Maanantai 20.5.2019

Ruotsin ”Yle” selvitti: Maan raiskaustuomioista 58% ulkomailla syntyneille

Luotu: 
22.8.2018 11:56
Päivitetty: 
24.8.2018 12:57
|

Ruotsissa 58 prosenttia raiskaustuomioista on annettu ulkomailla syntyneille ihmisille, selviää maan yleisradioyhtiö SVT:n selvityksestä. Uppdarg granskning -ohjelman selvitys kävi läpi kaikki vuosina 2012–2017 annetut tuomiot raiskauksesta ja raiskauksen yrityksestä. Tuomion on saanut kaikkiaan 843 miestä.

SVT:n mukaan tekijät ovat olleet usein alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisina, heidän koulutustasonsa on matala ja ainakin kolmanneksella on taustallaan aiempia rikoksia ja tuomioita. Tuomituista 490 oli syntynyt Ruotsin ulkopuolella ja heistä 427 Euroopan ulkopuolella.

Uutinen on herättänyt laajaa keskustelua. Ruotsin eduskuntavaalit järjestetään 9. syyskuuta ja ennakkoäänestys alkoi tänään keskiviikkona.

Ruotsin kokoomusta edustavat kansanedustajat Tomas Tobé ja Elisabeth Svantesson vaativat jo Expressenissä julkaistussa kannanotossaan, että raiskauksiin syyllistyneet ulkomaalaiset ”ovat menettäneet oikeutensa pysyä täällä”.

Kriminologian professori Jerzy Sarnecki arvioi SVT:lle, että keskustelu tekijöiden taustoista on täysin sokaistunut.

”Ainoa mikä kiinnostaa, on etnisyys. Se on minusta sosiologisesti yksi merkittävä tekijä. Ei ainoa merkittävä tekijä. Ja että vain tätä tekijää käsitellään johtuu tietysti poliittisesta diskurssista, joka yhteiskunnassa on valloilla”, Sarnecki arvioi.

Hän huomauttaa, että vaikka tuomitut ovat usein Euroopan ulkopuolelta kotoisin, monet heistä ovat kasvaneet Teheranin, Pariisin, Marseillen ja Tukholman kaltaisten suurkaupunkien kaduilla ”karkean maskuliinisessa ympäristössä” viettäen aikaa pelkästään toisten miesten kanssa. Usein he ovat syyllistyneet myös rikollisuuteen, Sarnecki sanoo.

”Kuinka paljon kyse on etnisyydestä ja kuinka paljon köyhyydestä? Herranjestas sitä on vaikea erotella, todennäköisesti kyse on kaikesta tästä”, hän jatkaa.

Päivitys: Juttua on korjattu 24.8. klo 12.56. Jutun otsikossa ja jutun alussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että tuomituista 58 prosenttia olisi ulkomaalaistaustaisia. Kyse oli ulkomailla syntyneistä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Martellus

Etnisyys tässä asiassa ei voi olla myöskään kirosana. Onhan esimerkiksi totta että vaikka Espanjassa on valtava nuorisotyöttömyys, ei kantaväestön nuoriso ole sen enempää radikalisoitunut kuin muutenkaan tullut väkivaltaiseksi. Myös uskonto on syytä ottaa huomioon. Yksi uskonto pitää itseään ylivertaisena ja sen jäsenillä on oikeus kohdella vääräuskoisia miten tahtovat.

Ari-Matti Kytölä

Kyllä kyse on kulttuurishokista, jonka muun maan miehet kokevat, kun täällä naisväki on tottunut länsimaiseen pukeutumiskulttuuriin ja siihen, ettei katseitten vaihtaminen ole lemmenkutsu. Jos heillä kotimaissaan naiset olisivat eurooppalaisin oikeuksin, olisivat miehetkin rauhallisempia. Sivistys tuo tähän toivottavasti muutoksen.

Tuula Komsi

”Kuinka paljon kyse on etnisyydestä ja kuinka paljon köyhyydestä? Herranjestas sitä on vaikea erotella, todennäköisesti kyse on kaikesta tästä”

Ei köyhyys tee kenestäkään raiskaajaa, eikä varsinkaan pelkkä etnisyys. Tässä nyt sivuutettiin se tärkein ennustava tekijä. Uskonto ja kulttuuri.

Petri Hämäläinen

Valheiden verho hälvenee.

Totuus valkenee vihdoin myös Ruotsin mediassa.

Tärkeää huomata että Ruotsissa on kielletty / lopetettu etnisyyden tai kansalaisuuden perusteella tehtävät rikostilastot. Tilastokeskusta vastaava BRA ei näitä poliittisista syistä julkaise (toisin kuin Suomessa).

Siksi SVT: tutkimus ja uutinen ovat hyvin merkittäviä.

Jarkko Palmgren

Olenkin odotellut, että milloinka rupeaa ruotsalaiselta, yhden sosialidemokraattisen palmelaisen -totuuden kansalta suomut tippumaan silmiltä?

Nyt kun "kylttyyri" ihmiset matkustelette sinne ihastuttaviin Euroopan vanhoihin kaupunkeihin, kuten Wieniin ja vaikka Dubrovnikiin tai vaikka Tallinnaan jne, niin kannattaa katsoa niitä muureja niissä vanhojen kaupunginosien ympärillä ihan uusin avautunein silmin.

-Ne rakennettiin hallitsemattomia tulijoita, valmiille systeemeille pyrkijöitä ja raiskaajia vastaan. Erityisesti Wien oli Euroopan historian kannalta tärkeä portti ottomaani-raiskaaja - ryöstäjä-murhaajien torjunnassa.

Tärkeä tosiasiat ovat " hyysääjä, hyvinvointi ja tasa-arvo - lässyttäjiltä " tässä Euroopan 73 vuoden rauhanajan aikana unohtuneet. Media on siihen sumutukseen sokeutunut laajalti. Kansa on nähnyt ristiriidan todellisuuden sekä " ylhäältä annetun median kansaa oikein ajattelevaksi ja kasvattamaan pyrkivän vaikutuksen välillä"..
- Ihme kun ei mene tuokin FST:n juttu kohta vihapuheeksi , kuten kaikien faktojen sanominen? Kohta selvinnee , että taitaa olla "pahat" ruotsidemokraattitoimittajat olleet asialla?

Jarkko Palmgren

Juu. Saattaa hyvinkin olla noinkin. Ihmisen geneettisessä evoluutiossa tuskin on paljoa tapahtunut muutamassa sadassa vuodessa. Saati sitten 25 vuodessa Euroopan viimeisten sotien ( Balkan) ajoilta. Mutta kultuurievoluutiossa ja luottamusjärjestelmien kehityksessä on tapahtunut ja järjestelmämme täällä Alppien pohjoispuolella perustuu siihen ,että luvataan ja puhutaan totta ja toisen lajitoverin sanaan voi luottaa.

Luottamusjärjestelmien perustat: Toiminnan ja puheen uskottavuus sekä arvomaailmojen tasa-arvoisuus sekä toisten kunnioittaminen ei toimi, jos osalla, selkeästi erottuvalla kansanosalla on eri säännöt.

Ihmiskunnan evoluution historia on hulluutta, raiskauksia ja kaikkea aivan kamalaa vitsausten historiaa, jota ei dokumentaation puutteen takia voida tarkastella.

Eero Pekonen

Ruotsin "yle" syyllistyy selvästi vihapuheeseen kun tällaisia asioita tutkii. Onneksi meillä Suomessa ei enää julkaista lainkaan raiskauksia koskevia uutisia. Saati sitten tilastoja tekijöiden etnisestä tai uskonnollisesta taustasta. Meillä ei enää siten ole näitä ongelmia...hys hys.

Risto Jääskeläinen

[...Tukholman kaltaisten suurkaupunkien kaduilla ”karkean maskuliinisessa ympäristössä” viettäen aikaa pelkästään toisten miesten kanssa.]
Tasa-arvoiseksi uskomassani Ruotsissa on siis tuollaisia ympäristöjä. Eihän vain vihjata tiettyyn sukupuoliseen suuntautuneisuuteen?
Huomiotani kiinnittää se, ettei uhrien etnisyys kiinnosta tutkijoita, vaikka rasismi on suosittu puheenaihe.

Juhani Virtanen

Alkuperäisen uutisen mukaan 58 % raiskaustuomioista on annettu ulkomailla syntyneille eli 42 % on jaettu Ruotsissa syntyneille.

Auki jää, minkälainen osa Ruotsissa syntyneistä tuomituista on maahanmuuttajataustaisia - siis maahanmuuttajavanhemmille Ruotsissa syntyneitä lapsia, jotka ovat kasvaneet suurelta osin ulkomaiseen kulttuuriin.

Arvioin, että 80-90 % tuomituista raiskaajista on ulkomaalaistaustaisia.

Petri Hämäläinen

Tittar man bara på försök till och fullbordade överfallsvåldtäkter – där offer och gärningsman inte känner varandra – är siffran ännu högre. Drygt åtta av tio dömda gärningsmän är födda i ett annat land. 40 procent av dessa har varit i Sverige ett år eller mindre.

Vetää sanattomaksi. Raiskauksista (ja niiden yrityksistä) joissa tekijä ja uhri eivät tunteneet toisiaan 80% ulkomailla syntyneiden tekemiä. Heistä 40% ollut Ruotsissa teon hetkellä alle vuoden!!!

Syvät pahoittelut kaikille uhreille Suomessa ja Ruotsissa.

Poliitikot ovat pettäneet teidät, tehneet teistä arvottomia.

Matti Hytölä

Ja he jotka yrittivät nostaa tätä aihetta jo vuosia sitten esiin ja siten yrittivät vaikuttaa näitä rikoksia ehkäisevästi, saivat otsaansa rasistileiman ja pysyvän politiikan paariastatuksen. Tällaiset ulostulot ja uutiset leimattiin median ja päättäjien taholta valeuutisiksi ja punahilkkasaduiksi.

Samy Arling

Kun on tutkittu Ruotsissa että 58% raiskaajista on syntynyt Ruotsin ulkopuolella, verrataan sitä nyt sitten huomaamatta Suomessa seuraavasti: "Katsauksen mukaan poliisin tietoon tulleissa raiskauksissa ulkomaan kansalainen oli epäiltynä 29 prosentissa selvitetyistä rikoksista vuonna 2016 (24 % vuonna 2015).".Eihän Suomalaisella vertailulla ole vertailupohjaa Ruotsin järkiperäiseen tarkasteluun ! Olisipa mielenkiintoista kuulla Suomen luku, saman ruotsalaisen tutkimuslaitoksen tekemänä, niin että tutkimus olisi vertailukelpoinen, eli samalla lailla !

Rauno Kujala

...kun sen jo valmiiksi korkean 58 % suhteutetaan vakimaaraan saadaan varmaankin 90 %. Voidaan liioittelematta sanoa ulkomaisten pitavan Ruotsissa raiskaustalkoita. Kuulen jo naiden liberalistien huutavan mutku mutku mutku....

Guy Mark Tibbert

Vad har fattigdom att göra med detta?
Invandrarna försöker att våldta sig rikare?

Vänligen ursäkta dålig översättning - på engelska försökte jag säga:

What has poverty to do with this?
Are the immigrants trying to rape themselves richer?