Tiistai 21.5.2019

Italian uusin puoluegallup hämmensi asiantuntijat – Suomalaistutkija: ”Poliittinen kenttä myllerryksessä – hallitusaika ei pienentänyt populistien kannatusta”

Luotu: 
4.11.2018 11:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Muun muassa tuorein puoluegallup hiertää Italian varapääministerin Luigi Di Maion ja Matteo Salvinin välejä.
|

Tuoreimman puoluegallupin mukaan Italian äärioikeistolainen populistipuolue La Lega on nostanut kannatuksensa 34,7 prosenttiin, eli korkeimmilleen ikinä. Viime kevään parlamenttivaaleissa Legan kannatus oli 17,4 prosenttia.

Hallituskumppanin Viiden tähden liikkeen kannatus oli lauantaina julkistetussa gallupissa 28,5 prosenttia. Vaaleissa puolue sai 32,7 prosentin kannatuksen.

”Italian poliittinen kenttä myllerryksessä. Hallitusaika ei ole pienentänyt populistien kannatusta”, Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Matti Välimäki kommentoi Twitterissä.

Samaan asiaan kiinnittää huomiota Kentin yliopiston politiikan professori Matthew Goodwin. 

”Kun puhutaan, että populistit kärsivät valtaan pääsystä, niin Italian maaliskuussa pidettyjen vaalien jälkeen 85 prosenttia Legan äänestäjistä sanoo edelleen olevansa lojaaleja puolueelle ja 54 prosenttia niistä, jotka nyt sanovat äänestävänsä Legaa eivät äänestäneet puoluetta maaliskuussa”, hän kommentoi Twitterissä.

Tuore gallup hiertää kuitenkin hallituksessa yhdessä istuvien Legan ja Viiden tähden liikkeen välejä, sillä Viiden tähden liikkeen kannatus on ollut pienessä tasaisessa laskussa vaaleista asti. 

”Ainoa asia, mikä minua kiinnostaa on se, että hallituksella on italialaisten vakaa enemmistö takanaan”, Legan johtaja, sisäministeri Matteo Salvini sanoi Corriere della Seralle.

Viiden tähden liikettä närästää kuitenkin juuri nyt etenkin se, että Legaa edustava valtiosihteeri Giancarlo Giorgetti on arvionut 780 euron kansalaispalkan olevan mahdoton toteuttaa. Kansalaispalkka oli Viiden tähden liikkeen pääasiallinen teema vaaleissa ja toi puolueelle voiton Etelä-Italiassa.

”Olemme olleet täysin selkeitä tässä asiassa. Kansalaispalkan maksu aloitetaan maaliskuussa 2019. Ongelmia aiheuttaa se, etteivät kaikki hallituksessa usko siihen, mitä olemme tekemässä”, Viiden tähden liikkeen poliittinen johtaja, työministeri Luigi Di Maio kommentoi Corrierelle.

Konsultti Andrea Trunzo arvioi, että kansalaispalkan toteuttaminen on Viiden tähden liikkelle elintärkeää eurovaaleja ajatellen.

”Jos he onnistuvat kansalaispalkassa, he saattavat saada menettämänsä kannatuksen takaisin. Viime kuukausina huomio Italiassa on ollut maahanmuutossa ja Eurooppaan liittyvissä asioissa, mikä on hyödyttänyt Legaa. Viiden tähden liikkeen ainoa toivo eurovaaleja ajatellen on kansalaispalkka”, hän kommentoi.

Lisäjännitteitä hallituspuolueiden välille toi viikonloppuna valtiovarainministeri Giovanni Tria. Italialaisten mediatietojen mukaan hän on ”yksityisissä keskusteluissa” arvioinut, että Italian alijäämä jää ensi vuonna alle hallitusken budjetoiman 2,4 prosentin. Lega ja Viiden tähden liike ovat toistuvasti ilmoittaneet, ettei alijäämästä tingitä, vaikka se on ajanut Italian törmäyskurssille EU:n kanssa.

Italian on määrä ilmoittaa EU:lle 13. marraskuuta mennessä, aikooko se korjata budjettiaan, jonka EU on tyrmännyt rahaliiton sääntöjen vastaisena. Asiantuntijoiden mukaan EU saattaa määrätä Italialle sanktioita jo tämän vuoden puolella, jos populistit pitävät budjetistaan kiinni.

Lue myös:

Tunnetut taloustieteilijät varoittavat täysin uudesta Italia-riskistä: ”Todellinen uhka seuraavina vuosina”

Suomalaisasiantuntijat: ”Italia testaa koko euroalueen vakautta – Suomessa syytä seurata vääntöä”

Karu varoitus Italian populisteille: ”Uusin harha-askeleisiin ei ole varaa”

Italian saama uusin kylmä suihku onkin helpotus? Ekonomistit: ”Monet pelkäsivät pahempaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Italia on aina ollut katastrofin partaalla,mutta korruptio eli mafia toimii edelleen,kait Berlusconi pitää siitä huolen,he voivat tehdä sen mitä lupaavat,koska EU myöntyy mihin muuhun vain,mutta ei Italian euro eroon! Eu:n bluffi paljastuu,jos Italia ei tule vaikka nimeksi vastaan 1,9% alijäämällä!

Panu Saarela

Italian ongelma on, että myös populistien vaihtoehdot ovat huonoja, enemmän tai vähemmän korruptoituneita. Saahan sitä kannatusta lupaamalle kansalle kalliita etuja. Hallituksen kannatus romahtaa siinä vaiheessa kun vastuuton politiikka ajaa Italian Kreikan kaltaiseen ahdinkoon.

Kaarle Akkanen

Meillä viljellään aina tätä ääri-termiä, koska meillä ei olla nähty oikeistopuoluetta miesmuistiin. Kun sitten oikeisto voittaa jossakin, niin se on tietysti äärioikeisto! Kertonee jotain meidän "vastuullisesta", ns. oikeasta mediasta?

Mikko Toivonen

Se onkin joskus lähes hjuvittavaa, sillä meilläkin esimerkiksi persut leimataan äärioikeistolaiseksi vaikka tarkemmin analysoituna siinä on kovin vähän oikeistolaista..
Pikemminkin se on eräänlainen vasemmistoyrittäjien puolue.
Oikeistolaiseksi leimataan yhden asiakohdan perusteella eli maahanmuutto"vastaisuuden" perusteella. Kysymys siinäkin on että onko sekään oikeistolaista vai pelkästään nationalististä ja osin illusorista vieraan pelkoa.
Harva tietää, että maailman todella oikeistolaisimmissa maissa työllistetään laillisesti enemmän emigrantteja kuin on koko Euroopassa yhteensä laillisina tai "pakolaisina"
Populistisia temppuja taas tekevät kaikki puolueet omalla tavallaan.

Mikko Kangasoja

Kiinnitin samaan huomiota. Suomalainen asiantuntija ja toimittaja perässä käyttävät ko. termiä mutta ulkomainen ei. Niin ei myöskään wiki kerro. Sen sijaan kuvaus äärioikeistolaiseksi on kiistanalaista. US käyttää siis sellaista kuvausta La Legasta. Suomalaiset alan tutkijat taannoin totesivat, että termiä käytetään yleensäkin leväperäisesti.

Panu Saarela

Näin voi kuvitella, kun fundamentalistin usko on vahva.

Nykyiset perussuomalaiset olivat tekemässä ja hyväksymässä juuri ne päätökset, joita moitit vaalilupausten pettämiseksi.

Muistini mukaan siniset irtautuivat persuista. Nykyiset persut eivät irtautuneet puolueesta, jonka tekemiä päätöksiä eivät muka hyväksyneet. Näin päin se meni.

Mikko Kangasoja

Hienoa: teknisesti oikein, tosiasiallisesti väärin. Tarkemmin ottaen puolue potki päätökset tehneet ministerit puolueen johdosta ja potkitut perustivat uuden puolueen kannattamaan päätöksiään.

Olet esimerkki halusta ymmärtää asiat väärin ideologisista syistä.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #30

Teknisesti oikein, tosiasiallisesti väärin. Kuten kirjoitin, halla-aholaiset olivat mukana tekemässä ja hyväksymässä hallituksessa tehdyt päätökset.

Totta kai monia halla-aholaisia fundamentalisteja korpesi, kun hallituksessa populistikin joutuu tekemään kompromisseja ja "syömään" lupauksia. Nyt sitten ollaan kovasti sitä mieltä, että me oikeauskoiset olimme koko ajan oikeassa, mutta vääräuskoiset pettivät meidät.

Sitähän fundamentalismi on. Ja siksi heidän kanssaan ei voi tehdä yhteistyötä. Kuinka moni puolue pitää persuja mahdollisena hallituskumppanina?

R. Paul Vuolle

Todella ihmeellistä että korkeasti koulutetut journalistit jaksavat jauhaa samaa asiaa populismista. Politiikka on populismia, eli vallankahvassa olevat tai siihen pyrkivät ottavat huomioon sen pienen ihmisen mielipiteet. Se että niin sanottu eliittinen poliittinen johto, eli nykyinen (sosialistit, konservatiivit, jne) paketoi asian vain toisella tavalla ja äänestäjä ei ihan oikeasti halua koskaan muutosta (koska ihminen luonnostaan vastustaa muutosta) ei muuta sitä tosiasiaa mihinkään että politiikka on populismia.
Mutta tähän toimittajien höpötykseen uskovat monet tämänkin lehden lukijiat ja muiden valtalehtien lukijat.
Jos kerrankin tulisi realismia äänestäjiin....niin se auttaisi yhteisten asioiden eteenpäin viemisessä

Panu Saarela

Olen "korkeasti koulutettu" ja tiedän, että on populistisia puolueita. Sille, että termiä joistakin puolueista käytetään, on syynsä. Se ei tietenkään tarkoita, että muut puolueet olisivat täydellisen ei-populistisia.

Sanaleikilläsi (politiikka on populismia) yrität kiertää ja kieltää poppulististen puolueiden kannalta ikävät asiat.

Tapani Tuominen

On siinä federalisteilla ihmettelemistä; eivätkö kaikki halukkaan liittovaltiota, luovuttaa päätöksentekoaan Brysseliin, niin kuin Suomi?

Voisiko UPIn Mika Aaltola saada taas kutsun YLE-uutisiin selittämään miten tämä "äärioikeiston" nousu on Trumpin ja Putinin salaliitto? Ja hei, Hillary sai kuitenkin enemmän ääniä yhteensä.

Tapio Mäkeläinen

Toi liittovaltiolla uhkailu ja päätöksenteon luovuttaminen on just sitä populistista bullshittiä millä saadaan just ja just korsolaisen kaksion hinnan ymmärtävät luuppiin mukaan.
Vai palataanko 18% lainakorkoihin ja odottaan Moskovan junan sanantuojia.

Pasi Käyhkö

Italian ongelmia lisäävät vielä kansalaisten veronkierto/ "pimeät työt" ja korruptio.
Valtio menettää kyseisissä veivaamisissa hurjia summia.
Italian valtion ottolainauksen korot ovat nyt alkaneet hivenen nousta. Kansalaisethan asian lopuksi maksavat.

Mauno Strandén

Muistelen kun oli Kataisen Urpilaisen hallituksen alkutaival ja Kreikalle annettavalle lainalle Katainen lausui kuolemattomia sanoja, me tehdään tällä hyvää bisnestä, Urpilainen säesti!
Italian velkatilannetta kauhisteltiin samassa TV lähetyksessä jossa edellämainittu kaksikko totesi, onneksi Italiassa on niin vahva harmaatalous, ettei Italialla ole mitään hätää lainan kanssa, ei konkurssista tietoakaan?
Miksi ei myös Suomessa voitaisi kehittää harmaatataloutta, työttömyys pienentyisi raha liikkuisi sos kulut pienentyisi, sehän olisi hienoa aikaa!
Ainoa mihin pitäisi saada stoppi on valtionomaisuuden myymistä veroparatiisiyhtiöissä oleville sijoittajille, joilta ei saa kovastakaan tuloksesta veroja kuin centeissä, vaikka politrukit nimittää sitä hyväksi bisnekseksi!
Myös sellainen olisi tärkeää, ettei järkevät ihmiset hallinnossa haaveile, että Suomi olisi kokonaan eu:n holhouksessa, nämä haaveilevat voisi laittaa holhoukseen ei koko maata!

Tapio Mäkeläinen

Samoin varmasti ajatteluun vaikuttaa vuosituhansien historia joka vyöryy joka kulmasta.
Alppien eteläpuolinen Eurooppa on eri maailma.
Ryti kirjoitti kesällä 44 Aatulle että kävi kuin kävi niin Saksa jää olemaan mutta Suomen kansan voi laittaa junaan ja lähettää pois.
Suurissa maissa on tuota ajattelua. Englannissa se lyö läpi rajusti ja sen EU taivalhan on ollut vaihteleva. Nyt nenu niistetään taas ja päin p menee.
Italia on taas yksi seitsemästä perustajajäsenestä.

Pekka Veistos

#15: Liigan suosion nousu perustuu täysin lupauksiin estää(tai ainakin vähentää) turvapaikanhakijoiden virtaa Italiaan. Sen lupauksen pitäminen ei lisää kustannuksia vaan päinvastoin säästää huimia summia rahaa. Ei ole siis rahasta kiinni. Muita esteitä, kuten EU, voi toki kuitenkin tulla.

Juhani Kleemola

Tässä kommentissa kiteytyy oleellisin.

Minä olen aina vierastanut mm. sanojen "populisti", "ääri" yms. liittämistä eri tahojen eteen. Mikä ikävintä, näiden etuliitteiden leimaajina on jatkuvasti uutisoinnin oikeellisuuden puolesta rummuttavat tahot.

Termiä "populisti" voidaan luontevasti käyttää silloin, kun poliittinen toimija on päässyt valtaan käyttäen teesejä, joita tämä toimija ei pysty toteuttamaan.

Nyt kun katsotaan, mitä on viimeisen kolmen vuoden aikana luvattu, niin esimerkiksi poliittiset toimijat ovat perustelleet Suomeen suutautunutta lähi-itäläistä naahanmuuttoa: uusien innovaatioiden tuojana, huoltosuhteen parantajana ja vanhusten pyllyn pyyhkijillä.

Valitettavan populistisia nämäkin lupaukset olivat. Ei siis liene kummaa, miten maassamme hallituksen ja EU:n kannatus hupenee.

Mauno Strandén

Ihmiset alkaa herätä, kun meille on puhuttu potaskaa vuosikymmenet ja päättäjät on valmiita ottamaan kaikki maailman ihmiset täysylöspitoon?
Siihen saakka kun tilastointi työttömyydestä eri kulttuurien välillä Suomessa oli sallittua mediassa, oli joku tilasto, jossa Vietnamilaisia ei ollut yhtään työttömänä ja joitakin ryhmiä oli 90% työttömänä, siihen loppui tilastojen julkaisu siitä asiasta, se oli kuulemma rasistista?
Eli kummat olisi parempia maahantulijoita, jos halutaan täyttää maa?

Timo Nenonen

On huvittavaa, kun nämä "siantuntijat" ovat alati ihmeissään, jos asiat jossain päin eivät mene heidän aivoituksiensa mukaan. Arvelisin , että heidän älyllinen potentiaalinsa on niin heikkoa, etteivät edes tajua, mitä ympärillä tapahtuu ja miksi.