Tiistai 21.5.2019

Nobelin rauhanpalkinto myönnetty Nadia Muradille ja Denis Mukwegelle

Luotu: 
5.10.2018 12:56
Päivitetty: 
5.10.2018 13:04
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Nadia Murad joutui terroristijärjestö Isisin vangiksi ja päätti pakonsa jälkeen kertoa kokemuksistaan. Kurdikansalla on pitkä historia vainosta Irakista.
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Denis Mukwege on kongolainen naisten oikeuksien puolestajapuhuja. Hän joutui taannoin pakenemaan kotimaastaan jouduttuaan murhayrityksen kohteeksi.
|

Vuoden 2018 Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty sotien aikana tehdyn seksuaalisen väkivallan uhrien auttajille.

Tämänvuotinen rauhanpalkinto myönnettiin kahdelle henkilölle. Denis Mukwege on palkintolautakunnan mukaan omistanut elämänsä sodanaikaisten seksuaalirikosten uhrien auttamiseen. Hän on kongolainen gynekologi.

Toinen palkituista on Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Nadia Murad, joka on antanut näille uhreille kasvot. Hän joutui Isisin seksiorjaksi ja on kertonut omista kokemuksistaan.

Mukwege on ollut jo useana vuonna ehdolla palkinnon saajaksi. Molemmat palkitut on jo aiemmin palkittu eri järjestöjen toimesta.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Simo Perttula

Nobelin rauhanpalkinto meni jälleen täysin väärille henkilöille? Palkituilla ei ole mitään tekemistä rauhan kanssa. Nobelin säännöissä palkinto tulee antaa rauhanvälittämisessä ansioituneelle! Sellaiselle jollainen Martti Ahtisaari oli. Hän oli useassa paikassa tärkeä välittäjä rauhaan. Nyt palkitut ovat tehneet yleistä valistusta, ei rauhanvälitystä! Valitettavasti.