Sunnuntai 26.5.2019

NYT: ”Massiiviset” sortoleirit järkyttävät – Yhdysvallat harkitsee pakotteita Kiinalle

Luotu: 
11.9.2018 09:22
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Uiguurien muslimivähemmistö muodostaa noin 40 prosenttia väestöstä luoteis-Kiinassa sijaitsevassa Xinjiangin autonomisessa maakunnassa, jota riivaavat levottomuudet ja väkivaltaisuudet. Arkistokuvassa uiguuriviljelijöitä töissään Turpanissa.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee taloudellisia sanktioita Kiinalle uiguurivähemmistön sorron vuoksi. Satoja tuhansia uiguureja ja muita muslimivähemmistön edustajia on suljettu niin sanotuille internointileireille, asiasta raportoiva amerikkalaislehti New York Times kertoo.

Pakotteet kohdistuisivat kiinalaisiin korkeisiin virkamiehiin ja kiinalaisyhtiöihin. Lisäksi yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden myyntejä Kiinaan rajoitettaisiin, sillä Kiinan viranomaiset käyttävät amerikkalaista valvontateknologiaa valvoakseen uiguureja pohjoisessa Kiinassa.

Jos taloudelliset sanktiot toteutuvat, tämä on ensimmäisiä kertoja kun Yhdysvallat asettaa Kiinalle pakotteita ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Kiinan muslimivähemmistön pakkoleirit ovat olleet kiihtyvän kansainvälisen kriitikin kohteena ja äskettäin muun muassa YK:n ihmisoikeuspaneelin hampaissa. Äskettäin Yhdysvaltain kongressin edustajat vaativat ulkoministeri Mike Pompeota ryhtymään taloudellisiin toimiin kiinalaisvirkamiehiä kohtaan. Presidentti Trump on tähän asti vastustanut Kiinan-vastaisia toimia, joiden pelätään kärjistävän maiden kauppapoliittisia riitoja.

Human Rights Watch -järjestön mukaan uiguurien sorto on ”mittakaavaltaan ennennäkemätöntä Kiinassa vuosien 1966–1976 kulttuurivallankumouksen jälkeen”. Leireille suljetut muslimit pakotetaan kieltämään islamin opetuksia, opiskelemaan kiinalaista kulttuuria sekä vannomaan lojaalisuutta Kiinan kommunistiselle puolueelle. Leireiltä päässeet ovat raportoineet myös kidutuksesta.

”Tämän [sorron] mittakaava on massiivinen”, sanoo senaattori Marco Rubio New York Timesille.

”Kyse ei ole vain ihmisten pelottelusta poliittisella puheella, vaan myös halusta riistää ihmisiltä heidän etninen ja uskonnollinen identiteettinsä tasolla, jollaista emme ole nähneet modernina aikana.”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Niin, täähän on politiikkaa ja sen paras määritelmä on se että tehdään ja sanotaan sitä mistä on itselle eniten hyötyä. Monesti ne sitten tavallisen ihmisen silmiin näyttää aika hurskastelulta ja tekjopyhyydeltä.

Mikko Toivonen

Oikeudenmukaisinta olisi, että Kiina vetäytyisi valloittamistaan ja alistamistaan Tibetistä ja uiguurien Xianjiangista. Minimillään antaisi näille täyden autonomian vähän Hong Kongin tyyliin, mutta vielä sitäkin vapaammin itsehallinta ja määräämisoikeuksin.

Henrik Hermans

”Kyse ei ole vain ihmisten pelottelusta poliittisella puheella, vaan myös halusta riistää ihmisiltä heidän etninen ja uskonnollinen identiteettinsä tasolla, jollaista emme ole nähneet modernina aikana.” Totta, onhan tuo erilaista kuin mitä on tapahtunut Lähi-idässä. Todennäköisesti Kiina sanoo lopettavansa tällaiset pakkoleirit. Nehän sortavat ihmisen biologista hyvinvointia ja henkistä itsemääräämisoikeutta. Alueita Kiina ei varmaan luovu. Se on nähty "kiinan-meren" tekosaarien ja Taiwanin asioissa.