Sunnuntai 16.6.2019

Venäjä varoittaa: 15 sotilaan kuolemasta seurauksia Israelille – Il-20-koneen tuhon syy ”vastuuton” operaatio

Luotu: 
18.9.2018 20:55
Päivitetty: 
18.9.2018 21:08
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Israelin suurlähettiläs kutsuttiin tiistaina Venäjän ulkoministeriöön selittämään Syyrian tapahtumia. Kuvassa Venäjän puolustusministeriön komentokeskus Moskovassa.
|

Venäjä on tiistaina myöntänyt, että Israel ei suoranaisesti ampunut alas Venäjän Il-20-sotilaskonetta, joka tuhoutui Syyriassa tiistaina. Israel ei kuitenkaan pääse seurauksitta toimistaan, jotka johtivat koneen syöksyyn ja 15 venäläissotilaan kuolemaan, Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on ilmoittanut.

Israel ja Venäjä olivat alkuhämmennyksen jälkeen tiistaina samaa mieltä siitä, että venäläiskoneen ampuivat erehdyksessä alas Syyrian hallituksen, Venäjän liittolaisen, joukot. Sergei Shoigun mukaan Israelin hävittäjät käyttivät venäläiskonetta suojanaan tehdessään ilmaiskuja Syyriaan. Venäläiskone oli Israelin koneiden ja Syyrian alueen välissä, ja Shoigun mukaan Israel luotti siihen, että Syyria ei näin ollen ampuisi koneita.

Israel esitti tiistaina asiasta surunvalittelunsa Venäjälle, mutta katsoi turman olevan täysin Syyrian vastuulla. Shoigu puolestaan ilmoitti Israelille, että sen toimet eivät jää vaille Venäjän vastausta.

”Israelin armeijan vastuuttomien toimien seurauksena 15 venäläissotilasta kuoli. Tämä ei todellakaan vastaa Venäjän ja Israelin kumppanuuden henkeä”, sanoi Venäjän armeijan edustaja Igor Konashenkov CNN-kanavan mukaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui tapahtumaa epäonniseksi tapahtumaketjuksi. Puhelinkeskustelussa Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa hän korosti Israelin rikkoneen operaatiollaan Syyrian suvereniteettia sekä Venäjän ja Israelin sopimuksia onnettomuuksien välttämisestä, uutistoimisto Tass kertoo. Venäjän mukaan Israel tiedotti Venäjälle iskustaan liian myöhään.

Putinin ja Netanyahun puhelu kuitenkin tähtäsi päivän jännitteiden purkamiseen, kansainvälinen media raportoi.

BBC:n mukaan Israelin armeija toimii Syyriassa estääkseen maassa valmistettujen aseiden väitetyn toimittamisen Libanonin Hizbollah-militanteille, joita Israel syyttää Iranin tukemista hyökkäyksistä itseään vastaan. Libanonilaismilitantit ja Iran ovat Syyrian hallituksen kumppaneita, kuten Venäjä. Venäjä ei kuitenkaan ole toistaiseksi puuttunut Israelin toimiin Syyriassa, sillä maiden suhteet ovat läheiset.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

J.a. Tauriainen

Minun mielestä Venäjän pitäisi syyttää UAS ta , tuosta ruskin koneen alas ampumisesta. Kun yleinen mielipide on sellainen , että Trump on syyllinen kaikkeen pahaan mitä maailmassa tapahtuu, niin voisihan sormen silloin nostaa osoittamaan tuossa koneen alas ampumisessakin hänen suuntaan.
Surkuhupaista, kun ruskit yrittävät syyttää Israelia tuosta tapahtumasta. Venäläisillä on pitkäaikaista kokemusta poksautella taivaalta alas matkustajakoneita.