Sunnuntai 26.5.2019

Turkin presidentiltä raju syytös Saudi-Arabialle: Konsulaatissa tapahtui julma murha – Kenen käskystä 15 hengen saudiryhmä tuli Turkkiin?

Luotu: 
23.10.2018 12:51
Päivitetty: 
23.10.2018 14:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Khashoggi joutui säälimättömän murhan uhriksi Erdogan sanoi tiedotustilaisuudessaan.
|

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan turkkilaisviranomaisten keräämät todisteet viittaavat siihen, että saudiarabialainen toimittaja Ja­mal Khas­hog­gi joutui suunnitelmallisen ja julman murhan uhriksi Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat kansainvälisen kohun yltyessä myöntäneet, että Khashoggi kuoli maan konsulaatissa. Saudien virallisen selityksen mukaan hän kuitenkin kuoli syntyneessä nyrkkitappelussa. Khashoggin ruumista ei ole löydetty.

Erdoganin mukaan Saudi-Arabian selitys ei pidä paikkaansa: Khashoggi joutui säälimättömän murhan uhriksi, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan. Erdoganin mukaan 15-henkinen saudiarabialaisista koostuva ryhmä, jonka Turkki uskoo osallistuneen tekoon, saapui erikseen, oletetusti kyseistä tarkoitusta varten, Saudi-Arabian konsulaattiin hieman ennen kuin Khashoggi saapui sinne. Ryhmä oli saapunut Saudi-Arabiasta Turkkiin ennen tekoa ja palasi pian sen jälkeen.

”Miksi 15 hengen saudiryhmä oli Turkissa? Kenen käskystä?” Erdogan kyseli tiedotustilaisuudessa Guardianin mukaan.

Erdoganin mukaan Khashoggin kuolema oli paitsi suunniteltu, myös poliittinen murha.

Saudiryhmään kuului myös Khashoggilta näyttävä mies, jonka nähtiin myöhemmin kulkevan kaupungilla Khashoggin vaatteisiin tai samanlaisiin vaatteisiin pukeutuneena. Khashoggin ”kaksoisolento” kuului Erdoganin mukaan Saudi-Arabian konsulaatin työntekijöihin.

Konsulaatin valvontakamerat oli poistettu ennen Khashoggin kuolemaa, Erdogan kertoi. Lisäksi kolmen saudiarabialaisen oli nähty liikkuvan istanbulilaisessa metsässä ennen Khashoggin katoamista. Brittilehti Guardianin mukaan saudikolmikko, joka oli saapunut Turkkiin Riyadhista lokakuun 1. päivänä, eli päivää ennen Khashoggin katoamista, saattoi etsiä paikkaa Kahshoggin ruumiin piilottamista varten.

18 miestä on pidätetty tapauksen vuoksi Saudi-Arabiassa Turkin antamiin tietoihin perustuen, ja Turkki vaatii oikeudenkäynnin pitämistä Turkissa. Erdoganin mukaan kyseessä on kansainvälinen asia, joka täytyy selvittää juuria myöten. Turkki vaatii tutkimustyöhön kansainvälistä apua.

”Mikään tästä ei jää piiloon”, hän vannoo.

Erdogan ei kansainvälisen median mukaan nimennyt puheessaan Saudi-Arabian johtajia tai liittänyt heitä epäiltyyn veritekoon. 

Saudi-Arabian politiikkaa arvostellut Yhdysvalloissa asunut Khashoggi katosi noin kaksi viikkoa sitten mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbuliin hakemaan dokumentteja avioliittoa varten.

Lähteenä käytetty myös amerikkalaiskanava CNN:ää.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Damon Salimi

Miten kaksi naamainen tämä erdogan on. Nyt hän yrittää näyttää hyvikseltä ulospäin, näyttää kaikille että hän on ratkaisemassa tämän tapauksen. Samalla hännitse pitää puoli miljoona kansalaistaan vankilassa ilman todisteita rikoksesta tai fb kirjoituksen. Kaksi naamainen diktaatturi

Mikko Toivonen

Pitää paikkansa. Aika hirveät teloitukset ovat osa saudikulttuuria. Harvat ovat edes tietoisia kaikesta julmuudesta mitä siellä tehdään maan sisällä kulttuurisesti.
Erdoganiinkaan ei ole pätkääkään luottamista. Hän on kuitenkin kovana mielipidemanipulaattorina ottamassa kaiken irti tästä tapauksesta pönkittääkseen omaa diktatuuriaan ja pyrkimystään omanlaiseensa kalifismiin.