Torstai 27.6.2019

Välittikö Saksan tiedustelupomo salaista tietoa äärioikeistolle? Chemnitz-soppa sakenee

Luotu: 
14.9.2018 10:52
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Saksan kotimaantiedustelun johtaja Hans-Georg Maassenia syytetään äärioikeistosympatioista.
|

Saksassa kohu tiedustelupäällikkö Hans-Georg Maassenin ympärillä jatkuu. Maassenia syytetään nyt arkaluonteisen tiedon välittämisestä äärioikeistolaiselle AfD-puolueelle, kertoo Saksan yleisradion Deutsche Welle.

Saksan kotimaantiedustelua (BfV) johtavaa Maassenia on vaadittu eroamaan jo ennen tuoreinta syytöstä. Häntä on kritisoitu kommenteista, joissa hän epäili, oliko video äärioikeiston ”ulkomaalaisjahdista” Chemnitzin kaupungissa aito, ja epäilty oppositiion mielestä liian läheisistä yhteyksistä AfD:hen.

Torstaina saatiin lisätietoa Maassenin ja AfD:n yhteyksistä. AfD:n parlamentaarikko Stephan Brandner vahvisti Saksan yleisradion ARD:lle, että Maassen oli antanut hänelle vuosittaisen raporttinsa lukuja ennen raportin julkistusta. Näihin lukuihin kuuluu muun muassa Saksassa tiedetysti oleskelevien ääri-islamistien määrä.

Sisäministeri Horst Seehofer vahvisti kaikesta huolimatta torstaina tukensa Maassenille. Tiedustelupomon aseman epäillään nousevan uudeksi kiistakapulaksi Saksan hallituksessa, jossa Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel ovat olleet vastakkain maahanmuuttoasioista.

Opposition lisäksi myös jotkut hallituspuolue SPD:n edustajat ovat vaatineet Maassenin eroa.

Maassen kiistää toimineensa väärin. Maassenin ja BfW:n tiedotusosaston mukaan hän on saanut sisäministeriöltä ohjeet keskustella kaikkien puolueiden kanssa ja informoida heitä turvallisuusuhkista. Tietoa ei siis ole jaettu luvattomasti, virasto korostaa.

Uutistoimisto DPA puolestaan kertoi torstaina, että Maassenin 237:stä poliittisesta keskustelusta vuodesta 2012 lähtien vain viisi oli käyty AfD:n edustajien kanssa. Puolue tosin nousi Saksan parlamenttiin vasta 2017.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit