Keskiviikko 24.7.2019

Professori pöyristyi ja otti yhteyttä ruotsalaisviranomaisiin: ”Vakavia ongelmia vaalisalaisuudessa”

Luotu: 
11.9.2018 19:25
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Ruotsin valtiopäivävaalien äänestyslipukkeita, joihin on merkitty puolueet.
|

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta on pöyristynyt Ruotsin heikosta vaalisalaisuudesta siinä määrin, että hän otti yhteyttä Ruotsin viranomaisiin. Epäkohta on herättänyt hämmennystä muissakin.

Teivainen on pitänyt asiaa esillä Twitterissä jo aiemmin. Tänään hän nosti sen esiin Ylen Aamu-tv:ssä. Teivaisen mielestä on ”kiinnostavaa ja häkellyttävää” tarkastella, miten vaalit järjestetään maassa, jota moni pitää maailman demokraattisimpana.

Ruotsissa äänestäjä joutuu valitsemaan julkisesti, minkä puolueen tai puolueiden äänestyslipukkeen hän vie äänestyskoppiin.

”Se on kaikkien kansanvälisten standardien vastaista, miten Ruotsi toimii tässä”, Teivainen sanoi ohjelmassa.

”Käytännössä ihmiset voivat nähdä, mitä puoluetta äänestät. Pystyt salaamaan sen halutessasi, mutta käytännössä useimmiten näkee.”

Teivaisen mielestä Ruotsissa noudatetaan vaalisalaisuutta hyvin heikosti. Hän kertoo olleensa vaalitarkkailijana eri puolilla maailmaa ja huomauttaa, että muualla vastaava vaalisalaisuuden ”löperö” hoitaminen olisi skandaali, mutta koska kyseessä on Ruotsi, asiaan ei kiinnitetä huomiota.

”Ei Ruotsiin mitään kansainvälisiä vaalitarkkailijoita”, Teivainen sanoi.

”Veikkaan ja toivon, että tämä on teema, johon kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Siihen, että Ruotsissa vaaleissa on järjestämistavassa, nimenomaan vaalisalaisuuden kohdalla, vakavia ongelmia.”

Ruotsista tuli puhelu

Twitterissä Teivainen kertoo ottaneensa yhteyttä ruotsalaisiin vaaliviranomaisiin vaalisalaisuuden takia. Hän tiedusteli viestissään, mitä Ruotsi aikoo tehdä asialle vai aikooko tehdä mitään. Hän viittasi muun muassa Euroopan komission Ruotsille asiasta lähettämään huomautukseen, jossa komissio pyysi Ruotsilta selvitystä vaalisalaisuuden turvaamisesta.

Komissio huomautti, että kuka tahansa äänestyspaikalla voi nähdä, minkä puolueen lipukkeen äänestäjä valitsee, ellei äänestäjä hae lipuketta etukäteen tai vie hämäykseksi useita lipukkeita äänestyskoppiin. Myös ruotsalaisraportissa on kiinnitetty aiemmin huomiota samaan huoleen. Raportin mukaan useimmat äänestäjät ottavat vain yhden tai kaksi lipuketta, eikä moni ehkä edes tiedä, että niitä saa ottaa useampia. Raportissa huomautetaan, että tilanne voi olla erityisen ongelmallinen, jos äänestämään tullaan esimerkiksi ystävien tai perheen kesken.

Teivainen kertoo saaneensa mukavan puhelun ruotsalaiselta vaaliviranomaiselta tiedustelunsa johdosta. Teivaisen mukaan puhelu vahvisti, että Ruotsissa todellakin on ongelma ja että ainakin osa heistä on siitä tietoisia.

”Aivan uskomatonta, sivistysvaltiossa”

Ruotsin heikko vaalisalaisuus on hämmentänyt muitakin. Ruotsin vaaleissa äänestänyt Twitter-käyttäjä kommentoi tuntuneen käsittämättömältä, että kaikki näkivät niin helposti, mitä puoluetta hän äänesti.

”On aika hämmentävää, että Ruotsin vaalijärjestelmä toimii tavalla, joka jossain muualla johtaisi kansainvälisen yhteisön kiivaaseen kritiikkiin vaalisalaisuuden pettämisestä”, Teivainen vastasi.

Myös kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala pitää äänestystapaa käsittämättömänä.

”Jokaisella puolueella omat äänestysliput, jotka joutuu ottamaan kaikkien nähden avolokerikoista. Miten tuo voi olla minkään kansainvälisten standardien mukaista? Missä vaalisalaisuus?”

”Aivan uskomatonta, sivistysvaltiossa”, Vesala twiittaa ja herättää kiivasta keskustelua pitkäksi venyneessä ketjussa.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund kommentoi aiemmin Ilta-Sanomille, että Ruotsin äänestysmenettelyä on kritisoitu vaalisalaisuuden vaarantumisen vuoksi.

”Ruotsi on vaaliturvallisuuden ja -salaisuuden suhteen alhaisemmalla tasolla kuin esimerkiksi Suomi ja Tanska juuri äänestyskäytännön vuoksi”, Grönlund sanoi lehdelle.

 

 

 

 

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Pulkki

Ei voi paljoa vaalisalaisuudesta puhua tuossa kohtaa, eikös siellä ole vielä listavaalit joten tuon enempää ei voikkaan salaisuutta olla. Vai onko ne osittaiset listavaalit jossa äänestetään joko vain puoluetta tai sitten puoluetta ja henkilöä -jäänyt hieman epäselväksi.
Kuitenkin jos noin tehtäisiin Venäjällä niin kukaan ei pitäisi vaaleja edes näennäisesti demokraattisina -en tosin tiedä miten Venäjällä toimitaan ja toimitaanko missään vastaavalla tavalla, uskomattomalta tuntuu että Ruotsissa on noinkin epädemokraattisia käytöntöjä.

Keijo Lindgren

Vaalipaikalla jonottaessa jokainen ottaa kaikkien nähden äänestämänsä puolueen äänestyskortin jossa on ehdokkaiden nimiä rastittaviksi jos haluaa rastittaa ja sitten särmintaakse pistämään se kirjekuoreen.
Kirjekuoressa on pieniaukko ja tyhjää kirjekuorta ei voi luovuttaa henkilölle joka pistää se uurnaan.
Kirjekuoreen laittaminen on salaista!

Keijo Lindgren

Vaalipaikalla jonottaessa jokainen ottaa kaikkien nähden äänestämänsä puolueen äänestyskortin jossa on ehdokkaiden nimiä rastittaviksi jos haluaa rastittaa ja sitten särmintaakse pistämään se kirjekuoreen.
Kirjekuoressa on pieniaukko ja tyhjää kirjekuorta ei voi luovuttaa henkilölle joka pistää se uurnaan.
Kirjekuoreen laittaminen on salaista!

Juha Lapveteläinen

Vaalisalaisuutta rikotaan Ruotsissa jos äänestystilanteessa käytäntö yksilön osalta on tällainen, tässä tulee jatkossa noudattaa ja kunnioittaa kansalaisen yksityisyyttä. Tosin Suomessa suljetun vaalilipukkeen äänestyspaikoilla voi joissakin tapauksissa laittaa kahteen eri puulaatikkoon vaalitarkkailijan ohjatessa tilannetta, yleensä toisessa puulaatikossa on ainoastaan muutamia äänestyslipukkeita. Näin vaalitarkkailijat kykenevät tarvittaessa selvittämään epävirallisesti joidenkin ei- toivottujen henkilöiden äänestyskäyttäytymistä täysin laillisesti. Suomen kansalaisista noin 35% ei äänestä missään vaaleissa laisinkaan, kyseessä on Suomen suurin puolue.

Erkki Korpi

Ruotsissa vaalisalaisuus toteutuu vaalikopissa, jossa olet yksin ja kenenkään näkemättä laitat laitat yhden äänestyslistan kirjekuoreen. Mukaan olet ottanut vaikka kaikkien puolueiden listat, mutta siis vain yksi menee kirjekuoreen ja kukaan muku kuin itse ei tiedä mikä. Kirjekuoress on pienineuraali aukko, josta listan väri näkyy, koska samalla kertaa myös on kunnan ja maakäräjävaalit ja vaalit ovat siis värikoodattuja. Tältä osin vaalisalaisuus on aukoton. Ongelma tulee, kun tietämättään systeemistä tai usein silkasta ylimielisyydestä otetaan vain yksi lista ja ollaan julkisesti ylpeitä "omasta" puolueestaan . Toinen moiteen sija on hirvittävä syysteemiin "sisäänleivottu" paperin tuhlaus. Jos äänioikeutettuja on sanotaan nyt 7 miljoonaa, niin painettuna on ainakin kymmenkertainen määrä, ja se siis vähintään. Takaisin professorin ja muiden tuohtumiseen. Meillä on aika suuri näkemysero. Olen ollut kymmenissä vaaleissa vaalivirkailijana. En kertaakaan ole tullut tietämään ketä kukin on äänestänyt. PS. On myös irvailtu siitä, että virkailija laittaa kuoret uurnaan. Syy on siinä, että on kolmet vaalit ja kolme lokeroa. Näin tehden taataan, että kunkin vaalin kuoret tulevat oikeeseen lokeroon.