Torstai 27.6.2019

USA:lta täystyrmäys YK:lle – Suomalaisasiantuntija Ylellä: ”Trump näytti että hän on täysin ulalla”

Luotu: 
26.9.2018 09:00
Päivitetty: 
26.9.2018 13:33
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui YK:n yleiskokouksen edessä kansainvälistä sopimusjärjestelmää vastaan. Valtionpäämiehistä koostuva yleisö repesi nauramaan, kun Trump kehui hallintonsa suuria saavutuksia.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti YK:n yleiskokouksen puheessaan eristäytymisen ilosanomaa ”täydellä höyryllä”, kuvaa amerikkalaiskanava CNN raportissaan. Suomalaisasiantuntija arvioi, että Yhdysvaltain johtama perinteinen maailmanjärjestys on viimeistään nyt historiaa.

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi arvioi Trumpin esiintymistä YK:n yleiskokouksessa Ylen Ykkösaamun radiolähetyksessä keskiviikkoaamuna.

”Trump näytti, että hän on täysin ulalla siitä mitä YK tekee ja mitä YK edustaa sekä Yhdysvaltain näkökulmasta että muun maailman näkökulmasta”, Koskenniemi katsoo.

Trump muun muassa totesi Yhdysvaltain vastustavan globalisaatiota ja valitsevan aina itsenäisen päätöksenteon – tosin myös yhteistyön – ennen kansainvälistä kontrollia ja ”byrokratiaa”.

Koskenniemi totesi, että ”se maailmanjärjestys, jossa sinisilmäinen Yhdysvallat johti tätä maailmaa, on loppu”. Hän huomautti, että samaan aikaan kun Yhdysvallat pienentää rooliaan kansainvälisessä yhteistyössä, on toinen suurvalta kasvattanut omaansa: Kiina.

Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron iski omassa puheessaan Trumpin linjauksia ja Yhdysvaltain eristäytymistä vastaan. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui yleiskokoukselle. Hän korosti, että Suomi on aina kannattanut voimakkaasti monenvälistä yhteistyötä ja sääntöpohjaista kansainvälistä järjestystä, ja vetosi näiden jatkon puolesta.

”Valitettavasti meillä, jotka uskomme monenvälisyyden hyötyihin, on nyt kuitenkin syytä huoleen. Yhdessä rakentamamme kansainvälinen järjestelmä on ilmeisen paineen alla. Sen pätevyys ja uskottavuus on kyseenalaistettu. Emme voi enää pitää sääntöpohjaista järjestystä itsestäänselvyytenä. Sen aktiivinen puolustaminen ja kehittäminen ovat meidän kaikkien vastuulla”, Niinistö sanoi.

”Suomelle YK on monenvälisen järjestelmän ydin. Siksi monenvälisyyden puolustamisen on myös noustava täältä. YK:n ja sen jäsenmaiden on ilmaistava halunsa toimia yhdessä, ei toistensa ohi.”

Koskenniemen mukaan Niinistön puhe oli hyvä ja sisälsi pienille maille tärkeitä asioita, mutta näin ollen ”se tietysti oli myös tylsä puhe”. Tosin Niinistön esiin nostamat ajatukset, jotka ennen olivat valtavirtaa, ovatkin nyt Trumpin aikana lähes radikaaleja, Koskenniemi totesi.

Trump puhui voimakkaasti kansainvälistä kontrollia – niin sanottua sopimustenvaraista järjestelmää – vastaan.

”Emme koskaan luovuta Amerikan suvereniteettia kasvottomalle globaalille järjestelmälle. Amerikkaa hallitsevat amerikkalaiset. Vastustamme globalismin ideologiaa ja syleilemme patriotismia”, Trump julisti.

Hän ilmoitti myös, että vastaisuudessa Yhdysvallat tulee antamaan kansainvälistä apua vain maille, jotka ovat Yhdysvaltain “ystäviä”. Hänen listauksensa näistä ystävistä kiinnitti huomiota. CNN:n mukaan moni vanha kumppani kuten Saksa puuttui Trumpin listalta tai sai jopa kritiikkiä osakseen.

Trumpin ystävälistan kärkipaikoilla oli muun muassa Pohjois-Korea, jossa tapahtunutta edistystä Trump ylisti. Myös Etelä-Korea ja Japani sekä Saudi-Arabia ja muut arabivaltiot saivat Trumpin positiivisen huomion. Euroopasta Trump kehui CNN:n mukaan erityisesti Puolaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Rinta-Mänty

Ei patriotismi ja kansainvälinen yhteistyö ole toisiaan poissulkevia asioita. Jostain syystä itseään fiksuina pitävät ihmiset eivät halua tätä ymmärtää. Se että päätösvalta omista asioista halutaan pitää mahdollisimman pitkälle omissa käsissä on viisautta. Sitä vastoin päätösvallan luovuttaminen ylikansallisille ja epädemokraattisille organisaatioille on typeryyttä. Yhdysvallat on lisäksi hyvästä syystä puuttunut Trumpin kaudella moniin YK:ssä ilmeneviin typeryyksiin, joissa Yhdysvallat maksaa ja saa kiitokseksi itselleen ja lähimmille liittolaisilleen vain arvostelua. Trump on valittu ajamaan Yhdysvaltojen etua eikä syleilemään koko maailmaa. Tästä sopisi myös Suomen päättäjien ottaa mallia.

Jouni Borgman

Miksi kansainvälisen yhteistyön pitäisi olla sopimuspohjaista eli osapuolia sitovaa? Kun laaditaan monenkeskisiä sopimuksia, niin joku osapuoli aina kärsii. Usein jakolinja hyötyjien ja kärsijöiden suhteen menee maiden sisällä. Osa maan väestöstä haluaa toteuttaa maailmanparannusta tai globalisaatiota toisen väestönosan kustannuksella. Juuri näin on käynyt Suomessa, kuten myös USA:ssa.
Trump haluaa palauttaa tilanteen normaaliksi suvereenien maiden väliseksi yhteistyöksi, joka sekin voi olla hyvin tehokasta ja jota eivät tilanteisiin sopimattomat jäykät sopimukset sido. Esimerkkinä jäykistä sopimuksista mainittakoon YK:n pakolaissopimus, joka on monelta osin täysin vanhentunut ja jota käytetään väärin näinä massasiirtolaisuuden aikoina.

Jaakko Karki

Kyllä nyt pikemminkin Koskenniemi itse on itse aivan ulalla. Olisi ehkä hyödyllisempää kysyä "miksi USA on ottamassa uutta suuntaa".
Patriotismi ja isänmaallisuus ovat tärkeitä lähtökohtia kansalliselle yhtenäisyydelle ja eteenpäin menon perustana. Viimeaikaisessa globalisaatio- ja vihersosialismi sekä EUn liittovaltio vouhotuksessa on menty aivan liian pitkälle, nämä näyttävät vieraannuttavan tavallisen kansan.

Pasi Anttila

Mitähän Trump pitäisi esin Kalifornialaisten patriotismista, hehän samoin kuin Texasilaiset ovat etupäässää oman osavaltion kansalaisia ja vain toissijaisesti Yhdysvaltalaisia.
Olisikin hienoa että "jenkkilä" hajoaisi jälleen 50:n suvereeniin ja mielellään nationalistiseen valtioon?

Mari Mattila

Patriotismi ja isänmaallisuus - eivätkö ne ole aika lailla sama asia? Mitä niillä tarkoitetaan, vaihtelee paljon. Kun puhutaan USA:sta, pitäisi ehkä ymmärtää, että siinä, missä meillä puhutaan hyvintointivaltiosta, valtion vastuusta meidän toimeentulostamme, asumisesta, koulutuksesta, terveyden - ja sosiaalihuollosta, amerikkalainen voi nojata ainoastaan omaan työkykyynsä, meidän turva- ja hoivajärjestelmämme ovat heille "sosialistista byrokratiaa" valtion hallinto on aina tavalliselle kansalaiselle vihollinen, jolta töytyy suojella itseään ja perhettään. Yhteisöllisyys on ihmisten turva - siitä monet ohjelmat ja keräykset. Hurrikaanin jälkeen valtio ei tule apuun, vaan usein vapaaehtoisista auttajista muodostuvat porukat. Siten amerikkalaiselle "America" merkitsee naapurustoa, yhteisöä, työtä. Voisi olettaa, että patriotismi tarkoittaa monella tavoin eri asiaa kuin mitä me ehkä sillä tarkoitamme!

Mikko Toivonen

Kun USA on nyt lähtenyt polarisoinnin ja protektionismin tielle Kiinan ja Venäjän tapaan, niin Euroopan unionin olisi sen sijaan että alaa nöyristelemään noille kolmelle totalitaarisuuteen pyrkivälle, aloittaa oma aktiivinen vapaan kaupan ja ystävyyden toiminta noiden ulkopuolelle jäävän edes suhteellisen demokraattisen maailman kanssa.
Silloin EU täytyy myös muuttaa monia käytäntöjään järkevämpään suuntaan eturyhmä lobatusta suunnastaan mikä on sen suurin vaikeus ja valuvika. Sehän oli aluksi Euroopan Hiili-ja Teräs Unioni ja siitä sitten rakentunut erilaisten vahvojen etujen liitoksi.
Trumpin ja Venäjän kaltaiselle xenofobialle ei saa missään tapauksessa antautua. Kiinan xenofobia on hiukan erilainen, mutta ei sillekään. Kiinan kanssa selviää jos muistaa sen voimakkaimman kansallisen vahvuuden ja heikkouden eli ahneuden.

Heikki Rosti

No niin jenkit puhuvat YK:n pääfoorumilla ,mitä YK on,Suomessa kansainvälisen,lue demarioikeuden professorit kauhistelevat ,kuten CNN (Clinton National Network) tilannetta.YK lle kävi kuin edesmenneelle NLiitolle ,kaatui jättimäiseen byrokratiaansa.Onko syytä huoleen.Ei ole.Uudet toimijat etenevät.Therefore keep it simple.

Crazy World

Juu, myydään suomi. Päätöksenteko muualle. Kaikki kehitysmaalaiset jotka eivät ole saaneet mitään aikaan vuosikymmenten tukiaisilla, muuta kun maapallon ylikansoituksen, tänne vaan, meillähän sitä rahaa riittää. Mitä väliä vanhuksista, sairaista ja muista vähäosaisia. Nuoret turvapaikanhakija miehet jotka valittaa joka asiasta, on tärkeämpiä. Otetaan mallia Kanadasta maksetaan veteraanien rahastosta poliisintappajan stressireaktio, jonka hän sai tappaessaan poliisin..ai niin poliisikin on nykyään paha, siihen asti kun sattuu omalle kohalle, niin pyydetään apua. Tsiisus.

Pasi Anttila

Eihän mies joka ei kykenen minuuttia kauempaa kesittymään yhteen asiaan kykene hallitsemaan monenvälisiä sopimuksia tai kv. sopimseen perustuvaa järjestelmää. Trumpille ilmeisesti kaiken pitää olla yksinkertaista.

Onneksi kuten eräs hänen hallintonsa edustaja mitä ilmeisemmin on todennut: valkoisessa talossa työskentelee myös aikuisia:)

Mauri Hirvonen

Trump on paljastanut maailmanherruuden havittelevan sisäpiiriliittouman, globalisaatiomyyrät, jotka ovat nostamassa itsensä määräävään asemaan asettamalla populaa roskasakin arvoiseksi elikkä alamaisiksi.
Maailman varallisuuden ja hallinnan varkaus on väärä.