Sunnuntai 26.5.2019

Venäjä ampuu ohjuksia Norjanmerellä – alueella käynnissä Naton sotaharjoitus

Luotu: 
29.10.2018 15:40
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Portugalin Super Lynx -helikopteri Naton Trident Juncture -harjoituksessa sunnuntaina.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Norjan Helge Ingstad -alus Trident Juncture -harjoituksessa.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Norjan pääministeri Erna Solberg Leopard 2 -tankin kyydissä harjoituksessa.

Venäjä on ilmoittanut suorittavansa ohjusammuntoja Norjanmerellä tällä viikolla eli samaan aikaan, kun puolustusliitto Naton suuri sotaharjoitus on käynnissä lähellä ammuntapaikkaa pohjoisessa Norjassa.

Muun muassa venäläinen uutistoimisto Interfax uutisoi Venäjän suunnitelmasta. Interfaxin mukaan Venäjän testiammunnat osuvat lähelle Naton harjoitusaluetta.

Norjan yleisradion NRK:n mukaan Venäjän testit ajoittuvat torstaille, perjantaille sekä lauantaille.

Norjan armeijan mukaan Naton suuri harjoitus, Trident Juncture 18, jossa myös Naton kumppanimaa Suomi on mukana, jatkuu normaalisti. Venäjän ammunnat ovat Norjan puolustusvoimien tiedossa eivätkä ne häiritse Naton harjoituksia, vaikka kohdistuvat osin samalle alueelle kuin harjoitukset.

Norjalaisen ulkopolitiikan tutkimuslaitos Nupin tutkija Julie Wilhelmsen sanoo NRK:lle, että Venäjän ammunnat ovat selvä vastareaktio Naton harjoitukseen, joka on aiheuttanut jännitteitä Norjan ja Venäjän välille. Arktiseen alueeseen keskittyvä Naton harjoitus puolestaan on varautumista Venäjän yltyvään sotilaalliseen varustautumiseen pohjoisilla alueilla.

Lue lisää: Venäjä aikoo vastata Naton suurharjoitukseen – Norjan uudet amerikkalaissotilaat ja Venäjän varustautuminen kiristävät välejä

LUE MYÖS: Lähi-idän tuntija: Suuren sodan merkit jo ilmassa – sama kehitys toistui ennen II maailmansotaa

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lapveteläinen

Norjanmerellä käynnissä oleva Nato- sotaharjoitus on nimeltään "Trident Juncture 18", ja puolueeton Suomi on sotaharjoituksessa mukana Naton kumppanimaana? Vasta muutama päivä sitten Uusi Suomi kirjoitti Puolustusministeri Jussi Niinistön kommentin Suomen Puolustusvoimien tilanteesta nettiartikkelissa, "meillä isänmaassa on noin 400 000 hyväkuntoista reserviläistä sotilasta", tarvittaessa he kaikki pystyvät vastaamaan mihin tahansa sotilaalliseen uhkaan joka kohdistuu isänmaatamme vastaan, jos kysymys on vieraan valtion sotilaallisesta hyökkäysoperaatiosta maatamme vastaan sitten idän, tai lännen suunnasta?

On tärkeää, että Suomen Puolustusvoimien Ammattiarmeija osallistuu tulevaisuudessa kansainvälisesti erilaisiin sotilaallisiin tiedustelu- avustustehtäviin- sekä sotilasoperaatioihin valtioissa, missä käynnissä on sotatila esimerkiksi tiettyä ihmisryhmää vastaan etnisten puhdistusten lopettamiseksi, tai laajamittainen sisällissotaa käyvä valtio, joka on vaarassa joutua sotilaallisiin vaikeuksiin myös naapurivaltioiden kanssa jatkossa. Tämän kaltaiset sotilasoperaatiot ovat yleensä hyväksytty yhdessä muiden valtioiden kanssa YK- Päämajassa New Yorkissa Yhdysvalloissa. Mukana tämän kaltaisissa sotilasoperaatioissa ovat yleensä Yhdysvaltain Armeijan joukot liittolaistensa kanssa. Suomen Puolustusvoimien Ammattiarmeijan ei välttämättä tarvitse kuulua Nato- joukkoihin suorittaakseen sotilaallisia operaatiotehtäviä heidän rinnallaan sotaa käyvässä valtiossa jonka Yhdistyneet Kansakunnat ovat hyväksyneet.

Nato- sotaharjoitukset lähellä Venäjän valtion rajaa ei ole Suomen Puolustusvoimien Ammattiarneijan tehtävä, isänmaan rajojen sekä kansalaisten suojelu on Suomen Puolustusvoimien Ammattiarmeijan pääasiallinen tehtävä. Suomen Valtiolla ei ole tällä hetkellä aktiivisia Puolustusvoimien Ammattiarmeijan erikoisjoukko- ja sotilasyksiköitä, jotka toimisivat sotilasoperaatioissa mukana toteuttaen tiedustelu- avustus- sekä taistelutehtäviä sotaa käyvässä ulkopuolisessa valtiossa ammattisotilaan tavoin kansainvälisesti.

Jukka Nousiainen

Oliko näin että Nato provosoi Venäjän harjoituksia, joista oli ilmoitettu jo paljon aiemmin.
Onneksi reilu enemmistö vastustaa Natoon liittymistä ja tällaisia turhia manöövereitä. Suomen linja pitäisi olla edelleen puolueeton - se ON kansan tahto ja sitä pitäisi kunnioittaa - mutta ei tämä hallitus & presidentti .

Markku Lehto

Minkähänlaiseen turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin perustietoihin ja niiden pohjalta tehtyihin analyyseihin tämä "reilun enemmistön" kanta perustuu ?

Moniko näistä enemmistön edustajista on lukenut esimerkiksi Pohjois-Atlantin sopimustekstin suomennoksen ?

Vai perustuko enemmistön kanta samanlaisiin "tosiasioihin" joita Boris Johnson ja Nigel Farage tarjoilivat britti-äänestäjille Brexit-äänestyksen alla ?

Timo Uotila

Suomen kannattaa tarkkaan harkita mahdollista Nato-jäsenyyttä. Tällaiset yhteiset sotaharjoitukset Nato-maiden kanssa Jäämerellä ja Itämerellä ovat Suomelle hyvä kokeilukenttä.
Venäjä kritisoi Suomen ja Ruotsin osallistumista. Siinä ei ole mitään merkillistä. Merkillistä olisi, ellei Kreml kommentoisi millään tavalla.
Suomen kannattaa ottaa tällainen kommentointi rauhallisesti ja hermostumatta. Kyllä Venäjällä tiedetään suomalaisten tunnot. Muistakaamme, että Neuvostoliitto ehdotti Suomelle Yya-kaudella yhteisiä sotaharjoituksia. Ja Kekkosen Suomi kieltäytyi. Onko siis puhuminen suomettuneisuudesta liioittelua?

Seppo Ojala

Oliko otsikko maantieteellisesti oikein? Norjanmerellä? Norjanmeri on Atlantin valtameren sivumeri Norjan länsipuolella ja Grönlanninmeren itäpuolella, rajoittuen pohjoisessa Barentsinmereen ja etelässä Pohjanmereen. Luulisin kuitenkin, että ampuilevat niitä ohjuksia Barentsinmerellä, korjatkka, jos olen väärässä.

Arja Karhuvaara

Täytynee näin täti-ihmisenäkin ottaa asiaan kantaa. Naapuri isottelee, keksii itselleen ulkoisia vihollisia, kahmii muiden kotimaita, soluttautuu demokraattisiin yhteiskuntiin, käyttäytyy täysin härskisti kansainvälisillä alueilla häiriten mm. lento- ja laivaliikennettä sekä tappaen ihmisiä.
Tämä kukkoilu ja itsevaltaisuus pönkittää tietenkin lisäkorkojalkinepäättäjien sisäpoliittista valtaa, mutta näissä harjoituksissa aiheuttaa kiistämättä vaaratilanteita...ja vielä muiden maaperällä.
Ja jotkut omankin maamme poliitikot vielä tukevat tänäkin päivänä vapaita investointeja, maan ostoja sekä kaksoiskansalaisoikeuksia ja viisumivapautta rajoilla.
Myönnän olevani tässä mielessä erittäin tiukkapipoinen hämäläinen: kanta ei hevin muutu.