Lauantai 25.5.2019

Brexit-sopimus syntyy sittenkin? Juncker: ”Emme ole enää kovin kaukana”

Luotu: 
6.10.2018 15:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker uskoo, että brexit-sopimus saattaa syntyä marraskuussa.
|

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan todennäköisyys brexit-sopimuksen syntymiselle on kasvanut viime päivinä.

”En ole varma, saadaanko sopimus aikaan lokakuussa, mutta se voi syntyä marraskuussa. Emme ole enää kovin kaukana”, Juncker sanoi BBC:n mukaan lauantaina.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi lauantaina diplomaattilähteisiin vedoten, että Euroopan unioni aikoo ehdottaa Britannialle kauppasopimusta, joka yltää 30-40 prosentin tasolle täysin vapaasta kaupasta, jota Britannian pääministeri Theresa May on ehdottanut.

Britannian on määrä erota EU-jäsenyydestä ensi maaliskuun lopulla. Brexit-neuvotteluiden suurimmaksi huolenaiheeksi on noussut, kykenevätkö osapuolet edes laatimaan sopimusta siitä, millaiset välit unionilla ja briteillä on brexitin jälkeen. EU on asettanut sopimuksen takarajan marraskuulle.

Lisää aiheesta:

Ex-diplomaatti varoittaa Eurooppaa: ”Näin kävi ensimmäisen maailmansodan jälkeen”

Neuvottelijan yllättävä arvio: ”Brexit-sopimus realistinen 6–9 viikossa”

Theresa Maylta kova brexit-linjaus: ”Se olisi inhottava petos demokratiaa ja luottamusta vastaan”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

No laiha sopu on parempi kuin ikuinen riita. Ehkäpä tästä vielä joskus UK ja EU löytävät uudelleen yhteisen polun. Toivottavasti. Mutta silloin ei brittien pidä enää antaa kansankiihoittajien viedä itseään kuin pässiä narussa.

Markku Lehto

Että Brexit olisi Junckerille ja kumppaneille päänsärky. Totta, mutta niin olisi päänsärky monelle muullekin länsi-eurooppalaisille suomalaiset ml. , kun vähitellen alettaisiin ymmärtämään kuinka Putinin politiikka murentaa EU:n yhtenäisyyttä tuottaisi hedelmää.

Yhtenäinen EU:han on paha kivi Putinin politiikan kengässä tämän pyrkiessä palauttamaan Venäjälle neuvostoaikaiset etupiirit ja sen aikainen suurvalta-asema.

Ja mitä on Trumpin puheita ja eleitä seurannut, hänellekin sopisi, jos Eurooppa saataisiin taas pilkottua pieniin palasiin.

Pysyykö EU yhtenäisenä ja vahvana ? Se riippuu viime kädessä meistä EU-maista ja niiden kansalaisista. Ymmärämmekö mitkä ovat eurooppalaisten vaihtoehdot ? Iso-Britanniassa suuri osa kansasta lähti kansankiihoittajien kelkaan äänestämään jonkun puolesta mistä he eivät todellisuudessa tienneet mitään. Ja kun äänestyksen "hedelmiä" alettiin korjaamaan, ei näitä kansankiihoittajia näkynyt enää missään Brexitiä toteuttamassa. Näinkö on muissakin EU-maissa ja siis myös Suomessa ?

Panu Saarela

Toistaiseksi brexit on vain varoittava esimerkki. Britannian bkt on nyt noin kaksi prosenttia alle sen mitä se olisi toisella äänestystuloksella. Kuinka paljon lasku vielä kasvaa, riippuu neuvottelutuloksesta. Lähtö ilman sopimusta olisi briteille katastrofi.

Ei ihme, että gallupien mukaan jo 59 prosenttia haluaa perua brexitin. Että semmoinen lumipalloefekti.