Sunnuntai 26.5.2019

Veteraanit ryöpyttävät Donald Trumpia: ”Tämä on järjetöntä – entä jos USA:n armeija ampuu aseistautumattomia siviilejä?”

Luotu: 
31.10.2018 13:52
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Hondurasista kotoisin olevia siirtolaisia Meksikossa matkalla Yhdysvaltoja kohti 25. lokakuuta.
|

Monet amerikkalaiset ex-sotilaat ja puolustusasiantuntijat syyttävät presidentti Donald Trumpia vaali- ja julkisuustempusta tämän päätettyä 5000 sotilaan lähettämisestä Meksikon rajalle. Trumpin päätös tuo Yhdysvaltain etelärajalle enemmän sotilaita kuin Yhdysvalloilla on joissain maailman kiivaimmissa taistelupesäkkeissä kuten Irakissa ja Syyriassa Isisin vastaisessa taistelussa.

Trumpin operaatio kulkee nimellä Faithful Patriot – uskollinen patriootti. Tuhansia sotilaita tarvitaan Trumpin mukaan turvaamaan Meksikon rajaa, koska väliamerikkalaisten siirtolaisten karavaani etenee kohti USA:ta, joskin vielä yli 1400 kilometrin päässä rajasta, CNN kertoo.

Yhdysvallat arvioi, että karavaaniin kuuluu noin 3500 siirtolaista. Trumpin mukaan heidän joukossaan on ”jengiläisiä ja joitakin hyvin pahoja ihmisiä”, mutta suurin osa aikoo CNN:n mukaan hakea turvapaikkaa USA:sta.

”Donald Trumpin mielestä aseistautumattomat ihmiset, jotka pakenevat kauhuja ja ovat vielä 1000 mailin päässä, ovat kansallisen turvallisuuden uhka viikko ennen vaalipäivää?” kysyy entinen merijalkaväen sotilas Will Fischer, joka nykyisin toimiin VoteVets-organisaatiossa.

”Tämä on poliittinen juoni, jolla puhalletaan rasismin hiillokseen, ja hän käyttää taas armeijaa poliittisena tukena edistääkseen omaa agendaansa.”

Fischer ei ole ainoa kriittinen veteraani. CNN:n haastattelemat entiset sotilaat nostavat esiin muun muassa satojen miljoonien dollarien kustannukset, jotka Trumpin operaatio aiheuttaa.

Entinen puolustushallinnon virkamies ja sotilas huomauttaa CNN:lle, että armeijan käytölle on tarkat säännökset, joiden rajoihin Trumpin operaatio perusteineen ei meinaa mahtua.

”Armeijan joukkojen lähettäminen rajalle puolustautumaan aseettomia siviilejä vastaan on järjetöntä”, hän sanoo.

”Entä jos jotain tapahtuu ja tappavaa voimaa käytetään, jolloin meillä on Yhdysvaltain armeija ampumassa aseistautumattomia siviilejä?”

Myös Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis saa kritiikkiä, koska hänen katsotaan luovuttavan armeijan poliittiseen käyttöön. Eräs entinen Pentagonin virkamies jopa vaatii Mattista eroamaan operaation sallimisen vuoksi.

“Tämä on pelkurimainen poliittinen temppu Trumpilta välivaalien alla, ja kyyninen myöntyminen puolustusministeriltä, joka on ylpeillut Yhdysvaltain asevoimien valmiuden parantamisella”, kirjoittaa republikaanipresidentti George W. Bushin ja demokraattipresidentti Barack Obaman turvallisuuspoliittisena neuvonantajana toiminut Kelly Magsamen Defense One -sivustolla.

Meksikon-operaation katsotaan heikentävän armeijan muuta valmiustasoa ja häiritsevän joukkojen harjoittelua, mikä toimii Mattisin tavoitetta vastaan.

Asiantuntijat huomauttavat, että rajavalvonta voitaisiin paremmin – ja laillisemmin – hoitaa muilla viranomaisjoukoilla kuin sotilailla. Laki kieltää armeijaa panemasta toimeen kotimaan sisäisiä lakeja, jos muitakin vaihtoehtoja on. Trump voisi soveltuvammin käyttää operaatioonsa esimerkiksi Yhdysvaltain kansalliskaartia tai liittovaltion sheriffiä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Toni Pihkola

Sotaveteraaneilla ei ole mitään kollektiivista poliittista tai muitakaan mielipiteitä. Jotkut sotaveteraanit ajattelevat varmaan noin, toiset tukevat Trumppia. Ihan samallalailla kuin muukin väestö.

Tulee mieleen kuinka 2015 syksyllä Suomen lehdistö roudasi sotaveteraaneja, lottia ja karjalan evakoita kertomaan refugees welcome. Satunpa itse tietämään, että kaikki karjalan evakot ja sotaveteraanit eivät todellakaan ajattellut niin.

Tällainen uutisointi on propagandaa.

Jarno Luostarinen

Ilkeää Trumppia? Armeija ei ole estämässä kenenkään maahanpääsyä, vaan pitämässä huolen, että nämä tuhannet ihmiset ovat nätissä jonossa, kun ylittävät USAn rajan. Se on selvää, että ilman armeijaa nämä "pakolaiset" eivät sitä tekisi.

Toiseksi, joukosta vain tuhat oli oikeasti pakolaisia, Heille riitti Meksikon tarjoama turvapaikka. Eli Ironisesti se joukko joka eniten ansaitsisi päästä USAan, tyytyi Meksikoon.

Jarno Luostarinen

Kyseessä ei ole sotilasoperaatio, vaan armeija pitää huolen, että ihmisten turvapaikkahakemukset tehdään laillisesti, sen jälkeen sisään maahan. Ei armeijan tarkoitus ole kuin pitää ulkona häiriköt ja ne, jotka eivät suostu yhteistyöhön Rajanvalvonnan kanssa.
Aseita käytetään vain, jos joku tulijoista avaa tulen. Toisinsanoen kyseessä on vain pelote, jolla tämä "pakolaisten" joukko ei tule laittomasti maahan ja katoa maan alle.

Eero Pekonen

Länsimaat ovat täysin voimattomia kansainvaellusten edessä, jopa USA, joka sentään on touhunnut vuosikymmeniä ns. maailmanpoliisina. Humanismiin oppinut länsimainen ihminen ei pysty riittävä tehokkaisiin toimenpiteisiin, vaikka oma yhteisö ja omat arvot ja elämäntapa ovat tuhoutumassa. Euroopan vellihousupäätäjät ei edes kunnolla yritä... Valkoinen mies on menettänyt pelin. Loppunäytöksen aika lähestyy.

Tapio Mäkeläinen

Trumpin vaalikampanjasta nyt voi odottaa mitä vaan.

Ei USA ennenkään ole siitä piitannut mitä pommien alle jäi. Tokion pommituksen 1945 kälkeen MacNamara sanoi kentsu LeMayelle että jos hävittäisiin jouduttaisiin hirteen. Sama pariskunta jatkoi Koreassa hirvittävin mutta unohdetuin seurauksin mutta se oli vasta alkusoittoa Vietnamiin. Kommunistisen Korean rakennuksista tuhoitui suuri osa ja Pjongjang kokonaan, kuolleiden määrää ei tiedetä. Jenkeiltä 1100 konetta.
Rlokuun 1945 Atomipommit pudotettiin aamulla kouluun menevien lasten päälle. Ainakin Nagasakin pommi vain näytöksi Stalinille.
Stalin oli jo soluttanut koko atomipommi konklaavin koska täysseniili , löperö FD Roosevelt ihaili häntä eikä pitänyt vaarin. Miten tämä tuntuu jotenkin tutulta taas...

Katsotaan nyt. Ammutaanhan USA:ssa 15500 ihmistä kadulle vuodessa nytkin, joten jos muutama retkueen Jose saa kumiluodin reiteen niin tuskin se ketään kiinnostaa.
Toivottavasti Demokraatit voittaa välivaalit.

Pekka Veistos

"Eikö armeijan, minkä maan tahansa tehtäviin kuulukin pitää luvattomat rajanylittäjät aisoissa ja tarvittaessa estää oman valtion alueelle tunkeutuminen?"

Näinän se onki. Trump toimii täysin oikein ja mitä luultavimmin saakin toimilleen enemmistön amerikkalaisista tuen.

Jesse Karhu

Asiallista kritiikkiä veteraaneilta.
Toisaalta USAn armeijalla on pitkät perinteet siviilien pommituksista, joten ehkä luotien sijaan karavaanin voisi hoitaa tykistöllä ja lentokoneilla?
Pr osasto voi sen jälkeen nimetä kuolleet terroristeiksi.

Mikko Sauren

Suomessa voitaisiin lopettaa tuon Clinton News Networkin siteeraaminen, tai ainakin voisi vastapainoa edes antaa.

Voin vain kuvitella jos tuo 3500 hengen ryhmä voi kävellä esteettömästi rajan yli ja saa sijan USA:sta, niin minkä kokoinen ryhmä seuraavaksi lähtee. Saattaa tulla samanlainen ryntäys kuin Eurooppaan 2015.

Mielenkiintoista olisi myös tietää kenen toimesta ja miten tämän kävelevän karavaanin ruoka, vesi yms huolto on järjestetty ja kuka sen on maksanut? Se ei ole ihan pikku asia ja tuskin ovat kuitenkaan niitä mukanaan kantaneet.

Mikko Sauren

Heti sitten vedit johtopäätöksen noinkin radikaalisti. Eli jos en ole CNN lukijoita niin on pakko olla FOX seuraaja?
No kuule, en nyt lähtisi ihan tuolle linjalle myöskään. Hyppäys vasemmasta laidasta oikeaan ei paranna uskottavuutta.
Itse olen katsellut esimerkiksi Reuters US tai vaikka NPR.org. Ovat vähemmän sensaatiohakuisia ja kertoo faktat.