Lauantai 25.5.2019

Trumpilta poikkeukselliset kehut – Nikki Haleyn ero tuli täytenä shokkina USA:ssa

Luotu: 
10.10.2018 08:06
Päivitetty: 
10.10.2018 08:33
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Nikki Haley on nauttinut arvostusta YK:ssa.

Yhdysvaltojen YK-suurlähettilään Nikki Haleyn eroilmoitus oli täysi yllätys Yhdysvaltain hallinnon sisällä ja tuli shokkina muun muassa ulkoministeri Mike Pompeolle, CNN kertoo. Tarkkaan varjeltu eroaikomus oli kuitenkin presidentti Donald Trumpin tiedossa, Politico raportoi.

Republikaaneille intialaistaustaisen, näkyvän naispoliitikon ero juuri ennen välivaaleja on amerikkalaismedian mukaan kova isku, etenkin kun Haley on tullut toimeen sekä kansainvälisen yhteisön että presidentti Trumpin kanssa. Trump suitsutti Haleytä poikkeuksellisella tavalla kaksikon pitämässä lehdistötilaisuudessa tiistaina.

”Nikki, haluan kertoa, että tulemme kaipaamaan sinua”, Trump sanoi 30-minuuttisessa puheenvuorossaan lisäten, että Haleyn merkitys hänelle on ollut ”erityinen”.

Useimmille hallintonsa karkureille tai irtisanotuille Trump ei ole suonut yhtä suopeita sanoja.

Toisaalta Politico arvioi, että Haley halusi kenties lähteä nyt, kun se vielä oli mahdollista säilyttäen hyvän kuvan ja välit Trumpiin. Trumpin hallinnossa on ollut tuulista.

Haley pysyy tehtävässään vuoden loppuun saakka. CNN arvuuttelee, että hänen lähtönsä taustalla voi olla ajautuminen ristiriitoihin muun hallinnon kanssa kulisseissa, rahan tarve ja siirtyminen yksityisen puolen rahakkaampiin töihin – tai aikomus pyrkiä Yhdysvaltain presidentiksi vaaleissa 2024.

Päivitys klo 8.31: Nikki Haley on intialaistaustainen, ei intiaanitaustainen.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Mikkola

Trumpin kautta on nyt mennyt parisen vuotta ja iso osa USA uskottavuudesta ja vaikutusvallasta on jo menetetty ja oma kansa on jakautunut kahteen leiriin. Vielä kuusi vuotta trumppia ja hajaannusta niin liekkö Nikki Haleylla joka ilmeisen fiksu ihminen niin enää kiinnostusta lähteä entisen suurvallan johtoon..