Keskiviikko 22.5.2019

Ruotsidemokraatin väite maahanmuuttajien työllistymisestä tyrmistyttää: ”Mitä sinä oikein sanoit – Tämä on skandaali”

Luotu: 
8.9.2018 12:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kohautti vaaliväittelyssä perjantaina.
|

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin maahanmuuttajiin liittyvä lausunto ja Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n puuttuminen siihen ovat aiheuttaneet kohun valtiopäivävaalien aattona.

Åkesson sanoi perjantaina SVT:n lähettämässä puoluejohtajien vaaliväittelyssä, että maahanmuuttajat eivät työllisty Ruotsissa, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin.

”On esitettävä kysymys, minkä vuoksi näiden ihmisten (maahanmuuttajien) on vaikea löytää töitä. Se johtuu siitä, että he eivät ole ruotsalaisia. He eivät sovi Ruotsiin. Siksi heidän on vaikea löytää töitä”, Åkesson totesi.

Keskustan puoluejohtaja Annie Lööf puuttui kommenttiin heti.

”Mitä sinä oikein sanoit”, hän kysyi ja löi samalla nyrkin pöytään.

Ohjelmajohtaja Eva Landahl muistutti myöhemmin Ruotsin radio- ja tv-laista, jonka mukaan ohjelmatoiminnan pitää perustua ihmisten välisen tasa-arvon periaatteisiin. Landahlin mukaan Åkessonin kommentti oli yleistävä.

Jimmie Åkesson syyttää SVT:tä keskusteluun puuttumisesta juuri vaalien alla. 

”Äänestykseen on tuskin kahta vuorokautta, ja sitten valtiontelevisio puuttuu keskusteluun ottamalla etäisyyttä puoluejohtajan näkökantaan. Tämä on skandaali”, hän kommentoi Expressenille.

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö ja ehdokas Hnerik Vinge tapaa Eva Landahl tänään lauantaina.

”Aion tuoda esille, että tämä on skandaali ja että vaadimme pikaista ja selvää anteeksipyyntöä”, Vinge sanoo.

Aftonbladetin lauantaina julkistaman tuoreimman gallupin mukaan ruotsidemokraatit saisi sunnuntaina 16,8 prosentin kannatuksen.

Lue lisää: Ruotsidemokraatit mukaan hallitukseen? Jörn Donner: ”Voi puhua kuoleman suudelmasta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Alkaa tuo rasistikortin heiluttelu olla jo niin last season...

Kun osassa Ruotsin lähiöitä on lähes sotatilanne, mistä RD:n puheenjohtaja on varoittanut jo vuosia, niin pistää miettimään, onko ritalalaiset rasistikortteineen naiiveja vai typeryksiä

Kaarlo Kunnari

Luin juuri paikkakuntani lehdestä, että ruotsalaiset ihailevat Suomen maahanmuuttopolitiikkaa siitä, että meillä luennoidaan ja opetetaan maahanmuuttajille millaisia lakeja meillä on ja miten maassamme tulee käyttäytyä ja mikä on kiellettyä ja sallittua jne. Ruotsissa ei toimittajan mukaan saa kertoa näitä asioita, koska sitä pidetään rasistisena toimintana ( "hulluja nuo ruottalaiset") .
Jo tästä pitäisi ymmärtää ruotsindemokraattien puheenjohtajan lause. Eiväthän heidän maahanmuuttajansa ole oppineet ja voineet oppia ruotsalaisille tavoille, koska kukaan ei siitä siellä saa valistaa eli he eivät ole ruotsalaisia ennen kuin oppivat maan tavat. Meillä on aina sanottu: "Maassa maan tavoilla tai maasta pois". Tämä on hyvä muistaa jatkossakin.

Airi Pulkkinen

OECD julkaisi 5.8. selvityksen maahanmuuttajien kotoutumisesta - tulokset ovat synkkiä erityisesti maahanmuuttajanaisten kotoutumisen ja lasten koulumenestyksen kannalta. Keskeisten maahanmuuttajaryhmien afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllisyys liikkuu 10-15 prosentin tuntumassa. Kielikoulutuksen tulokset ovat jääneet laihoiksi, mikä johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Raimo Ilaskivi

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta teen kaikkeni, että saat erilaisen mielipiteesi esittää." Ruotsin televisio unohti tämän, ja sai monen sananvapatta puoltavan harkitsemaan vielä kerran ruotsindemokraattien äänestämistä. TV4 jatkoi samaa linjaa ottamalla vain demarit ja kokoomuksen viimeiseen väittelyyn. Niitähän sorretaan, ruotsindemokraatteja, tuumii moni politiikkaa ymmärtämätön. Oma veikkaukseni on, että näin pohjustettiin ruotsindemokrateille yllättävän suurta menestystä - mutta myönnän, että voin olla väärässäkin.

Mikko Toivonen

Artikkelin suomennos on muuten aika subjektiivinen. Kuuntelin Åkessonin puhekohdan livenä alkuruotsilla jota ymmärrän n. 100%. Åkesson esitti näkökulmansa terävästi ja yleisestä ruotsalaisesta asennoitumisesta poiketen, lähes polarisoivasti, mutta ei suinkaan ollut työllistymisen suhteen väärässä vaan aivan oikeassa..
Hänen ilmaisunsa sopimisesta tai ei sopimisesta Ruotsiin kuitenkin tarkoitti etteivät sopeudu eivätkä halua sopeutua. Se on hiukan eri asia kuin eivät sovi.
Ruotsissa vain Åkessonin totuuskaan ei sovi muille!

Jarkko Särkimäki

Ikävää että Uusisuomi värittää uutisia referoimalla osaa Jimmie Åkessonin sanomisista mutta jättämällä osan pois.

Tässä kokonaisuudessaan mitä Jimmie Åkesson kertoi vaalidebatissa :

"Jobb är viktigt. Jobb är avgörande. Men vi måste ju också ställa oss frågan, för att hela integrationsdebatten har i alla dessa år handlat om just jobb. Bara invandrarna får jobb så kommer allt att lösa sig, har alla de här sagt alltid. Det händer ju inte. Det blir inte så. Och därför så måste man ställa sig frågan: varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo, det är för att de inte är svenskar. De är, de passar inte in i Sverige. Det är klart, att då är det svårt att få jobb. Det är klart, att då är det svårt att få jobb, då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättning att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk, utifrån deras sedvänjor, utifrån deras kultur och då blir det detta splittrade samhälle och detta eviga utanförskap."

Kun osa sisällöstä poistetaan, voidaankin hienosti taivutella sanomaa ja pistää sanoja suuhun. Tätä kutsutaan puolueettomaksi tiedonvälitykseksi. Valitettavasti ihmiset osaavat etsiä tietoa myös itse.

Juha-pekka Naukkarinen

Totuutta ei voi kiertää,Ruotsiin kuten Suomeenkin sopeutuvat parhaiten maan tavat,kielen,uskonnon ja kulttuurin omaksuvat henkilöt,oliko tämä jollekin yllätys? Miksi sitä ei sanota ääneen vaalikeskusteluissa tai muissa yhteyksissä,jos se on totuus,miksi totuutta pitää kiertää,onko siinä jotain hämärää?