Torstai 21.2.2019

Trumpin lähipiiriä odottaa vankila – CNN:n analyysi: ”Presidentti ei voi enää kontrolloida kohtaloaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.8.2018 07:15
  • Kuva: EPA
    Kuva
|

Michael Cohen teki sopimuksen syyttäjien kanssa, Paul Manafort taas todettiin syylliseksi kahdeksaan syytekohtaan.

Muun muassa CNN, AP ja Reuters uutisoivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin tehneen sopimuksen syyttäjien kanssa.

Cohen myöntää syyllisyytensä pankki- ja veropetoksiin sekä vaalikampanjan rahojen väärinkäytöstä. Trumpin sisäpiiriin vuosia kuuluneen Cohenin odotetaan istuvan vankilassa sopimuksesta huolimatta 3-5 vuotta.

Presidentti Trumpille Cohenin sopimus saattaa olla valtava takaisku, vaikka Cohen ei välttämättä tee yhteistyötä liittovaltion syyttäjän kanssa.

Trump sai lisää lunta tupaan tiistaina, kun valamiehistö totesi Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin syylliseksi kahdeksaan syytekohtaan. Hänen katsottiin syyllistyneen vero- ja pankkipetoksiin. Myös Manafortia odottaa todennäköisesti vankila

Sekä Cohen ja Manafort ovat erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan kannalta tärkeitä henkilöitä. Molemmat ovat toimineet Donald Trumpin välittömässä läheisyydessä ja heillä saattaa olla tietoa vuoden 2016 presidentinvaaleista. Muellerin johtama tutkinta selvittää Venäjän mahdollista sekaantumista kyseisiin vaaleihin.

Valkoinen talo on toistuvasti kieltänyt Trumpin kampanjan liittyvän mitenkään Muellerin johtamaan tutkintaan. Hallinto on myös kiistänyt Manafortin ja Cohenin oikeudenkäyntien liittyvän mitenkään presidentti Trumpiin.

CNN:n toimittaja Stephen Collinson kirjoitti tiistaina CNN:n sivuille analyysin, joka käsitteli Trumpin viimeaikaista käytöstä. Presidentti on hyökännyt Twitterissä poikkeuksellisen raivokkaasti kaikkia kritisoijiaan vastaan. Viime viikolla hän otti CIA:n entiseltä johtajalta John Brennanilta turvaluokituksen pois, kun Brennan kritisoi Trumpia julkisesti.

Collisonin mukaan Trump on tottunut olemaan mies, joka päättää asioiden kulusta. Muellerin johtaman tutkinnan suuntaa Trump ei voi kuitenkaan päättää.

"Presidentti ei voi enää kontrolloida kohtaloaan", Collinson kirjoitti.

"Syyttäjiin ja valamiehistöön hänellä ei ole valtaa."

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Unohdit mainuta, mikä uutisessa on fake.

Missä määrin Trumpin lähimpään piiriin kuuluvien miesten rikokset liittyvät Venäjän sekaantumiseen vaaleihin, jää nähtäväksi.

Mueller ei - tietenkään - ole paljastanut kaikkia korttejaan tutkinnan ollessa kesken.

Cohenin todistuksen mukaan Trump, toisin kuin väittää, tiesi etukäteen kampanjaväkensä tapaamisesta venäläisten kanssa Trump Towerissa 2016.

Tämän lähempänä ei voisi olla Muellerin tutkimuksen alkuperäistä aihetta.

Jukka Mikkola

Yhdysvallat on diilien maa myös oikeuslaitoksen suhteen. Diilien ”oppi-isä” näyttäisi nyt itse joutuneen diilin uhriksi, kun Cohen teki sopimuksen välttääkseen mahdollista pitkää vankilatuomiota. Tämä oli täysin odotettua.

Vanha kansanviisaus sanoo ”vakka kantensa valitsee.” Tämä on käynyt toteen kun, ”diilimies” valitsi aikanaan asianajajakseen myös ”diilimiehen.”

Robert Mueller on järkähtämätön ”24 tunnin mies” poliisimiehenä, joka kääntää kyllä kaikki ”kivet ja kannot.”

Tuomas Sikander

Euroopan nuivalistolla on kohta surupäivä kun maanosan "pelastaminen" fasismilla ei näyttäisi natsaavan toivotusti ja niiden harhainen messiaskin on jo joutunut törmäämään vallitsevaan todellisuuteen twiittiensä lomassa.
._.

Ilkka Paananen

Mitä nämä fake newsit ovat? Mistä tämä ajatusmalli on pesiytynyt Suomeen? Ei se poijjaat niin ole, että jos uutinen ei miellytä tahi palvele omia tavoitteita olisi uutinen fake. Toisaalta johan sitä mainosessa muinoin sanottiin 'maalma tarvitsee esikuvia'. Ameriikasta tuo esikuva sitten löytyi. Hyvä niin, osataan täällä meillä varoa.

Ari-Matti Kytölä

Washington Post, CNN ja New York Times kirjoittavat demarimielisinä vain Trumppia parjaavia asioita. Kait hän nyt jotakin hyvääkin on saanut aikaan ? Miksi Suomen mediat lainaavat vain näitten kolmen tahon vihakirjoituksia ainoana totuutena ?

Ilkka Paananen

Mitä nämä fake newsit ovat? Mistä tämä ajatusmalli on pesiytynyt Suomeen? Ei se poijjaat niin ole, että jos uutinen ei miellytä tahi palvele omia tavoitteita olisi uutinen fake. Toisaalta johan sitä mainosessa muinoin sanottiin 'maalma tarvitsee esikuvia'. Ameriikasta tuo esikuva sitten löytyi. Hyvä niin, osataan täällä meillä varoa.