Maanantai 20.5.2019

Politico: Alexander Stubb ilmoitti ehdokkuudestaan jo kirjeellä – ”Kaksi syytä”

Luotu: 
2.10.2018 16:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Alexander Stubb (kok) pyrkii komission puheenjohtajaksi.
|

Euroopan investointipankin varapääjohtaja, entinen pääministeri Alexander Stubb (kok) ilmoittaa tänään kello viideltä tavoittelevansa EU-komission puheenjohtajan paikkaa tulevissa eurovaaleissa.

Tätä varten Stubb kisaa ensin paikasta Euroopan kokoomuspuolueiden yhteisen EPP-ryhmän kärkiehdokkaan paikasta. Kärkiehdokas valitaan marraskuussa Helsingissä.

Osana kampanjaansa Stubb on lähettänyt 1. lokakuuta päivätyn sähköpostiviestin keskeisille EPP-johtajille, kertoo EU-politiikkaa seuraava Politico, joka on myös julkaissut Stubbin viestin.

”Vakavan harkinnan ja runsaan kannustuksen jälkeen olen päättänyt pyrkiä EPP:n ehdokkaaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi”, Stubb kirjoittaa.

”Ilmoitan ehdokkuudestani Strasbourgissa 2. lokakuuta 2018 kello 16.00 [Keski-Euroopan aikaa]”, hän jatkaa.

Stubb kertoo – tavoistaan hieman poiketen – että hänen ehdokkuudelleen on kaksi syytä.

”Ensiksi uskon, että nyt enemmän kuin koskaan ennen tarvitsemme vahvaa eurooppalaisten arvojen puolustamista. Ideologinen DNA:mme perustuu ihmisarvon, vapauden, demokratian, tasa-arvon, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien sekä vähemmistöjen kunnioittamiseen. Olen vakuuttunut, että nämä arvot ovat Euroopan perusta ja komission puheenjohtajana aion puolustaa niitä.”

Toiseksi syyksi ehdokkuudelleen Stubb sanoo, että ”nyt on Euroopan hetki”. Hän katsoo, että kun Yhdysvallat ja Iso-Britannia käyvät ”vapaaehtoisen marginalisaation” tielle, ”Euroopan unionin on astuttava esiin ja täytettävä syntyvät valtatyhjiöt”.

Stubbin mukaan tämä tarkoittaa, että EU:n on otettava entistä vahvemmin vastuuta niin turvallisuudessa, maahanmuutossa kuin vapaakaupassakin mutta myös teknologian, työllisyyden, kestävän kasvun, ja ilmastonmuutoksen saralla.

”Neljäs teollinen vallankumous – tekoäly ja robotisaatio – on hurja muutoksen voima yhteiskunnissa. Se muuttaa talouden logiikkaa, politiikkaa ja tiedettä. Jos me emme valmistaudu tulevaisuuteen yhdessä, Eurooppa jää jälkeen”, Stubb toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: