminen eikä erityisiä tuloksia ole odotettavissa. Meidän on kuitenkin oltava jatkuvasti keskusteluyhteydessä, hän sanoi.

Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen puolueen ulkopoliittinen tiedottaja Jürgen Hardt on paljon toiveikkaampi.

–Voimme olla varovaisen optimistisia. Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan Syyriassa ja itäisessä Ukrainassa, hän tarvitsee kansainvälisiä kumppaneita. Sen vuoksi hänen on tehtävä liikkeiä, Hardt kommentoi Stuttgarter Nachrichten –sanomalehdelle.

Merkelin esikunnasta on kerrottu, että asialistalla ovat Syyria, Ukraina ja Nord Stream 2 –kaasuputki.

Saksalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan instituutin SWP:n Itä-Euroopan- ja Eurasian-tutkimuksen johtaja Sabine Fischer pitää Putinin kantoja näiden suhteen lukittuina. 

–Tavoitteet eivät ole muuttuneet. Venäjällä on asemansa Syyriassa ja Ukrainassa ja Venäjällä on vahvat intressit Nord Stream 2:n suhteen, ja Venäjä aikoo jatkaa tavoitteiden ajamista, hän kommentoi Deutsche Wellelle.

Nordt Stream 2:teen liittyy myös muita paineita, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on linjannut, että Yhdysvalloista on tulossa maailman suurin maakaasun tuottaja, joka kilpailee samoilla markkinoilla rakenteilla olevan Nord Stream 2 -putken maakaasun kanssa Euroopassa. USA on väläyttänyt myös pakotteita saksalaisille ja eurooppalaisille yhtiöille kaasuputken vuoksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Putinin ensi viikolla Sotshissa. Presidentin kanslian mukaan presidentit keskustelevat työvierailun aikana ajankohtaisista kansainvälisistä, alueellisista ja kahdenvälisistä kysymyksistä. 

Lue myös: 

Suomalaisarvio: ”Sanktioiden aktiivisesta käytöstä tulee kipupiste EU:n ja USA:n välille”

”Ja diilin me teimme” – Kauppasota vaihtui ”nollatulleiksi”

Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Hakala

Kannattaisi ottaa järki mukaan, kun mietitään, että mitkä seuraukset pahimmillaan ovat Euroopalle kun Trump panee kaikille niitä pakotteita. Niin "vihollisille kuin ystävillekin"? Kun vaihtoehtoina ovat vain "olet puolellamme tai meitä vastaan joka tarkoittaa, ettei valtioilla ole mahdollisuutta käydä kauppaa muiden kuin Trumpin aina sen hetkisten "kavereiden" kanssa. Silloin on aika kertoa, ettei meille sovi täystuho. Eikä USA pysty tekemään ja toimittamaan kaasua koko Euroopan tarpeisiin. Haluavatko länsimaat maailmansotaa saadakseen taloutensa nousuun? Jos niin kannattaisi myös ajatella seurauksia joita ei rahalla voi korvata. Kun pallo jolla asumme on jo melkein tuhottu asumiskelvottomaksi ja jenkit kokeilevat muuttoa täältä pois niin eihän silloin kannata täystuhoa tehdä. Hurmaavaan joukkoitsemurhaan en jaksa uskoa.

Janne Pohjala

Nyt tapaaminen on pidetty. En löydä Spigelin uutisesta mitään mikä osoittaisi että kumpikaan osapuoli olisi ollut neuvotteluissa umpikujassa.

Enemmin tässä tuntuu tapaamisen jälken että USA:n uhkailu ja pakotepolitikka, joka iskee Iran -kysymysen kautta nyt myös Eurooppalaisiin yrityksiin, on johtamassa siihen että Saksa hakee nyt ratkaisua jolla EU voisi vastavetona purkaa Venäjään kohdituvat pakotteet ja jättää USA:n yksin niiden kanssa.

Eurooppa on ollut kärsijä siinä että USA on ajanut omien geopolittisen tavoiteidensa vuoksi Venäjän saartamista ja Euroopan jakamistä. Nyt kun USA uhkaa Euroopan maiden yrityksiä pakoteilla vielä Iranin vuoksi, lienee Saksan ja muiden Europan maiden mitta täynnä

Saksa ei käyttänyt tapaamista Venäjän pakottamiseen tai kiristämiseen, koska mikään tapaamisen lopputulos ei ollut Venäjälle epämieluisa. Päin vastoin.

Merkel ja Putin totesivat että he etsivät yhdessä ratkaisuita Syyrian ja Ukrainan kysymyksiin. Merkel sanoi että hän haluaa keskustella Putinin ehdotuksesta saada YK:n rauhanturvaajat Ukrainaan, jota Putin ehdotti jo lähes vuosi sitten.

Tulloin Merkel esitti että rauhaturvaajien tulee voida toimia koko Donbassin alueella ja Putin ilmoitti sen käyvän hyvin.

Putin toivoi Euroopalta apua Syyrian jälleenrakentamisessa, jotta Turkissa ja muissa Syyrian naapurimaissa olevat miljoonat Syyrialaiset voisivat palata koteihinsa, sekä jo Eurooppaan paenneet palata myös. Tämä osaltaan olisi merkittävä askel Euroopan pakolaiskriisin ratkaisemisessa ja sulka Merkelin hattuun AfD:tä vastaan.

Merkel tuki NordSteam 2 kaauputkea ja molemmat maat Tukivat Iranin ydinsopimusta.

Näyttää siltä että Saksa ja Venäjä pyrkiät yhdessä hakemaan linjaa jolla ratkaistaan asioita, kuten Ukraina ja Iran siten että USA:n ajamat ja EU -maiden asettamat pakotteet saadaan purettua ja Iranin suhteen suojata Eurooppaa USA:n pakotteilta.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/wladimir-putin-trifft-angela-merke...

Kai Lähteenmäki

Putin myy joka päivä kaasua ja öljyä jne n mrd eurolla- sillä kelpaa rakentaa aseita uhkailemaan EUta.
Lyhytnokkaista etuajattelua Merkeliltä- kyllä sotiminenkin vastaa maksaa..,.

Toinen Merkel hölmöys on miljoonien pakolaisten/siirtolaisten kutsuminen miljoonittain kylään- ja hukkumaan Välimereen.
EU hajoaa ja Putin nauraa..
E Macron on osoittainut paljon fiksummann kleinon- samalla rahalla voidaan auttaa kymmenkertaista määrää ihmisiä...

Kolmas kallis moka on tuo Energiakäänne, joka on tehnyt EUsta kalliin energian alueen- 2-3 kertaa kalliimpaa kuin esim USAssa.
Samalla kun EUn päästöt kasvaa kun Saksa ja Tanska ym polttaa lisääntyvästi hiiltä..
Olishan meillä hyviäkin esimerkkimaita, joissa päästöt on hallinnassa: Norja, Ruotsi, Ranska ja pian myös Suomi kun OL3 ja FV valmistuvat..

Tapio Mäkeläinen

Onpas se Merkel mergellisen tyhmä? Kummasti vaan pärjää ja alla suurin vientikone ikinä.
Piti rahansa hukanneelle Vladille pirssikin auttaa rakentaan kun idän ihmemaa ei edes siihen itse pysty.
Kohta on iivanat todella jumissa pakotteiden myötä.

Janne Pohjala

Sekö sama Venäjä jonka piti kaatua talouskriisiin jo kolme vuotta sitten?

Kannattaa muistaa että jo Kiina yksin pystyy markkinana korvaamaan Venäjän kaupan ja SCO -maissa on muitakin markkinoita mukana. Kiinan ja Venäjän lähestyminen oli asia jota Venäjän talouden kaatamista yrittäneet USA:n geopolitikkan tekijät eivät osanneet ennakkoida.

Kaikki tietänevät että tässä asiassa ei ole kyse mistään Ukrainasta, vaan siitä että USA taistelee asemastaan olla yksinapaisen maailman napa.

Siihen ei sovi se että EU ja Venäjä muodostaisivat yheisen vapaan kaupan alueen , kuten Putin ehdotti EU:lle vuonna 2010. USA:lle olisi painajainen Lissabonista Vladivostokiin oleva ja USA:ta suurempi talouslaue.

Ja vielä suurempi painajainen jos Kiina olisi tässä Euraasian "NAFTA" -sopimuksessa mukana kuten USA-Kanada-Meksiko. Tämä kolmikko muodostaisi toisen navan maailmaan joka olisi USA:sta paljon suurempi.

Siksi USA on nyt virallisesti määritellyt Kiinan ja Venäjän vihollisikseen, tehnyt vallanvaihdon Ukrainassa ja asentanut maahan, johdon joka muutti Ukrainan Anti-Venäjäksi ja tekemällä tehdyn sisällisosdan avulla ajanut Venäjän eristämistä Euroopasta.

Pakotteet eivät ole olemassa sodan vuoksi, vaan sota on olemassa pakotteiden vuoksi.

Samalla Europpa yritettiin kaapata TTIP -sopimuksen kautta USA:n taloudelliseen kontrolliin ja etupiiriin. Mutta EU:ssa havaittiin että sopimus oli Euroopalle niin epäedullinen, ettei sopimus toteutunut. Kiinaa kohtaan USA on jo aloittanut taloussodan.

Olisi hyödyllistä myös niiden, jotka on näiden vanhaa ryssävihaa hyväksikäyttäen lietsottu hokemaan Venäjästä sitä ja tätä, mistä tässä on isommassa mittakaavassa kyse.

Hannu Tusa

Viisasta kirjoitusta Jannelta. Usa politiikka on "hajota & hallitse". Luo epävakautta maailmaan ja kaataa ns. vihollismaiden hallitukset. Tämän jälkeen tukee mieleistään hallitusta ja presidenttiä. Käytännössä maa on vallattu. Myydään maahan kymmenillä miljardeilla aseita "puolustuskäyttöön". Usa on saanut haluamansa, valtaa maailmalta ja valtavat vientitulot.