Torstai 27.6.2019

Kiina raivostui Ruotsille videoista – mutta mitä todella on erikoisen kiistan takana?

Luotu: 
26.9.2018 16:05
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvituskuva. Kiina suuttui ruotsalaisille kahdesta videosta, mutta kiistan taustalla saattavat todellisuudessa olla poliittiset syyt.
|

Ruotsin ja Kiinan välille on kehkeytynyt paheneva kiista, joka päällisin puolin vaikuttaa varsin erikoiselta. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertaa jutussaan välirikon vaiheet.

Kaikki alkoi kiinalaisturisteista, jotka olivat tehneet varauksen ruotsalaishotelliin väärälle päivälle.

Tapaus sattui aiemmin syyskuussa. Kiinalaismies ja hänen vanhempansa saapuivat tukholmalaiseen hotelliin puoliltaöin. Heitä pyydettiin odottamaan aulassa, mihin he eivät suostuneet. Lopulta Ruotsin poliisi poisti heidät paikalta ja tapahtuma kuvattiin videolle, jossa nähdään turistien dramaattisia elkeitä ja huutoa.

Video jaettiin Kiinan sosiaalisessa mediassa ja se saavutti miljoonia katselukertoja ja tuhansia kommentteja. Jotkut some-käyttäjät kritisoivat Ruotsin poliisia kovista otteista, jotkut taas pitivät perheen esiintymistä tarpeettoman dramaattisena.

Kiinan suurlähetystö Ruotsissa vaati Ruotsin hallitukselta anteeksipyyntöä ja katsoi poliisin toimien vaarantaneen Kiinan kansalaisten perusihmisoikeudet. Hotellinjohtaja kuitenkin sanoi Aftonbladetille, että perhe oli varannut huoneensa väärille päiville, mutta kieltäytyivät lähtemästä.

Muttei tässä vielä kaikki.

Tilanne paheni, kun satiirinen tv-ohjelma otti kiinalaisturistit yleisesti tähtäimeensä Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:llä 21. syyskuuta. Ohjelmassa vitsailtiin rankastikin kiinalaisten kustannuksella.

Ruotsalaisohjelma latasi satiiripätkänsä Kiinan YouTubeen Youkuun ja siitä tuli viraali. Moni kiinalainen raivostui somessa. Samoin raivostui Kiinan hallitus. Ulkoministeriön edustaja tuomitsi videon ja luonnehti sitä loukkaavaksi ja ilkeämieliseksi hyökkäykseksi.

SVT:n viihteen johtaja Thomas Hall tunnustaa, että videon lataaminen Youkuun oli virhe. Hän myöntää, että video on voinut olla loukkaava ja siitä SVT on pahoillaan.

Erikoinen tapahtumaketju siis. Sen taustalle saattaa kätkeytyä muutakin.

Ensinnäkin Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama, jota Kiina pitää separatistiuhkana, vieraili Ruotsissa aiemmin tässä kussa.

Lisäksi käynnissä on kirjakauppias Gui Minhain tapaus. Hän on Ruotsin kansalainen, joka tunnetaan kiihkeistä otsikoista koskien Kiinan poliittisia johtajia. Hän katosi vuonna 2015, mutta vapautui lokakuussa 2017. Hänet kuitenkin pidätettiin Pekingin-junassa tammikuussa, kun hän matkusti kahden ruotsalaisdiplomaatin kanssa ilmeisesti tapaamaan ruotsalaista lääkäriä neurologisten vaivojen takia.

Kiinan valtion media kuitenkin syytti Ruotsia yrityksestä keplotella hänet pois Kiinasta.

Ruotsin ja Kiinan välit saattavat tulehtua entisestään – ainakin niin kauan kuin Gui pysyy pidätettynä Kiinassa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Koskinen

Kyllä tässä on selkeä viharikos ihmisyyttä vastaan tapahtunut. Kun kiinalainen pääsee ensi kertaa lentokoneella Euroopan matkalle, olisi täälläpäin ymmärrettävä että hän käytännössä omistaa maanosamme. Silti useinkin hotelleissa näkee, ettei näitä idän vierailijoita ja heidän toiveitaan ja erityistarpeitaan aina huomioida viiveettömästi ja kyseenalaistamatta.