Maanantai 27.5.2019

Lähi-idän tuntija: Suuren sodan merkit jo ilmassa – sama kehitys toistui ennen II maailmansotaa

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trumpin Yhdysvallat nostaa tulleja ja vetäytyy kansainvälisestä yhteistyöstä, kuten Unescosta, YK:n ihmisoikeusneuvostosta ja Pariisin ilmastosopimuksesta. Kuvassa Trump YK:n yleiskokouksessa.
|

Belgialainen Lähi-idän asiantuntija Koert Debeuf varoittaa Kauppalehti Optiossa, että uusi sota on tulossa.

Debeuf perustelee näkemystään myös tuoreessa kirjassaan Tribalization (Bozar).

Debeufin mukaan merkit ovat ilmassa. Donald Trumpin Yhdysvallat nostaa tulleja ja vetäytyy kansainvälisestä yhteistyöstä, kuten Unescosta, YK:n ihmisoikeusneuvostosta ja Pariisin ilmastosopimuksesta. Kansainvälinen rikosoikeustuomioistuin on joutunut puolustuskannalle, kun siitä ovat ilmoittaneet eroavansa Filippiinit, Burundi ja Etelä-Afrikka, ja myös Venäjä vetäytyy. Britannia eroaa EU:sta, ja nationalistiset liikkeet ja äärivoimat vahvistuvat ympäri maailmaa.

”Suuret kansainväliset instituutiot menettävät valtaansa”, Debeuf sanoo.

Sama toistui ennen toista maailmansotaa: Yhdysvallat otti käyttöön 60 prosentin tullit 20 000 tuotteelle, ja kauppakumppanit vastasivat samalla mitalla. YK:n esimuoto Kansainliitto mureni, kun moni maa vetäytyi siitä 1930-luvulla, Saksa etunenässä. Kansalliset liput alkoivat heilua.

Debeuf näkee menneessä yhtymäkohtia nykyhetkeen. Maailmankauppa supistuu, maailman rauhanindeksi on heikentynyt jo neljän vuoden ajan, ja sveitsiläisen Kof-instituutin globalisaatio­indeksin mukaan globalisaatio polkee paikoillaan.

Debeuf käyttää termiä heimoistuminen, tribalization, globalisaatiolle vastakkaisesta trendistä, jossa ihmiset vetäytyvät kuoreensa.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen turvaa haettiin autoritaarisista johtajista, jotka saivat otteen ympäri Eurooppaa. Nyt tapahtuu samoin. Debeuf sanoo, että heimoistuminen on tarttuvaa kuin tauti.

Debeufin mielestä syy nykyiseen heimoistumiseen on maailmanlaajuisessa kollektiivisessa traumassa, joka syntyi syyskuun 11. päivän terrori-iskuista.

”Miljardit ihmiset ovat nähneet sen. Se sokeerasi ja hämmensi ihmisiä, vain reilu vuosikymmen Berliinin muurin murtumisen jälkeen.”

Kokemus ei olisi ollut niin traumaattinen, jos se olisi jäänyt ainoaksi. Lisää iskuja kuitenkin tuli, ympäri maailmaa.

”Ihmiset eivät tunne olevansa turvassa enää missään, vaikka järjellä pelko ei ole perusteltavissa.”

Islamilaisen radikalismin lisäksi Euroopan ongelma ovat äärioikeistolaiset liikkeet, jotka ovat alkaneet aseistautua.

Debeufin mielestä heimoistumiskehityksen vastustavia voimia ovat esimerkiksi Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Lue Debeufin haastattelu kokonaan Optiosta.

LUE MYÖS:

Nyt natisevat kaikki suuret Euroopan maat – Uutuuskirja: Trumpin USA ”tekee näyttävää pesäeroa”

Sauli Niinistö USA:ssa: ”Voimatasapaino järkkyy – tällainen kehityssuunta on suoraan sanoen vaarallinen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Kirjoittelin monella palstalla heti Krimin laittoman valloituksen jälkeen,että suursotaa kohti ollaan menossa ja Suomi on Natoon kuulumattomana maana tulilinjalla ensimmäisiä,tosin aika milloin sota alkaa todella oli silloin n.10v sisällä,kyber ja kauppa sotaa ja erilaisia esivalmisteluja on tehty jo vuosia,niistä tavallinen yleisö voi tietää vain jäävuoren huipun verran!

Nita Hillner

Maailman tilanne näyttää pahalta - luonnon monimuotoisuuden nopea väheneminen ja sitä kautta ruokahuollon vaikeutuminen - räjähdysmäinen väestönkasvu varsinkin Afrikassa aiheuttaa varmasti nälänhätää, ruoka ei riitä enää kaikille - suurten ihmismassojen liikehdinnät paremman elämän perässä - politiikan muuttuminen, pienten maiden vaikutusvalta pienentynyt entisesään -> USA, Kiina, Venäjä näyttävät suunnan - ihmiset eivät enää luota päättäjiin eivätkä parempaan tulevaisuuteen -> pelko lisää nationalismia...

Reko Kauranen

Kaksi valtiota jotka vievät maailmaa sotiin. venäjä joka halajaa vanhaa n-liittoa ja Iran joka sekä islamin että valtapolitiikan avulla haluaa luoda islamilaisen maailmanvallan. Lisäksi tietenkin monet sunnilaiset islamistiti, jotka myös haluavat luoda tuon islamilaisen maailmanvallan. luullaaan että Yk.n ja globalismin avulla selvitään näistä ongelmista. Globalismi ja vihervasemmistolainen ideologia länsimaissa pyrkii maailmanlaajuiseen hallintoon, joka lopulta johtaa diktatuuriin. Ihmispyrkimykset eivät tuo rauhaa, ainoastaan Jeesus voi luoda rauhan valtakunnan. Uusi Baabelin tornin rakentaminen ei nytkään onnistu

Markku Nieminen

Liberaalina itseään mainostava kommunistinen globaali itsevaltainen järjestelmä väittää voivansa estää sodan/sodat, vaikka juuri se itse on sen syy. Kaikki nuo artikkelissa mainitut tapahtumat ovat seurausta sen itsevaltaisesta, kansat sivuuttavasta, politiikasta! Seurauksia sen tekemisistä on alkanut pikkuhiljaa näkyä ja ne vain voimistuvat YKn GCMn kaltaisten "sopimusten" myötä, koska sillä pyritään täydelliseen sensuuriin ja pakkovaltaan. Diktatuuriin niin kuin kirjoitit edellä.

Miksi missään KV sopimuksessa voi olla tuollaisia vaatimuksia, että kritiikkiä ei sallita julkisen tuen menettämisen uhalla ja kaikki arvostelu on vaiennettava vihapuhe ja kiihottamispykälien nojalla? Ennen kuulumatonta!

Eero Pekonen

Heimoistuminen sopii ehkä kuvaamaan tilannetta lähi- idässä ja Afrikassa, mutta Euroopassa parempi termi olisi lokaalisaatio globaalisaation vastakohtana. Puhuivahan EU:n johtajatkin vielä muutama vuosi sitten subsidiariteettiperiaatteesta. Nyt se läheissysperiaate ei enää näytä olevan muotia valtaeliitin puheissa. Debeuf voisi miettiä, kuinka paljon maapallon väestökehitys on vaikuttanut viime aikojen kehitykseen sensijaan että pelottelee meitä erikoisilla termeillä.

Risto Parviainen

Yksi sun toinen näyttää hellivän ajatusta, ei meidän lintukotoomme tule, sotikoot sotansa kaukana meistä.
Mutta kylmä suihku näiden lintukotolaisten niskaan, seuraava sota, joka alkaa tavallisilla aseilla, päättyy maailmantuhoon ydinaseilla käytävään sotaan.
Kai sitä voi kutsua kolmannen maailmansodan nimellä, valitettavasti myös lintukotomme on hävinnyt siinä sodassa...
Synkkää sarkasmia mutta tosiasiat ovat tosiasioita!

Jouni Lehmusruusu

Kanadan pääministeri Trudeau on muslimi ja Macron ajaa Euroopan islamisoitumista. Joten kirjoittajan esimerkit "hyvistä" kertovat kirjoittajan mielipiteen.

Lähi-idässä on sodittu aina. Se ollaan nyt tuomassa myös Eurooppaan ja kun sisällissodat muslimien ja muiden välillä alkavat on valloitushaluisen Venäjän helppo "tuoda rauhaa" rajavaltioihinsa.

Kun katsoo miten tyhmiä päättäjämme ovat, voisi olla etukin kuulua jälleen Venäjään. Ainakin naisille.