Torstai 23.5.2019

Erikoinen ”skandaali” Ruotsissa: Demariehdokas mustamaalasi kilpailijoitaan rajuilla väitteillä

Luotu: 
28.8.2018 18:22
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven joutui kommentoimaan erikoista kohua. Arkistokuva.
|

Ruotsissa on noussut erikoinen kohu parlamenttivaalien alla. Sosiaalidemokraattien ehdokas on levittänyt pienen Savsjön kunnan paikallisosaston nimissä valheita maltillisesta kokoomuksesta ja ruotsidemokraateista arabiankielisellä Facebook-sivulla, kertoo Ruotsin media.

Arabiankielisten väitteiden mukaan puolueet yrittäisivät lietsoa konflikteja ja paniikkia maahanmuuttajamuslimien ja ruotsalaisen välille. Facebook-päivitys on jaettu tuhansia kertoja ja sen kirjoittaja on vetäytynyt ehdokkuudestaan syksyn parlamenttivaaleissa. SVT:n mukaan Jönköpingin moderaatit ovat tehneet asiasta rikosilmoituksen.

Expressenin mukaan päivityksessä puolueita kutsuttiin rasistipuolueiksi ja väitettiin, että ne haluavat muun muassa kieltää halal-lihan, sulkea kaikki islamistiset koulut ja muuttaa useita maahanmuuttolakeja, jotka koskevat muslimeja. Samalla todettiin, että tulevat vaalit ovat tärkeät ja kehotettiin erityisesti siirtolaistaustaisia äänestämään demareita, vasemmistopuoluetta tai ympäristöpuoluetta vaaleissa.

Puoluepiiri on poistattanut tekstin ja demaririveistä on tuomittu se täysin yksittäishenkilön toteuttamana yksittäistapauksena. Myös demaripääministeri Stefan Löfven on kommentoinut päivitystä.

”Täysin mahdoton hyväksyä”, hän sanoi.

Moderaattien puoluesihteeri Gunnar Strömmer pitää asiaa erittäin vakavana ja kutsui sitä ”suureksi skandaaliksi”. Hän vaati pääministeriltä perusteellista selvitystä asiasta.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson puolestaan syytti koko demarikampanjaa väärän tiedon levittämisestä ja muista puolueista valehtelemisesta.

”Sosialidemokraatit ovat nopeita syyttämään muita valeuutisista, mutta he itse ovat täysin häpeämättömiä”, Åkesson sanoi Expressenille tekstiviestissä.

Ruotsin valtiopäivävaalit käydään sunnuntaina 9. syyskuuta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Ei voi olla valeuutinen.

Tässä verkkolehdessän lukemattoman monta kertaa esitetyn kannan mukaan valeuutisen määritelmässä olennaista on kuka sanoo, ei mitä sanoo.

Vasemmistolainen valehtelee, se ei ole valeuutinen.

Oikeistolainen puhuu totta, se on valeuutinen.

Tässä sama lässytys : vasemmistolainen siirtolinen tekijä, virallinen lähde (kunnan sivu). Valehtelee. Ei ole valeuutinen.

Kauko Aalto

18 ”….että ne haluavat muun muassa kieltää halal-lihan, sulkea kaikki islamistiset koulut ja muuttaa useita maahanmuuttolakeja, jotka koskevat muslimeja.” Mikäli näin olisi menetelty jo vuosikymmeniä sitten, ei olisi mitään ongelmia. Islamistiset koulut? Eivätkö he todellakaan ole sulkeneet niitä? Ruotsi on täysin polvillaan muslimien edessä. Jotkut muslimit ovat avoimesti todenneet, etteivät he ikimaailmassa olisi uskoneet, että suvereeni valtio suostuu kaikkeen mitä he vain ymmärtävät vaatia ja vieläpä kustantavat kaiken.

Henrik Hermans

Lisän vielä Kauko Aallon kommenttiin, että uskonnon ulkopuolisille Islam esiintyy mailman "rasistisempana" uskontona. Kun "muslimiperheen" teinityttö protestoi tätä tekopyhää kulttuuria vastaan, on seurauksena liian usein isoveljen tai sukulaisteinipojan fyysiseen pahoinpitely.