Torstai 27.6.2019

Ranskan ex-pääministeriltä yllättävä veto: Haluaa Barcelonan pormestariksi

Luotu: 
26.9.2018 16:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls.

Ranskan entinen pääministeri Manuel Valls vahvisti tiistaina, että hän pyrkii Espanjassa Barcelonan pormestariksi ensi toukokuun kuntavaaleissa.

Manuel Valls, 56, on syntynyt Barcelonassa, ja hänen sukunsa isän puolelta on Espanjan Kataloniasta. Vaikka Vallsilla on vain Ranskan kansalaisuus, EU-säädösten mukaan kuntavaaleihin voi asettua ehdolle, jos vakituinen asuinpaikka on kunnan alueella.

Ranskassa on arvosteltu sitä, että Valls samalla yhä nostaa palkkaa kansanedustajana Ranskan parlamentissa ja ranskalaisen Evrýn kaupunginjohdon jäsenenä. Hän sanoi aikovansa nyt luopua näistä tehtävistä.

Sosialistipoliitikko Valls oli François Hollanden presidenttikaudella Ranskan sisäministeri vuosina 2012-14, ja pääministeri 2014-2016. Hän jätti sosialistipuolueen viime vuonna, ja liittyi parlamentissa presidentti Emmanuel Macronin puolueryhmään.

Barcelonan johtoon Valls pyrkii sitoutumattomana ehdokkaana. Hän puhuu sujuvasti sekä katalaania että espanjaa.

"Barcelona, eurooppalainen pääkaupunki"

Valls on vastaehdokas Katalonian nationalismille. Hän sanoi, että haluaa tehdä Barcelonasta taas "kaikkien sen asukkaiden yhteisen kaupungin" ja palauttaa sen vanhan maineen avoimena metropolina.

"Barcelona, eurooppalainen pääkaupunki", Valls tviittasi tunnuslauseekseen.

Aiemmin Valls on sanonut, että näkee nationalistien itsenäisyyshankkeen olevan uhka koko Euroopan unionille.

Ensi toukokuussa pidettävissä kuntavaaleissa kamppaillaan aivan erityisesti Katalonian pääkaupungin johtoasemista, jotka nationalistit menettivät edellisvaaleissa.

Barcelonaa on johtanut keväästä 2015 asti uusvasemmistoon lukeutuva Barcelona en Comú -liike. Pormestari on asuntohäätöjä vastustanut aktivisti Ada Colau, joka tasapainoilee nationalistien ja espanjamielisten välimaastossa.

5 000 yritystä lähtenyt Kataloniasta

Vallsin ehdokkuutta alkoi aluksi ajaa espanjamielinen, liberaali Ciutadans-puolue. Viime vaiheissa Valls kuitenkin jättäytyi sitoutumattomaksi, koska sen katsottiin parantavan hänen mahdollisuuksiaan.

Hän tavoittelee ääniä laajapohjaisesti myös vasemmiston kannattajilta.

Tiettävästi myös ehdokkuutta tukevilla yrityksillä olisi ollut vaikeuksia yhdistää itseään poliittiseen puolueeseen.

Madridilaisen yritysmaailman järjestön Circulo de Empresariosin puheenjohtaja John de Zulueta sanoi tiistai-iltana Espanjan tv:ssa, että jo 5 000 yritystä on muuttanut kotipaikkansa pois Kataloniasta suojautuakseen nationalistien irtoamishankkeen seurauksilta.

Manuel Valls taas muutti Kataloniaan hiljattain, työskentelee liiketalouskoulu Esaden luennoitsijana Barcelonassa, ja vakuuttaa asettuneensa synnyinkaupunkiinsa pysyvästi.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: