Maanantai 27.5.2019

Venäjän jättiharjoitus alkoi – suurin sitten Neuvostoliiton, 300000 sotilasta: Putin tapasi Xin

Luotu: 
11.9.2018 20:50
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Vladimir Putin ja Xi Jinping tapasivat tänään Vladivostokissa.
|

Venäjällä on alkanut maan modernin historian suurin sotaharjoitus, jota puolustusministeri Sergei Shoigu on kuvaillut suurimmaksi sitten vuoden 1981 Zapad-harjoituksen.

Vostok 2018 -harjoitukseen osallistuvat myös Mongolia ja Kiina, joka on tiivistänyt viime aikoina yhteistyötä Venäjän kanssa. Itä-Venäjällä ja Siperiassa järjestettävä harjoitus päättyy ensi maanantaina.

Venäjän puolustusministeriön mukaan harjoituksiin osallistuu noin 300 000 venäläissotilasta, yli 1000 ilma-alusta ja jopa 36 000 tankkia ja ajoneuvoa sekä jopa 80 laivaa. Neuvostoliiton Zapad-81-harjoituksessa oli mukana noin 100 000 sotilasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin harjoitusten yhteydessä. Kyseessä oli jo kaksikon kolmas tapaaminen tänä vuonna. Maat ovat lähentyneet, sillä molemmat ovat pohtineet vastatoimenpiteitä Yhdysvaltoja vastaan. Kiinalla on huolenaan kauppasota ja Venäjällä muun muassa pakotteet.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro on aiemmin arvioinut Kiinan ja Venäjän tiivistyvää sotilasyhteistyötä huolestuneeseen sävyyn. Hänen mukaansa pahin skenaario olisi Venäjän ja Kiinan yhteinen sotilasliitto, jollaista ei kuitenkaan toistaiseksi ole näköpiirissä.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit