Sunnuntai 26.5.2019

Analyysi: USA:ssa järjestetään ”kansanäänestys” – Totuus Donald Trumpista paljastuu

Luotu: 
5.11.2018 18:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Trump itse on kiertänyt Yhdysvaltoja ahkerasti – aivan kuin presidentinvaalikampanjansa aikana. Kuvassa Trump matkii senaattori Bernie Sandersia Pennsylvaniassa.
|

”Kansanäänestys Donald Trumpista.”

Siinä kiteytettynä amerikkalaisten tiedotusvälineiden näkemys siitä, mistä Yhdysvaltain välivaaleissa äänestetään tiistaina.

Kun Trump nousi valtaan, kukaan ei todellisuudessa tiennyt, mitä tulee tapahtumaan. Nyt presidentinvaaleista on kaksi vuotta aikaa. Välivaaleissa paljastuu totuus Trump-ilmiöstä: siitä, mitä mieltä amerikkalaiset ovat Trumpista ja Trumpin teoista, ei pelkistä vaalipuheista.

Toisaalta, vaikka mediakeskustelun perusteella kyseessä ovat vaalit Donald Trumpin asemasta,ainakin Connecticutin osavaltiossa ehdokkaat pyrkivät välttämään aihetta, kertoi välivaaleissa äänestävä Tero Kuittinen. Lue lisää: USA:n välivaaleissa äänestää suomalainen Tero Kuittinen – ”Connecticutissa ei uskalleta puhua Trumpista”

Trump itse on kiertänyt Yhdysvaltoja ahkerasti – aivan kuin presidentinvaalikampanjansa aikana. Hänen viestinsä näissä tilaisuuksissa onkin ollut: äänestäkää niin kuin olisin itse ehdokkaana.

Yhdysvaltain välivaalit ovat kongressivaalit. Niissä valitaan kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen edustajat sekä kolmannes senaattoreista senaattiin eli kongressin ylähuoneeseen. Lisäksi vaaleissa valitaan 36 osavaltion kuvernöörit.

Tällä hetkellä republikaaneilla on 435-paikkaisessa alahuoneessa selvä, 42 paikan enemmistö ja senaatissa niukka, kahden paikan (51-49) enemmistö.

Nordean päästrategi Jan von Gerich on arvioinut, että Trumpin republikaanipuolue menettänee enemmistönsä kongressin alahuoneessa. Lue lisää: Tästä syystä USA:n välivaalit ovat tärkeät myös Suomelle: ”Uhkaisi pysäyttää kasvun kokonaan”

Tämän vuoden välivaaleissa on kyse myös koko Trumpin loppukauden valtatasapainosta riippuen siitä, miten ylä- ja alahuoneen paikat jaetaan vaalien tuloksena republikaanien ja demokraattien kesken.

Jos republikaanit menestyvät vaaleissa, Trump saa oikeutuksen ”Amerikka ensin” -politiikalleen muunkin maailman silmissä. Trump saattaisi vieläkin voimallisemmin ajaa muutoksia Yhdysvaltain suhtautumisessa esimerkiksi EU:hun, Natoon ja Kiinaan.

Jos taas demokraatit voittavat kongressin alahuoneen, ylähuoneen tai molemmat, Trump näyttäytyy vaalien jälkeen aiempaa heikompana. Demokraatit ajaisivat uusia tutkintoja muun muassa Venäjän osuudesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kaksi vuotta sitten. Tämä haittaisi tai ehkä jopa lamauttaisi Trumpin hallintoa, yhdysvaltalaistiedotusvälineissä arvioidaan.

Välivaaleissa on kolme pääteemaa: terveydenhuolto, talous ja maahanmuutto. Näitä välivaaleja kuvaillaan kuitenkin poikkeuksellisiksi, sillä niissä on kyse myös amerikkalaisuudesta.

Yhdysvaltain kahtiajako on syventynyt vuosien mittaan, mutta Donald Trump on nostanut tunnetason vaaleissa ennennäkemättömälle tasolle, Washington Post kirjoittaa.

”Tässä on kyse siitä, keitä me amerikkalaisina olemme”, kuvasi entinen varapresidentti Joe Biden hiljattain.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sakari Ylinen

Totuus Trumpista selviaa vasta sitten kun suomalaiset asiantuntijat, tutkijat ja uutistoimittajat laajentavat lahteitaan. Vahintaan taytyisi CNN tai NBC vaihtaa Fox News kanavaan. Kuinka on mahdollista, etta amerikkalaisten enemmisto (vaikka pienikin) kannattaa Trummpia vaikka 90% USAn uutisista haukkuu Trumppia? Syy - 60% (joidenkin tutkimusten mukaan jopa 80%) amerikkalaisista eivat luota mediaansa. Esim. monet asiat, kuten Venaja yhteydet, joista Trumpia syytetaan tapahtuivat todellisuudessa Obaman hallituskaudella ja Demokraattien toimesta. Lasten erottaminen vanhemmistaa rajoilla oli kaytanossa koko Obaman hallintokauden. Todellisuudessa Suomessa haukutaan Trumppia ja pidetaan Obamasta ainoastaa median rakentaman valheellisen kuvan ansiosta. Suosikin rikokset ja virheet piiloitetaan tai siirretaan vastapuolen syyksi. Kukas aikoinaan tamanlaisen toiminnan keksikaan? USAn demarit eivat ole enaan sita mite he olivat 30-40 vuotta sitten.

Jaakko Karki

Mitään uutta ei tule esiin, mutta kansa jakautuu entisestään ja kongressin toimivuus tulee entistä vaikeammaksi.
Trump ei ole ongelmien ja tilanteen aiheuttaja vaan pikemminkin seuraus edellisten vuosikymmenien toimetomasta ja halvaantuneesta politiikasta Washingtonissa.
USAssa kansa on väsynyt siihen että valtaa pitäneet elitisti politiikot eivät ole saaneet aikaan mitään merkittävää, kuten infrastruktuurin parantamista, sairaiden- ja vanhusten hoidon järjestämistä, järkevää maahanmuuttoon liittyvää lainsäädäntöä jne.
Samalla tavalla kansa on väsynyt viimeaikaisiin politiikkoihinsa Brasiliassa, Italiassa, EUssa, Britanniassa, Ruotsissa ja jopa Suomessa. Uudet tuulet puhaltavat nyt monessa maassa.

Sakari Ylinen

Kuka veitikka 20- ja 30-luvulla lahetti roskajoukot kaduille. Kuka laittoi heidat hyokkaamaan vastustajiensa kimppuun. Pisti syytteet omista rikoksista vastustajiensa niskoille esim. Reichtagin polttamisen. Kuka otti lehdiston ja radion sisallon haltuunsa. No se on selvaa. Mika ei nayta joidenkin paihin mahtuvan on etta USAssa tata tekee ainoastaan radikaalisoitunut Demokraatinen puolue.