Torstai 27.6.2019

Hätkähdyttävä ero: Näin ydinvoima erottaa Saksan Ranskasta sähköntuotannon co2-päästöissä

Luotu: 
10.10.2018 12:22
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ranska on suosinut ydinvoimaa, joka on hiilidioksidipäästötön energianlähde. Saksa päätti vuonna 2011 ajaa kaiken ydinvoimansa alas vuoteen 2022 mennessä. Se on kuitenkin joutunut korvaamaan ydinvoimaa hiilivoimalla.
|

Saksan ja Ranskan sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen vertailun tulos on tyly Saksalle, Tekniikka&Talous kertoo.

Ranskan sähköverkkoyhtiön mukaan Ranskassa tuotetun sähkön co2-päästöt olivat 74 grammaa kilowattituntia kohden vuonna 2017. Saksalaistilastojen mukaan Saksan vastaava lukema on peräti 489 grammaa kilowattitunnilta alustavien vuoden 2017 tietojen mukaan.

Saksassa viranomaiset korostavat lähinnä muutosta, joka on tapahtunut vuodesta 1990 lähtien. Maan sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet tasaisesti vuoden 1990 lukemista. Vuonna 1990 co2-päästöt olivat 764 grammaa kilowattituntia kohden.

Ranskan sähköntuotannon co2-päästöt kasvoivat 20 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017, koska sielläkin hiiltä käytettiin aiempaa enemmän vuonna 2017.

Maiden sähköntuotannon rakenne poikkeaa toisistaan rajusti.

Saksa tuotti sähköstään noin 38 prosenttia rusko- ja kivihiilellä, 33 prosenttia uusiutuvilla, 12 prosenttia ydinvoimalla, 13 prosenttia maakaasulla ja loput muilla polttoaineilla.

Ranska tuotti sähköstään 72 prosenttia ydinsähköllä, 10 prosenttia vesivoimalla, 10 prosenttia hiilivoimalla ja maakaasulla, lähes viisi prosenttia tuulivoimalla ja kaksi prosenttia aurinkovoimalla.

Saksassa Fraunhoferin tutkijoiden mukaan viime vuonna maa kuitenkin tuotti ensimmäistä kertaa enemmän sähköä tuuli- ja aurinkovoimalla kuin hiilellä.

Ranskan sähköverkkoyhtiö taas korostaa sitä, että viime vuonna maa tuotti ydinsähköä ennätyksellisen vähän, "vain 71,6 prosenttia" kokonaistuotannosta, joka oli vähiten sitten vuoden 1992.

Saksa yltää maailman kymmenen eniten co2-päästöjä aiheuttavien maiden joukkoon. Saksa on 6. suurin co2-päästömaa mutta Ranskaa ei listalla näy.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kaikki joilla on hivenkin järkeä päässä tietävät sen.

Siksi olisikin kova ja nopea tarve radikaalisti parantaa Suomenkin ydinvoimatilannetta käynnistämällä sen modernisointi ja merkittävä laajentamisen ihan kaupunkisopiviin reaktoreihin saakka.
Se ei vaan valitettavasti sovi Kepulle, vihreille, Metsän ja soiden omistajille eikä punaisille periaatteesta.

Pasi Käyhkö

Samoin alkaa hymyilyttää päättäjiemme, niin Suomen kuin EU-tasolla, asiassa. Niin kuin täällä yksi ihminen pystyisi paljon tekemään asian eteen. Jos suuria maita . kuten esim. Venäjä, Intia, Kiina ja USA ei saada mukaan niin asiat eivät mene hyvin. Lisäksi Saksahan on lisäämässä kivihiilen polttamista.

Mikko Toivonen

Olkiluoto viivästyksineen on täysin poikkeustapaus ja johtuu siitä, että Matti Vanhasen ponnen vuoksi meillä kadotettiin periaatteessa koko jatkuva ydinrakennusosaaminen ja kaikki järjellinen energiapolitiikka.

Psykologia varmaan toimi niin, että TVO pelätessään OL3 luvan taas mahdollisesti jäävän viimeiseksi luvaksi ahnehti ja valitsi maksimaalisen tuotannon prototyypi. Jos olisi valinnut vaikka vain 200 MW pienemmän tehon Korea Hydron 1.4 GW voimalan niin se olisi jo tuottanut sähköä kymmenen vuotta

Maailmalla on lukuisia muitakin tarjoajia kuin Areva ja Rosatom. Siellä ovat edelleenkin valmiuksissa Hitachi, GE juurineen, Korea Hydro joka juuri viimeistelee neljää 1.4 GW reaktoria Arabiemiraateissa, Candu, Kiinalaiset joilla on Westinghousen AP 1000 mallista kiinalaistettu sarjatuotantoversio mitä saa sielläpäin alle 2 miljardilla eurolla. Sitten amerikkaliset pienreaktorivalmistajat jotka tuottavat reaktoreita mm. sukellusveneisiin ja lentotukialuksiin. Tuossa mitä heti tuleee päästä paperille

Kiinalaisilla on myös tekeillä 400 MW puhdas lämpövoimala. Mallin olen jo jossain muualla maininnutkin. Oikeastaan mikään ei ole helpompaa ja turvallisempaa kuin tuottaa kaukolämpöä ydinreaktorilla

J.a. Tauriainen

V0ihreillä on todella liikaa valtaa. Ne poloiset ,vastustavat uusiutuvaa enerkiaa, vesivoimaa, ydinvoimalla tuotettua sähköä ja metsistä saatavaa enerkiaa lämpövoimaloissa jne.

Nyt kun heidän johtaja on sairaslomalla , hänellä on tärkeämpää tehtävää ruotsissa kopeloida ja kouria miehiä.
Toinenkin ko. puolueen kansanedustajalla on ollut niin paljon kiirettä, kun on ollut sairaslomalla, että on pitänyt taxilla ajella ristiin rastiin valtion laskuun kymmenien tuhansien eurojen edestä ja laskutta vielä ajeluitaan moneen kertaan. Kyllä on ollut kiirettä viedä homoutta alaikäisille kouluihinkin.