Keskiviikko 24.7.2019

Löfven lukitsee ruotsidemokraatteja ulos: ”Ei koskaan päättämään Ruotsin tulevaisuudesta”

  • Kuva: EPA
    Kuva
    Demarijohtaja Stefan Löfven pitelee yhä pääministerin salkkua, mutta hallituksen muodostaminen näyttää Ruotsissa todella hankalalta vaalien jälkeen.
|

Sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, joka pitää yhä kiinni Ruotsin pääministerin salkusta, järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa hän kutsui porvariallianssipuolueita keskustelemaan mahdollisesta tulevasta hallitusyhteistyöstä.

Vaalitulos on äärimmäisen tiukka, kun viimeisiä ääniä vielä lasketaan. Perinteiset blokit, punavihreät ja keskustaoikeistolainen allianssi, ovat lähes tasoissa.

Kummallakaan ei ole enemmistöä valtiopäivillä johtuen ruotsidemokraateista, jotka nostivat kannatustaan ja kohosivat yhä vahvemmaksi kolmanneksi blokiksi.

Ruotsissa ei ole totuttu siihen, että poliittisia blokkeja on kolme. Muuttuneessa poliittisessa tilanteessa Löfven näkee, että blokkipolitiikka pitäisi haudata.

"Olen laajojen ja pitkälle ulottuvien sopimusten kannalla", sanoo Löfven.

Sellaisia kaivataan Löfvenin mukaan maahanmuuttoon, veroihin, infrastruktuuriin, maaseudun kehittämiseen ja Ruotsin rooliin EU-asioissa. Niistä Löfven on valmis keskustelemaan porvariallianssin kanssa.

Löfvenin mukaan hallituksen muodostaminen ei voi mennä niin, että blokkipolitiikka sementoidaan ja porvariallianssi lähtee johtamaan maata huolimatta siitä, onko porvariblokki isompi vai ei.

"Se olisi täysin epäloogista", hän sanoo.

”Lopullisen vaalituloksen pitäisi määrittää se, miltä hallitus näyttää. Tarvitaan hallitus, joka saa budjettinsa läpi."

Löfven lähetti selkeän viestin: "Sosiaalidemokraatit ei tule toimimaan tukipuolueena allianssihallitukselle."

Löfvenin mukaan allianssi voi olla isompi vain ruotsidemokraattien kanssa. Hän otti tiukasti kantaa ruotsidemokraattien asemaan suhteessa seuraavaan hallitukseen.

"On yhä selvempää, että ruotsidemokraatit tulisi sulkea täysin ulkopuolelle kaikkien puolueiden toimesta. Ruotsidemokraateille ei pidä koskaan antaa tukea päättää Ruotsin tulevaisuudesta."

Löfven sanoi odottavansa lopullisen äänituloksen ennen kuin tekee ratkaisuja omasta asemastaan pääministerinä.

Löfvenin mukaan porvaripuolueiden johtajilla on hänen puhelinnumeronsa, mutta tähän mennessä he ovat kommunikoineet vain Twitterin ja lehtien kautta.

Löfveniltä kysyttiin, voiko hallituksen muodostaminen kestää jopa jouluun asti, kuten jotkut ovat veikkailleet.

"Se riippuu siitä, miten asiaa käsitellään. Pidetäänkö kiinni blokkipolitiikasta vai etsitäänkö muita ratkaisuja."

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

"On yhä selvempää, että ruotsidemokraatit tulisi sulkea täysin ulkopuolelle kaikkien puolueiden toimesta. Ruotsidemokraateille ei pidä koskaan antaa tukea päättää Ruotsin tulevaisuudesta."

Näyttää demokratia olevan Löfvenille kova pala purtavaksi. Se on kova lausunto mitä tahansa puoluetta kohtaan, kun (vaalituloksesta riippumatta) puolueen pääsy vaalituloksen edellyttämille paikoille estetään. Tällaisten maiden viiteryhmät usein ovat diktatuurimaita, kuten Venäjä.

Toni Pihkola

Ymmärtääköhän nämä ulossulkijat sitä, että siinä ei suljeta vain puoluetta ulos, vaan näytetään kaikille tässä tapauksessa yli miljoonalle ruotsidemokraattien äänestäjälle keskisormea, että teidän mielipiteelle ei ole tilaa meidan demokratiassa.

Juhani Kleemola

Juuri näin. Joskus muinoin, poliitikot lähtivät sorvaamaan hallitusta sen äänestystuloksen mukaan, mikä vaaleista saatiin.

Nykyään on Suomessakin liian monella poliitikolla tapana ilmaista, minkä puolueiden kanssa ei yhteistyötä tehdä - oli vaalitulos mikä tahansa.

Jotenkin on outoa, että kun me kaikki olemme suomalaisia, niin jotkut poliitikot eivät kykene toimimaan joidenkin muiden suomalaisten poliitikkojen kanssa. Tällöin pitäisi kysyä: miten te sitten pystytte toimimaan esimerkiksi Putinin kanssa, jos pälli ei kestä edes suomalaisia poliitikkoja?

Yrjö Koskinen

Melkoista halveksuntaa äänestäjiä kohtaan. Ja ilman minkään kaltaisia neuvotteluita heitetään ulos joten haistatetaan siinäkin demokratialle.
Olisiko syynä ero vaatimus SD:n puolelta, mutta sitä vaati niin moni muukin puolue.

Topi Rantakivi

Löfven ei näytä vieläkään ymmärtäneen, että mitä edellisissä vaaleissa tapahtui ja nyt hän haluaa edelleen estää, kun puolue on edellisistä vaaleista estetty ja se sai vielä enemmän ääniä. Mikä estää sen, että ettei ruotsidemokraatit saisi seuraavissa vielä isomman äänestystuloksen?

Ruotsalaiset menettäisivät uskonsa demokratiaan ja eivät enää usko voivansa vaikuttaa politiikkaan ja asioihin, jos omat äänet eivät kelpaa, niin ruotsalaisilla voi tulla toiset ajatukset mieleen aiheuttaa kaaokset.

Matti Kouri

Mitä ihmeen lätinää täällä on demokratiasta? Jos Ruotsissa yli 80 prosenttia ei hyväksy ruotsidemokraattien näkemyksiä yhteiskunnan kehityksestä, niin minun mielestäni se on ihan oikeaa demokratiaa!

Reilun 17 %:n porukanko pitäisi saada päättää? Samaahan toki persut meilläkin esittävät. Reilu 10 % edustaisi muka koko kansaa! - Herramujestas!

Ruotsissa ovat onneksi parempia muistamaan menneitä, eivätkä salli historian toistavan itseään. 30-luvulla Saksan porvaripuolueet luulivat voivansa hallita Aatun väkeä ja antoivat heidän ryhtyä vähemmistöstä päättämään valtakunnan kehityksestä. Huonosti kävi!

Ei enää ikinä sellaisia päätöksiä. Suomessakin ollaan Halla-ahon puheiden pohjalta kohta samassa tilanteessa. Muiden puolueiden onkin ylivoimaisella enemmistöllään ryhdistäydyttävä pistämään hänen kannattajansa keskustelemaan ihan keskenään, elleivät opi inhimillisyyttä!

Hannu Rautomäki

Oiva keino pirstaloida yhteiskunta blokkaamalla merkittävä osa väestöstä välillisestäkin päätöksenteosta viemällä kaikki vaikutusmahdollisuudet.
Ulos sulkeminen ja eristäminen on ollut aina ominaista totalitaristisille yhteiskunnille, jossa demokratiasta ei ole ollut tietoakaan.

Matti Kouri
Vastaus kommenttiin #12

Rautomäki ymmärtää kyllä demokratian omituisesti. Mielestäsi yli 80 % on kai vähemmän kuin alle 18 %?

Totalitaristinen valtiosta tahtoo tulla, mikäli ääriliikkeille annetaan valta hallita vähemmistöstä käsin. Ei neukuissakaan alkuvaiheessa bolsevisteilla ollut enemmistöä, mutta rautaisella raakuudella ja julmuudella aikaansaatiin tilanne, missä demokratia menetti merkityksensä. Sama myös jo edellä mainitsemani Saksan tilanne 30-luvulla.

Edelleenkin olen sitä mieltä, että ei sallita enää näin tapahtuvan. Siksi ääriliikkeet on eristettävä päätöksenteosta. Sananvapaus heille tulee sallia niin kuin muillekin.

Sitten, jos kansakunta on sitä mieltä, että äärimmäiset arvot saavuttavat enemmistön demokraattisissa vaaleissa, niin olkoon niin. Sitä ennen torjukaamme niiden toteutuminen!

Topi Rantakivi
Vastaus kommenttiin #13

@13. Ymmärrätkö sitten paremmin, että olisi hyvä, jos Ruotsidemokraatit päästettäisiin sinne parlamenttiin ja he voivat tehdä asioita joko mokaillen tai onnistuen.

Näin tekemällä ei aiheuteta sellaista marttyyriyttä mille tahansa torjutuksi tulleille puolueille eikä aiheuteta jatkossakaan syitä nostattaa kannatusta entistä enemmän ja torjuta osaa ruotsalaisten äänestäjien antamia ääniä.

Et voi sanoa, että 80% ei äänestänyt. Voisi yhtä hyvin sanoa, että nukkuvat eivät äänestäneet, joten kaikki puolueet painukoot hiiteen parlamentista.

Pitää aina muistaa Syy-Seuraus, luontainen ihmisluonteen laki.

Matti Kouri
Vastaus kommenttiin #14

No mutta Topi! Ilman muutahan ruotsidemokraatit pääsevät parlamenttiin. Sinnehän 17 % kansasta on heidät äänestänyt.

Kyse onkin vain siitä, että annetaanko heidän 17 %:lla tehdä hallituksessa koko Ruotsin kansaa koskevia päätöksiä esittämiensä arvojen pohjalta. Katsos, kun yli 80 % on heidän kanssaan eri mieltä.

Olen aivan varma, että he saavat eduskunnassa puhua niin kuin muutkin ja siten vakuuttaa ruotsalaisille omien näkemystensä hyvyyttä. Josko seuraavissa vaaleissa saisivat sitten arvoilleen enemmistön, mitä toki epäilen!

Voihan toki olla, että Ruotsin "maltillinen" kokoomus heidät mukaan ottaa, mutta sitten joutuvat toki siitä myös vastuun kantamaan!

Matti Kouri
Vastaus kommenttiin #15

Jani hyvä!

Miten niin totalitaristista puhetta? Jos 80 % edustaa aivan erilaista arvomaailmaa kuin ruotsidemokraatit, pitäisikö enemmistön hyväksyä 17 %:n äärinäkemykset?

Älä hyvä mies tuolla tavalla runtele demokratiaa!