Sunnuntai 26.5.2019

Suomen HX-kilpailijat löysivät toisensa USA:ssa: Boeingin ja Saabin kone voitti jättihankinnan

Luotu: 
28.9.2018 11:20
  • Kuva: Boeing / John Parker
    Kuva
    Boeing ja Saab ovat yhdessä kehittäneet T-X-suihkuharjoituskoneen (kuvassa), joiden on määrä korvata Yhdysvaltain ilmavoimien ikääntyvät Northrop T-38 Talon -koneet.
|

Yhdysvaltalainen Boeing on voittanut suuren kilpailutuksen Yhdysvalloissa. Maan ilmavoimat hankkii yhteensä 351 T-X-suihkuharjoituskonetta, joka on kehitetty yhdessä ruotsalaisen Saabin kanssa.

Boeingin mukaan kaupan arvo on 9,2 miljardia dollaria eli 7,9 miljardia euroa ja se kattaa koneiden lisäksi 46 simulaattoria ja maakalustoa. Alustava noin 813 miljoonan dollarin eli noin 700 miljoonan euron sopimus kattaa insinööri- ja kehitystyön viidestä ensimmäisestä koneesta ja seitsemästä simulaattorista.

Boeingin mukaan kauppa on Boeingin ja Saabin tiimin vuosien työn tulos. Saab kuvaili uutistoimisto TT:lle, että näin suurta volyymibisnestä Saab ei ole tehnyt nykyaikana ja se vaikuttaa perustavanlaatuisesti Saabiin monin tavoin.

”Tämä on suuri pala ruotsalaista teollisuushistoriaa”, sanoi Saabin lehdistöpäällikkö Ann Wolgers TT:lle.

Boeingin mukaan yli 90 prosenttia koneista on määrä rakentaa Yhdysvalloissa, mikä tukee yli 17 000 työpaikkaa 34 osavaltiossa. Ei ole selvää, kuinka monia työpaikkoja hanke tukee Ruotsissa.

Koneiden on määrä korvata Yhdysvaltain ilmavoimien ikääntyvät Northrop T-38 Talon -koneet.

Boeingin ja Saabin koneita on mukana Suomen suuressa hävittäjähankinnassa, josta tehdään päätös 2020-luvun alussa. 7–10 miljardin euron hankinnan kilpailutuksessa ovat mukana Boeing F/A-18 Super Hornet ja Saab Gripen E. Lisäksi hankinnasta kisaavat brittiläisen BAE:n, eurooppalaisjätti Airbusin ja italialaisen Leonardon Eurofighter Typhoon sekä ranskalainen Dassault Rafale ja amerikkalainen Lockheed Martin F-35.

Lue lisää:

Suomen hävittäjäehdokas teki ensimmäisen ilmaiskunsa Afganistanissa

”Suomelle merkittävä” hävittäjäpäätös tulossa – Donald Trump hämmentää pakkaa?

Kenraali avaa Suomen salaisinta hanketta – ”Saksalaiset kävivät”

Hävittäjäkisa käynnissä Euroopassa – Tutkija: Naapureiden F-35-päätökset vaikuttanevat Suomeen

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Maan ilmavoimat hankkii 351 T-X-suihkuharjoituskonetta, ja kaupan arvo on 7,9 miljardia euroa ja se kattaa koneiden lisäksi 46 simulaattoria ja maakalustoa.

Suomen suuressa hävittäjähankinnassa on kyse 7–10 miljardin euron hävittäjä hankinnnoista. Hintaluokka sama kuin nyt USA on Boeing:in kanssa tehty mutta mitä Suomi saisi tuolla samalla rahamäärällä?

Hannu Mononen

Hyvä uutinen varsinkin Saabille, mutta kytköstä Suomen HX-hankkeeseen sillä ei varsinaisesti ole, harhaanjohtavasta otsikosta huolimatta.

Yhdysvalloissa on siis päätetty uusia harjoituskonekalustoa, mikä on käyttötarkoitukseltaan ja koneiden ominaisuuksiltaan täysin eri asia kuin 2020 -luvun lopulla käytöstä poistuvan Hornetin korvaaminen uudenaikaisella monitoimihävittäjällä.

Mitä Suomi saisi tuolla samalla 7–10 miljardin euron rahamäärällä? Ehkäpä parhaimmillaan tilaisuuden jatkaa arkista elämäänsä rauhan oloissa, kun ilmapuolustus pidetään kunnossa eikä kenenkään tarvitse tulla sitä kokeilemaan pahoissa aikeissa.

Mikko Toivonen

Minäpä en tuosta uutisesta vielä mitään johtopäätöksiä tekisi, en Boeingin enkä Gripeninkään suuntaan.
Sen sijaan kun päätös tehdään niin sen on oltava sellainen että ainakin kohtuullinen osa ilmavoimistamme on aivan saatavissa olevaa huippua. Itse saattaisin tyytyä hiukan pienempään määrään huippuhävittäjiä ja suurempaan määrään halvempia maataistelukelpoisia "harjoituskoneita" joita on varsin hyvin aseistuksin ja ominaisuuksin saatavilla murto-osaan jonkun F-35 hävittäjän hinnasta.
Erilainen ja eri korkeuksilla toimiva ohjuspuolustus on myös hyvin tärkeää. Myös Helikopterikorkeuden Manpad ohjusvalmius hyvin mobiilina ja rajan läheisyydessä mukaanlukien merirajat joilta helikopterivierailuja erittäin todennäköisesti on tulossa sellaisessa tilanteessa, mutta ei tule jos tulija tietää niitä olevan vastassa..