Lauantai 25.5.2019

Ruotsissa jännitetään: Jopa 180 000 ääntä laskematta

Luotu: 
12.9.2018 09:34
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ruotsin sosiaalidemokraattien johtaja, pääministeri Stefan Löfven sekä Allianssin valtapuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson vaalitentissä.
|

Ruotsin alustava vaalitulos on niin täpärä, että keskiviikkona laskettavat viimeiset puuttuvat äänet voivat vaikuttaa siihen ratkaisevasti. Sveriges Radion mukaan keskiviikkona lasketaan arviolta jopa noin 180 000 ääntä.

Laskematta on vielä ulkoruotsalaisten jopa 80 000 ääntä sekä vaali-iltana laskematta jääneitä ennakkoääniä ja epäselviä ääniä, joiden tarkistamiseen ei ollut aikaa sunnuntaina. Arvio ulkoruotsalaisten antamien äänten määrästä on noussut aiemmin kerrotusta.

”Keskiviikkoäänien” tarkasta määrästä ei ole varmuutta, sanoo vaalivirkailija Hans-Ivar Swärd.

”Neljä vuotta sitten keskiviikkona laskettiin noin 180 000 ääntä”, hän sanoo Sveriges Radiolle.

Ulkomailla asuvien, äänioikeutettujen ruotsalaisten ääniä on näissä vaaleissa Swärdin mukaan kertynyt enemmän kuin edellisvaaleissa, jolloin niitä oli noin 65 000.

Lopullisen vaalituloksen odotetaan valmistuvan keskiviikkoiltaan mennessä. Tällöin ratkeaa, millaiset ovat Ruotsin puolueblokkien – punavihreiden ja vastapuolena keskustaoikeistolaisen Allianssin – väliset voimasuhteet hallitusneuvotteluihin lähdettäessä.

Lue lisää Ruotsin vaaleista:

Yhdellä puolueella on Ruotsissa ”lähes ratkaiseva” rooli – ja se ei ole ruotsidemokraatit

Yllätystekijää jännitetään Ruotsissa: 50 000 äänen potti jakamatta

Ruotsiin tulossa ”vallankumouksellinen” hallitus – 3 skenaariota

Timo Soini Ylellä: Ruotsissa syntyi täysjumi

Ruotsin vaalitulos: Blokit äärimmäisen tasoissa – Löfveniä savustetaan ulos

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Tuominen

Tämä ei enää yllätä maassa, jossa kohta puolet peruskoulunsa lopettaneista ei osaa lukea eikä kirjoittaa - ainakaan ruotsia. Ruotsi muuttuu punaisen allianssin johdolla väistämättä kehitysmaaksi. Kun nykyinen valtaapitävä sukupolvi poistuu, luvassa on pelkkää alamäkeä.

Kysymys kuuluu haluavatko suomalaiset seurata perässä?