Sunnuntai 26.5.2019

USA:n välivaaleissa äänestää suomalainen Tero Kuittinen – ”Connecticutissa ei uskalleta puhua Trumpista”

Luotu: 
5.11.2018 09:40
  • Kuva: Paul Öhrnberg
    Kuva
    Suomalaiskonsultti Tero Kuittinen äänestää Yhdysvaltain välivaaleissa tiistaina.
|

Noin 30 000 ihmisen Connecticutin Ridgefieldin kylässä on yksi katu, jonka varrella kaikki palvelut sijaitsevat. Tällaisia pikkukaupunkeja Yhdysvallat on täynnä, ja niissä ratkaistaan myös ensi tiistain välivaalit.

Pääkadun varrella asuvat myös kaupungin rikkaat keskimäärin kahden miljoonan dollarin asunnoissaan. Noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsevat Ridgefieldin keskiluokan asunnot, joiden keskihinta 700–800 000 dollaria. Ne ovat silti halvempia kuin tunnin junamatkan päässä New Yorkin Manhattanilla.

Sieltä myös suomalainen konsultti Tero Kuittinen muutti lääkärivaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Ridgefieldiin kolme vuotta sitten. Äänioikeuden hän sai muutama vuosi sitten.

”Kymmeniä vuosia sitten Manhattanilta lähtivät opettajat ja poliisit. Nyt sieltä lähtevät lääkärit ja asianajajat. Kolmen makuuhuoneen asunnot maksavat New Yorkissa noin kaksi miljoonaa dollaria, eivätkä ne ole edes parhaimpien koulujen läheisyydessä”, Kuittinen sanoo Kauppalehdelle.

Yhden lapsen koulutus maksaa New Yorkin yksityiskouluissa 40 000 dollarista ylöspäin per vuosi. Hyvät julkiset koulut puolestaan sijaitsevat kalleimmilla alueilla. Suuri lapsiperhe Manhattanilla onkin statuskysymys, koska jokainen vastaantulija tietää arjen hinnan.

”Vauraus on jäänyt isoihin kaupunkeihin. Sinne on keskittynyt menestystä, osaamista ja rahaa. Ne alueet, jotka ovat jääneet paitsioon tästä huikeasta talouskasvusta, ovat jääneet junnaamaan paikalleen ja taantuneet. ”

”Keskiluokka on siinä tilanteessa, että tulot eivät ole nousseet 30 vuoteen, jopa laskeneet. Lastenhoito ja koulutuskustannukset ovat nousseet 20 vuodessa. Moni perhe tietää, että ei ole varaa laittaa lapsia vaikka harrastuksiin. Se ahdistaa.”

Ridgefieldissä on Connecticutin parhaimpia julkisia kouluja, mutta Kuittisen perhe joutuu lahjoittamaan joka lukuvuosi sinne tusseja, liimaa ja paperia.

”Lisäksi on pakko mennä jatkuvasti huutokauppoihin, joissa tuetaan koulujen toimintaa. Kouluilla ei ole yksinkertaisesti rahaa.”

Yhdysvaltain välivaalit ovat jonkinlainen yhdistelmä Suomen eduskunta- ja kuntavaaleja. Esimerkiksi Ridgefieldissä vaalien ytimessä ovat tullimaksut ja kaupunkiin rakennettava jäähalli.

Mediakeskustelun perusteella kyseessä ovat vaalit Donald Trumpin asemasta, mutta ainakin Connecticutin osavaltiossa ehdokkaat pyrkivät välttämään aihetta.

”Connecticutissa ei uskalleta puhua Trumpista, vaan keskustelu on viety täysin paikallisiin asioihin kuten jäähalliin ja tietulleihin.”

Tämä siitä huolimatta, että elämä on Kuittisen mukaan muuttunut Trumpin presidenttikaudella.

”Lapseni ovat puoliksi tummaihoisia. Näen sen muutoksen heidän kauttaan. Tapahtuu paljon asioita, joita ei ole ennen näkynyt.”

”Hakaristejä koulun jalkakäytävillä ja lapset ovat kertoneet koulussa käytetyn n-sanaa, joka on Amerikassa ollut täysin tabu.”

Kuittisen mukaan koulussa on myös kuulemma keskusteltu välitunnilla, kuinka Trumpin voitto oli hyvä asia, koska ”sitten meksikolaiset lähtevät takaisin kotimaahansa”.

”Itse olen yllättynyt, että rotuasiat ovat nousseet esille, koska New Yorkissa näillä ei ollut väliä.”

”Ei Pittsburghin ampuminen mistään tyhjiöstä syntynyt”

Kansalaisuuden muutama vuosi sitten saanut Tero Kuittinen menee koppiin, mutta ei tiedä vielä, ketä äänestää. Viime presidentinvaaleissa hän äänesti Hillary Clintonia.

Kaupunki on jakautunut 50-50 republikaanien ja demokraattien kesken. Valtamediassa nähtävät Kamala Harriksen kaltaiset liberaalidemokraatit ovat näissä Yhdysvaltain pikkukaupungeissa harvinainen näky.

”Eivät paikallisdemokraatit ole täällä vaatimassa suurempia uudistuksia tai rahaa koulutukseen. Aika maltillista se puhe on. Demokraatit muistuttavat täällä republikaaneja 20 vuotta sitten, niitä Ronald Reaganin aikaisia,” sanoo Kuittinen Kauppalehdelle.

Monet varmasti kaipaavatkin Reaganin republikaaneja. Tutkijoiden mukaan monet nykyiset republikaanit ovat koventaneet äänenpainoaan Trumpin myötä. Kuittisen sanoo, että Connecticutin republikaanit ovat maltillisia, eikä ääriehdokkaita löydy. Naapuriosavaltiosta New Yorkista niitä kyllä löytyy.

”Kyllä kaikki tietävät, mitä tarkoitetaan, kun siellä puhutaan ’globalisteista’ ja ’kansainvälisistä pankkiireista’, ja sitten aletaan puhua George Soroksesta ja Michael Bloombergista.”

”Valtavirtapoliitikoiden puheissa näkyy suurta vihamielisyyttä juutalaisia kohtaan. Ei Pittsburghin ampuminen mistään tyhjiöstä syntynyt.”

Yhdysvalloissa äänestyspäivänä ei äänestetä vain kognressi- ja senaattiehdokkaista, vaan myös pikkukaupunkien tavallisista asioista. Ridgefieldin äänestyskopeissa päätetään ensi tiistaina yhteensä 35 asiasta, kuten esimerkiksi jäähallin rakentamisesta. Asiaa vastustavia kylttejä on ympäri kylää.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllähän tuon pelon voi aistia täältä kauempaakin. On kaiketi selvää, että Trump on suomalaisella ilmauksella laskenut pirin irti.
Hänen vain mahdollisesti hyvät toimenpiteensä ovat keveitä vaa'assa pahojen rinnalla.
Täytyy vain toivoa, että "Raganilaiset" ja demokraatit saisivat palautettua tarpeeksi voimaa Trumpin vastapainoksi ja palautettua Amerikan "suureksi"

Pasi Käyhkö

Kyllä meillä täällä Suomessa ovat asiamme hyvin. Oikein potuttaa kaikenmaailman ruikuttajat. Osaksi syynä on se kun muun maailman menosta ei tiedetä yhtään mitään.

Näinhän asiat ovat USA:ssa ollut jo kauan. Eikä tämän nykyisen presidentin aikana asiat ainakaan parane.

Sakari Ylinen

USAn median ansiosta totuus USAn politiikassa painvastoinkuin suomessa luullaan. Trumpia ja konservatiiveja ei parenne kehua jos haluaa pitaa tyopaikkansa amerikkalaisessa Tek-firmassa (itse kokenut). Jos et halua, etta autosi raavitaan tai jopa rikotaan, ala laita konservatiiveja kannattavia tarroja autoosi. Aarivasemmistolaiset tarrat saavat olla rauhassa. USAn kahtia jako alkoi tarkoituksella ja suunnitellusti Obaman hallintokaudella. Tama hajoita ja hallitse ohjelma oli suunniteltu puolueisiin kuulumattomien, demarien ja varsinkin mustien innostamiseksi aanestamaan Demareja. Demarien johtajat kuten Obama itse, Hillary, Maxie Waters, Eric Holder ja monet muut julkisesti yllyttivat ja tanaankin yllyttavat kannattajiaan kaymaan korservatiivien kimppuun ja kaikin tavoin kiusaamaan ravintoloissa, kaduilla, missa vain heita kohdataan. Mielenilmaisijat USAn kaduilla on demarien johtamia, yllyttamia ja jopa monet ovat demarien palkkaamia. Uskomatonta mutta totta. Jos et ole naista asioista kuullut se johtuu USAn valtamediasta ja heidan hyvaksyntaa haaveilevista Suomalaisista toimittajista USAssa. Olet varmasti kuullut niista hyvin harvinaisista ja hyvin vahalukuisten aarioikeistolaisten vastareaktioista - sekin palvelee USAn nykydemarien tavoitteita.