Lauantai 25.5.2019

Barnier ei ehdolle EPP:n kärkikisaan

Luotu: 
28.9.2018 16:42
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Michel Barnier.
|

Ranskalainen Michel Barnier ilmoitti perjantaina, ettei hän aio tavoitella Euroopan Parlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-puolueen kärkiehdokkaan paikkaa seuraavissa eurovaaleissa.

”Velvollisuuteni on jatkaa brexit-neuvotteluita loppuun saakka”, Barnier ilmoitti viestipalvelu Twitterissä.

Suomen Alexander Stubbin (kok) arvioidaan ilmoittavan ensi viikolla, että hän lähtee tavoittelemaan EPP:n kärkiehdokkuutta.

EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmittymä. Vuoden 2014 eurovaaleissa omaksuttiin käytäntö, että europarlamentin suurimman ryhmittymän kärkiehdokas valitaan myös EU-komission puheenjohtajaksi. Käytäntö ei kuitenkaan välttämättä sido EU-maiden päämiehiä.

Takkuisasti edenneissä brexit-neuvotteluissa on parhaillaan meneillään viime hetken vääntö. Valmista pitäisi tulla lokakuun 18. päivä pidettävään EU:n huippukokoukseen mennessä, jotta Britannian EU-ero voisi tapahtua hallitusti ja suunnitelmien mukaisesti 29. päivä maaliskuuta 2019.

Barnier oli EU:n kärkiehdokaskamppailussa mukana vuoden 2014 eurovaaleissa, mutta hävisi silloin EPP:n sisäisen äänestyksen Jean-Claude Junckerille. Junckerista tuli vaalien jälkeen europarlamentin suurimman ryhmittymän kärkiehdokkaana EU-komission puheenjohtaja.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: